Hlavní navigace

ŘSD má novou dopravní mapu Česka. Ukáže kolony i průměrné rychlosti

3. 12. 2019

Sdílet

Na adrese nove.dopravniinfo.cz si můžete vyzkoušet betaverzi nové dopravní mapy spravované Ředitelstvím silnic a dálnic. Mapa nově v reálném čase ukazuje plynulost dopravy na dálnicích, silnicích I. až III. třídy i některých místních komunikacích. V notifikačním panelu v pravém horním rohu navíc se navíc každou minutu aktualizují dopravní zprávy o provozu, nehodách apod. V pravém rohu je také nové informační panel, který prozradí, jak jsou na tom jednotlivé úseky českých dálnic. Konkrétně délku kolon a dojezdovou dobu v úseku. Detailnější data se zobrazí po kliknutí na Analýzu v horní liště. Pak uvidíte i průměrnou rychlost na úseku a dobu zdržení. Přímo v mapě jsou dostupné statistiky i pro jednotlivé segmenty. V galerii článku jsou jako příklady úsek dálnice D5 ve směru na Rozvadov, kde v mezi 70 a 72,5 km je doprava plynulá, v úseku se jede 120 km/h. Naopak v Praze v okolí Albertova byla na místní silnici kolona a rychlost jen 16 km/h.

Na webové mapě jsou vyznačeny i kamery (včetně náhledu jejich obrazu), informační tabule na dálnicích, meteorologické informace a samozřejmě i události jako různé uzavírky, práce na silnici, nehody či jiné problémy komplikující dopravu. V integrovaném plánovači se navíc můžete podívat, co všechno vás čeká při jízdě z bodu A do B.

TIP: Na českých silnicích je přes 1200 uzavírek. Nově je najdete na Mapy.cz

Nová mapa ŘSD je subjektivně přehlednější než ta předchozí, zvládne též zobrazit více informací. Je však pořád stejně pomalá a celkově těžkopádná. Nejde zoomovat kolečkem myši. U přepínačů vrstev na levé straně není jasné, co je aktivní a co ne. Mobilní verze je kvůli pomalosti téměř nepoužitelná. A mobilní aplikace, kterou ŘSD má pro Android a iOS, zatím obsahuje jen starou mapu. Aplikace je vůbec hodně tragická, však má také průměrné hodnocení 1,2/5 (App Store) a 2,2/5 (Play Store). Nová mapa je však zatím pouze v betaverzi, tak doufejme, že ta finální už bude bez chyb.

Byl pro vás článek přínosný?