Hlavní navigace

Roadmapa Xeonů: Skylake-E bude nejdřív za rok, Xeon Phi Knights Landing odložen

18. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Roadmapa, tedy plán připravovaných produktů a doby jejich uvedení na trh, je sice věc neveřejná, ale výrobcům procesorů se ji moc dobře tajit nedaří. Díky tomu, že o ní ví větší množství lidí z různých partnerských firem, obvykle někde unikne. Tentokrát se to týká plánu uvádění nových serverových procesorů založených na 14nm procesu. A mezi nimi jsou i informace o dvou věcech, které nás zajímají víc, než „obyčejné“ Xeony. Totiž o vícejádrových čipech Skylake-E (či jak se bude tato architektura nazývat) a o Xeonech Phi 14nm generace „Knights Landing“, které pravděpodobně budou poměrně přelomové, ale bohužel jejich uvedení postihne odklad.

S 14nm technologií má v tuto chvíli Intel na trhu jen Xeony E3-1200 v4 založené na Broadwellu. V následujícím čtvrtletí, tedy mezi říjnem a prosincem, je podle informací webu CPU World rozmnoží také procesory odvozené od desktopového Skylake na platformě LGA 1151 (Xeon E3-1200 v5). Intel k nim bude dodávat serverový čipset C236, ovšem opět by měly fungovat i v řadě běžných desek, pokud výrobci přidají podporu do BIOSu. V tomto období mimochodem mají přijít také nové modely úsporných osmijader Xeon D, ty by ale zřejmě stále měly mít architekturu Broadwell.

Před nedávnem jsme psali, že procesory Broadwell-EP s až 22 jádry, tedy řada Xeon E5 v4, by to mohla na trh stihnout ještě do konce letošního roku. To se ale zdá se nenaplní a čipy asi postihlo mírné zpoždění, stejně jako jejich desktopového souputníka, highendová osmijádra Broadwell-E. Podle CPU Worldu je uvedení těchto Xeonů již stanoveno na první až druhé čtvrtletí příštího roku. V Q1 2016 mají na trh jít nejdůležitější z nich, modely E5-2600 v4 pro dvouprocesorové systémy, a také řada E5-1600 v4 pro jednoprocesorové pracovní stanice. Ta bude mít maximálně osm jader a měla by v podstatě odpovídat highendovým Core i7 (Broadwell-E), které by měly být uvedené zároveň.

Xeon E7-8800 v3 na waferu a ve finální podobě (Haswell-EX)
Xeon E7-8800 v3 na waferu a ve finální podobě (Haswell-EX) 

Až v Q2 2016 poté Intel uvede verzi těchto procesorů pro čtyřprocesorové systémy (Xeon E5-4600 v4). Zároveň má být v tomto období mezi dubnem a červnem uvedena také 14nm řada Xeonů E7 v4 založená na Broadwellu-EX, což jsou nejvýkonnější serverová CPU Intelu pro enterprise a systémy s až osmi procesory. Broadwelly-EP i Broadwelly-EX budou podporovat stávající platformy, takže se jimi budou dát upgradovat existující stroje.

 

 

Skylake s víc než čtyřmi jádry nejdřív za rok, 14nm Xeony Phi mají zpoždění

A nyní již k oněm dvěma rodinám čipů, následujícím po Broadwellu. Xeon Phi Knights Landing a Skylake ve verzi s více jak čtyřmi jádry pro servery a pracovní stanice jsou zajímavé kromě nových architektur hlavně tím, že s nimi konečně přijdou instrukce AVX-512. Bohužel jsou ale oba tyto procesory ještě vzdálené. Roadmapa Intelu, ke které se CPU World dostal, je totiž specifikovaná vždy na pět kvartálů (příklad můžete vidět třeba zde), takže ta aktuálně „dostupná“ končí třetím čtvrtletím 2016. Skylake pro servery (platforma Purley s až 28 jádry), pracovní stanice a tedy i desktopový highend („Skylake-E“) v ní ale do této doby ještě není. Tím pádem je tato generace procesorů ještě nejméně 12 měsíců vzdálená a přijde nejdříve v Q4 2016, pokud to dokonce nebude až v roce 2017.

  Procesor Xeon Phi Knights Landing. Vedle čipu jsou kontakty pro integrovanou paměť (Zdroj: Forbes)
Procesor Xeon Phi Knights Landing. Vedle čipu jsou kontakty pro integrovanou paměť (Zdroj: Forbes)

AVX-512 ale mají mít také procesory Knights Landing tvořící novou 14nm generaci Xeonů Phi. Tyto čipy budou snad nejzajímavější věcí Intelu za poslední roky. Mají mít až 72 jader založených na architektuře podobné Silvermontu, ale obohacené o HT a výpočetní jednotky s podporou AVX, AVX2, FMA a AVX-512 (respektive některých jeho částí). Díky tomu tato CPU budou mít výpočetní výkon přes 3 TFLOPS ve dvojité přesnosti. Čipy navíc budou mít integrovánu extrémně rychlou paměť (propustnost přes 500 GB/s), ale také šestikanálový řadič DDR4.

Knights Landing by měl nést označení podobné dnešním Xeonů Phi, poznáte je ale podle číslovky 200 v označení (7200, 5200...). Bohužel tyto čipy také budou později, než bychom byli rádi, až v třetím čtvrtletí roku 2016. Přitom podle původních informací o plánech Intelu měly být dostupné již letos, čekali jsme je snad nyní na podzim či v zimě. Z toho ale bohužel sešlo a uvedení až v Q3 2016 znamená, že mají tyto zajímavé čipy možná až roční zpoždění. V spotřebitelské sféře nás to ovšem moc pálit nemusí, neboť půjde o čistě věc serverů a superpočítačů, nám bude vadit spíše čekání na Skylake-E, které snad nabídne i více než osm jader.

KL24

Procesor Xeon Phi Knights Landing Procesor Xeon Phi Knights Landing
Pouzdra čipu Knights Landing, verze vpravo je s propojovací logikou Omni Scale

Zdroj: CPU World

Byl pro vás článek přínosný?