Hlavní navigace

Rockchip uvedl první čip vzešlý z partnerství s Intelem. Ironicky je to ARM

21. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na jaře Intel uzavřel poměrně překvapivé partnerství s čínským výrobcem čipů ARM Rockchip a minulý týden kolem toho povstaly kontroverzní – ale ve výsledku asi nijak důležité – řeči o tom, že by tato firma mohla na architekturu x86 přejít úplně. Shodou okolností prakticky ve stejném čase přichází Rockchip vůbec s prvním procesorem, jenž je plodem této spolupráce s Intelem. Ironicky a přes účast Intelu je to ale SoC založený na architektuře ARM.

Hezky na náš svátek 17. listopadu (novembra) uvedl Rockchip procesor s označením XMM 6321 a podle oficiální linie společnosti to je první procesor, vyvinutý ve spolupráci s Intelem. Respektive, jedná se o sadu dvou čipů, jež má být určena zejména pro velmi laciné tablety a telefony. Prvním je procesor XG632, což je klasický mobilní SoC obsahující CPU, GPU, multimediální bloky a podporu pro všemožné periférie. Druhým je čip AG620, což je 2G/3G komunikační modem z produkce Intelu (modemové divize původně koupené od Infineonu). Tento čip obsahuje analogové obvody pro vysílače a přijímače datového modemu, Wi-Fi, Bluetoothu a GPS, digitální část modemu je ovšem zahrnuta už v samotném čipu XG632. Každopádně oba čipy jsou určeny k společnému použití.

Slajd původně u procesoru Rockchip XG632 sliboval dvě jádra architektury Intel...
Slajd původně u procesoru Rockchip XG632 sliboval dvě jádra architektury Intel...

Názorně je to vidět na slajdu výše. Na něm si můžete všimnout, že XG632 má mít coby CPU dvě jádra Intel. Ovšem tato zmínka se z pozdějších verzí slajdu ztratila. Není jasné, zda byla vždy pouze plodem něčí chyby, nebo Rockchip v nějaké fázi vývoje vyměnil architekturu CPU. Každopádně se ale při uvedení tento měsíc ukazuje, že v XG632 nejsou jádra Intel, nýbrž dvě jádra ARM Cortex. Intel tak s Rockchipem upekl v podstatě konkurenční zboží a jediné, co mu v sadě XMM 6321 říká pane, je modem AG620 a příslušná komunikační část v čipu XG632. Což není málo, zase je to ale technologie zděděná po Infineonu.

...ale ne nadlouho. Ves skutečnosti jde o dvě jádra ARM Cortex (údajně A5)
...ale ne nadlouho. Ves skutečnosti jde o dvě jádra ARM Cortex (údajně A5)

Podle dostupných specifikací by XG632 mělo mí dvě procesorová jádra na taktu 1,0–1,2 GHz, podle určitých informací se jedná o Cortexy-A5 (tedy to nejpomalejší, co ARM nabízí). Čip podporuje paměť LPDDR2 na taktu 666 MHz a úložiště typu eMMC, GPU dává maximální rozlišení LCD 854 × 480, případně 1024 × 600 bodů při 30 snímcích za vteřinu. Dekodér videa nicméně umí přehrát 1080p v H.264 a VP8 a nahrávat video lze v rozlišení 720p při 24 snímcích za vteřinu.

 

Dvojčipová sada Rockchip XMM 6321 je tedy funkcemi skutečně lowend se vším všudy. Do nejlevnějších tabletů má ale díky velké míře integrace přinést Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 a zejména 3G data za údajně značně nízkou cenu. Čip by měl být na trhu celosvětově, včetně třeba Severní Ameriky, takže je možné, že se s ním časem setkáte i v nějakém u nás prodávaném mobilu.

Rockchip uvedl první čip vzešlý z partnerství s Intelem. Ironicky je to ARM

MMF24

Ačkoliv se technologie Intelu v obou čipech tvořících XMM 6321 skutečně vyskytují, společnost asi není příliš ráda, že je tato prvotina stále ve znamení CPU od ARMu. Zda neměl čip XG632 původně mít jádra na bázi Atom těžko říct. Vzhledem k cenovému segmentu a velmi malé ploše, kterou Cortex-A5 potřebuje, bych spíš hádal, že tento SoC byl s jádry ARM koncipován od počátku. Na jádra Intel by ale u Rockchipu měla přijít řada také. Společnost by měla chystat minimálně dva procesory SoFIA, což by už bezpečně měly být čipy x86, jeden s 3G a jeden již s podporou LTE. Tyto kousky ale budou mířit na o něco vyšší patra trhu než laciný XMMM 6321.

Zdroje: Rockchip, CNX Software, Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?