Hlavní navigace

S tvorbou virtuální reality ve Finsku je konec. Nokia své snahy na tomto poli vzdává

10. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nokia se zkouší vrátit zpět do hledáčku spotřebitelů a spotřebitelek prostřednictvím smartphonů s Androidem. A pak také pseudooživením starých legend. Primárně se však jedná o výrobce sítových technologií. Nedávno uzavřela patentovou dohodu, která se dotýká mj. mobilů a virtuální reality. Jenže snaha o diverzifikaci portfolia nevyšla – s přítomností finské firmy na trhu s virtuální realitou nebude mít dlouhé trvání.

Reuters uvádí, že divize Nokia Technologies propustí 310 lidí. Zrušená místa se týkají právě virtuální reality. Možná si pamatujete na dva roky starý projekt Nokia Ozo. Toto zařízení dokázalo zachytit 360° stereoskopické video a také prostorový zvuk díky osmi objektivům a shodnému počtu reproduktorů. Počáteční cena oznámená v prosinci 2015 byla závratných 60 000 dolarů. Tento projekt tak vlastně nikdy nebyl cílen na domácnosti.

Domácnosti zajímá v tuto chvíli cenově dostupnější možnost vstoupit do virtuální reality, konzumovat ji. Ani profesionální sféra ale nejspíš neměla o podobné zařízení tak velký zájem. Podle Nokie trh s virtuální realitou celkově roste pomaleji, než se očekávalo. Pro firmu je v tuto chvíli nezajímavý, takže své působení zde vzdává. Vývoj Oza končí.

MMF24

Divize Nokia Technologies v tuto chvíli zaměstnává zhruba 1090 lidí. Ti, kteří zůstanou, se budou nadále věnovat vývoji zařízení využitelných ve zdravotnictví. Důraz bude dále kladen na patenty a licencování značky.

Byl pro vás článek přínosný?