Hlavní navigace

Robotické vysavače Electrolux a Samsung: úklid přes smartphone (vyzkoušeno)

18. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Robotické vysavače celý byt neuklidí, ale následné ruční čištění podlahy s ním bude jednodušší a hlavně méně časté. Nejlépe to těmto robotům jde s prachem a drobky na hladké podlaze, ale zvládnou i koberec. A pro geeky je to navíc zábava – do úklidu zapojí mobilní aplikaci a mohou natáčet kočku, která se na vysavači veze k misce granulí.

Nejznámějším robotickým vysavačem je zřejmě Roomba společnosti iRobot. Její aktuální nejvyšší model Roomba 980 lze koupit i v setu s robotickým mopem a samostatně stojí 26 999 Kč. Za stejnou cenu pořídíte i špičkový vysavač od Samsung PowerBot VR9300 a vedle Samsungu jsem vyzkoušel i novou vlajkovou loď Electroluxu, model Pure i9 za 21 999 Kč.

img_6790

Od špičkových robotických vysavačů dnes můžete očekávat, že se v bytě zorientují pomocí kamer a senzorů či laserů. Přizpůsobí se jinak rozestavěnému nábytku. Dokáží detekovat povrch či zašpinění a podle toho uzpůsobují sací výkon.

Electrolux Pure i9

Electrolux má aktuálně v nabídce pouze dva modely, vedle Pure i9 je to vysavač označený jako ERV5210TG za zhruba poloviční cenu. Ten se liší například infračervenými senzory místo laseru či kamer.

img_6777img_6785

Pure i9 má speciální trojúhelníkový tvar kvůli vysávání v rozích a vepředu výraznou kameru 3D Vision, které na bocích pomáhají dva laserové senzory. Vysavač snímá celý prostor. Celá přední část šasi je usazena přes odpružení pro případ naražení do nábytku, ale také pro měkké zaparkování v dobíjecí stanici.

img_6780img_6778

V pravém předním rohu je osazen rotující kartáč pro vymetání nečistot z rohů místností. Ten ale zase není moc vhodný na koberec. Horní strana vysavače ukazuje aktuální čas, úroveň nabití a Wi-Fi. Vedle indikací jsou čtyři dotyková tlačítka pro zapnutí tichého (Eco) režimu, start/pauza, Spot (vysávání konkrétního místa) a Home (pro návrat do dobíjecí stanice).

electrolux-1 electrolux-2 electrolux-3

Spot vysaje plochu zhruba metr krát metr na místě, kde se zrovna nachází. Vysavač si vytvoří mapu bytu a podle ní pak jezdí. Na rozdíl od Samsungu bylo ťukanců s nábytkem jen minimum a všechny v nízké rychlosti. Samotný pohyb vysavače se může zdát zmatený, ale Electrolux jezdí podle schématu. Vybere si obdélníkový prostor, který začne čistit směrem ke středu, poté najede na další.

electrolux-4 electrolux-5 electrolux-6

Electroluxu schází dálkový ovladač, ale kromě tlačítek přímo na těle lze použít aplikaci ve smartphonu. Pure i9 má problém zaparkovat, kolem stanice občas jezdí třeba pět minut a nemůže se trefit. Druhým neduhem je rotační kartáč, který by se měl pro vysávání na koberci měl raději sundat. Na parketách ale zase podává lepší výsledky.

img_6782

Přístup k nádobě na prach (0,7 litrů) je shora, po stisknutí tlačítka jednoduše odklopíte celý prostřední modul. Pure i9 už můžete ovládat smartphonem (přes Wi-Fi) a prodává se ve čtyřech barevných provedeních. Přes mobilní aplikaci lze naplánovat úklid na dobu, kdy nejste doma. Aplikace vám na konci vysávání poskytne přenosu mapu povrchu, na kterém vysavač jezdil. Také umí

Samsung Powerbot VR9300

Samsung PowerBot VR9300 vedle Electroluxu působí jako luxusní limuzína vedle Octavie, ale je také o pět tisíc dražší. Také PowerBot je vlajkovou lodí svého výrobce a v prodeji je od srpna minulého roku. Jeho dokovací stanice zabírá mnohem méně prostoru, ale je k ní zase objemný adaptér.

img_6772

Kamera míří na strop bytu a senzory dopředu. Multifunkční displej je doplněn třemi tlačítky pro start/pauzu, vyčištění konkrétního místa a návrat domů. Powerbot lze ovládat mobilem nebo dodávaným dálkovým ovládáním. Velká gumová kolečka naznačují, že by zvládla jakýkoliv terén, oficiálním omezením zůstává schod výšku 2 cm.

img_6774 img_6775

Předností Powerbotu je pokročilá funkce mapování bytu. Při prvním spuštění si vytvoří mapu místností v podobě navazujících obdélníků. Následně může vysávat jen místnosti, které mu zadáte. Na smartphonu lze také sledovat, ve které místnosti se nachází.

samsung-powerbot-1 samsung-powerbot-2  samsung-powerbot-4

samsung-powerbot-6 samsung-powerbot-7  samsung-powerbot-9

Dálkovým ovladačem můžete vysavač dokonce ručně řídit a převzít tak funkci autopilota. Integrované laserové ukazovátko zde není jen na parádu, ale určíte jím místo, které má Powerbot vysát – on všeho nechá a pojede přednostně na takto zaměřený cíl. Poté se vrátí ke svému programu. Nejvýše lze takto označit místo metr od Powerbota.

img_6781

Prach se do nádobky velké 0,7 litru dostává 311mm širokým kartáčem za pomoci sacího výkonu 40 W. To je na robotické vysavače poměrně hodně. Nádobka má kruhový tvar (CycloneForce) a díky své průhlednosti hned vidíte aktuální zaplnění. Tento tvar není samoúčelný, vytváří odstředivou sílu, která pomáhá méně ucpávat filtr. Vysypávání a čištění je velmi jednoduché, čas od časi pak stačí opláchnout ve vodě. Jen prachový filtr se vyměňuje hůř.

img_6776 img_6787

Oba robotické vysavače patří ke špičce. Samsung je ještě o kus lepší a spravedlivějším soupeřem Electroluxu by byl nižší model VR20M707. Electrolux je nižší a vejde se i pod nábytek. Samsung je vedle něj jako tank (v pozitivním slova smyslu).

Z vysávání robotickým vysavačem jsem měl nejdříve dojem, že podlaha zase o tolik čistší není, ale stačilo se podívat do nádobek, kolik prachu a kočičích chlupů oba vysály. Podlaha i koberce se stále neobejdou bez lidské práce, ale teď už stačí jen jednou za čas vzít mop.

KL24

Důležité je ale udržovat minimalistickou domácnost, nenechávat na zemi nepořádek, který by robot poté jen objel. Největším nepřítelem se ukázal starý potrhaný koberec a jeho vlákna, která se na kartáč velmi snadno namotají. S tím si robot neporadí, musí přijít lidská obsluha s nůžkami.

Obecně mají robotické vysavače problém se trefit do nabíjecí základny. Electrolux jezdí před ní i pár minut, ale ani Samsung se netrefí napoprvé. Nemůžete počítat ani s tím, že nikdy nedrcnou do nábytku nebo misky s vodou, ale na rozdíl od levných modelů nijak fatálně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.