Hlavní navigace

Koronakrize přeje nákupům do samoobslužných výdejních terminálů. Kam si nechat zaslat zboží?

30. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Zásilkovna

S ohledem na pandemickou situaci je objednávání zboží přes internet mnohdy jedinou dostupnou cestou, jak některé typy zboží zakoupit, současně ale také může být bezpečnější cestou než osobní procházení uzavřeného fyzického prostoru. Nejbezpečnější je pak doručování bezkontaktní. V tomto ohledu je výhodné využívat samoobslužné výdejní terminály, které navíc běžně stojí venku, takže k nim máte přístup během celého dneméně riskujete nákazu koronavirem. (Aktuálně nás ovšem omezuje zákaz nočního vycházení.) Terminály nabízí různé počty schránek o různých rozměrech. Zboží si většinou vyzvednete tak, že na integrovaném displeji „vyťukáte“ heslo, příslušná schránka se otevře a zboží je vaše.

Alza + Zásilkovna

Zřejmě nejznámější a současně největší síť vlastní Alza. Aktuálně v Česku narazíte na téměř 350 AlzaBoxů, které postupně pronikají i do odlehlých oblastí Česka včetně malých pohraničních měst. V červenci Alza oznámila, že chce počet AlzaBoxů do roku 2021 zpětinásobit, to však zahrnuje i Slovensko a Maďarsko. V Česku e-shop hodlá provozovat více než 600 a na Slovensku 300 samoobslužných výdejen.

Síť staví od roku 2014, zájem o výdejní terminály značně zvedla koronakrize. Od března do června 2020 se dle Alzy vytíženost schránek meziročně v průměru zvedla o více než 130 %. Zboží v AlzaBoxu vydrží dva dny. Alza se pak nebrání spolupráci a své terminály letos v květnu otevřela přepravní službě Zásilkovna. Nejdříve jste si své zásilky mohli nechat doručit v Praze, jak jsme si ale ověřili, teď už vám je služba dopraví i do AlzaBoxu v odlehlém horském městě. (Podpora se rozšiřuje, tato množnost ale zatím nemusí být dostupná v úplně každém terminále.)

S ohledem na to, že e-shopy už Zásilkovnu podporují běžně, se zejména v době korony jedná o vítanou spolupráci. Zásilkovna buduje i vlastní výdejní terminály a říká jim Z-Boxy. Jsou soběstačné, napájení obstarává integrovaní solární panel. Zatímco AlzaBoxy se ovládají přes dotekovou obrazovku, Z-Boxy reagují na povely z mobilní aplikace, takže se vyhnete doteku na exponované místo.

Doručování do výdejních terminálů může bránit jednak jejich kapacita, jednak velikost zásilky. Např. AlzaBoxy přijímají balíky do velikosti 43 cm × 33 cm × 58 cm. Pračku byste nicméně asi z výdejního terminálu sami domů nést nechtěli, že? S omezenou kapacitou provozovatelé pracují tak, že nastavili relativně krátké doby uložení zásilek.

Mobil s terminálem komunikuje přes Bluetooth. Zásilkovna budování Z-Boxů oznámila na konci tohoto září, do konce roku jich v Česku chce mít rovnou 150. Tyto terminály kromě výdeje budou sloužit i pro odesílání, na tuto funkcionalitu si ale ještě musíme počkat.

Mall

Své výdejní terminály od roku 2018 buduje také další tuzemský e-shop, který patří k největším. (Vlastně je druhý, hned po Alze.) Mall své terminály pojmenoval jako Mall Boxy. Některé vznikly obyčejným rebrandingem, neboť Mall koupil někdejší Poštomaty. Aktuálně e-shop provozuje 91 Mall Boxů, zboží v nich na vás počká dva dny.

Na rozdíl od výše uvedených terminálů od Alzy nebo Zásilkovny automaty od Mallu obsahují platební terminál. Hotovost pochopitelně nepřijímají. Do Mall Boxu si už můžete nechat doručit i zboží z CZC, tuzemské dvojky na poli e-shopů zaměřených na elektroniku. CZC totiž patří do Mall Group a doručování tímto způsobem podporují rovněž další e‑shopy patřící jmenované skupině.

Od letoška do Mall Boxů kromě CZC zboží doručuje též e‑shop Vivantis. Mallu jsme se ptali na plány týkající se expanze výdejních terminálů, ale nic konkrétního jsme se nedozvěděli – jen že vznikají nové, a to zejména v krajských městech. I Mall nicméně sleduje zvýšený zájem o bezkontaktní doručování v důsledku pandemie koronaviru. Jedná se ovšem většinou o dodávky domů. Mall Boxy aktuálně využívá zhruba 10 % zákaznic a zákazníků e-shopu.

Penguin Box

Další síť výdejních terminálů provozuje možná mírně překvapivě firma TextilEco, jež chytře využila svého postavení. Celou dekádu provozovala kontejnery pro oděvy, od minulého roku ale na některé lokace místo obyčejných staví modernější kontejnery. Skládají se ze dvou částí a ta nová slouží jako samostatný výdejový automat. Nazývají se Penguin Box, v provozu je jich přes 130.

Terminály fungují na solární energii podobně jako Z-Boxy a navrhli je studenti a studentky z Vysokého učení technického v Brně. Penguin Boxy obsahují řadu senzorů nebo dokonce USB pro nabíjení mobilů, jež bude využitelné časem. Nás ale zajímá aspekt doručovatelský a doručování do těchto terminálů dnes nabízí pouze e-shop Genesis.

Jejich praktické využití tak zatím bude silně omezené, zejména do budoucna však Penguin Boxy mohou představovat zaběhnuté řešení podporované e-shopy. Využívány mohou být rovněž jako sběrná místa pro zásilky, čili nejsou pouze jednosměrné, jako to platí pro ostatní typy dnes provozovaných terminálů.

MMF24

Kdo další v Česku provozuje samoobslužné terminály pro zásilky? Aktuálně víme pouze o lékárně Pilulka, jež svůj jediný PilulkaBox zprovoznila letos na Senovážném náměstí v Praze. Upozornil na to web MediaGuru.

Balíkomaty

Českou poštu zmíníme spíše pro zajímavost, ačkoli dnes v řešené oblasti není relevantní. Byla totiž zřejmě první, kdo na českém trhu koketoval s konceptem samoobslužné výdejny pro zásilky. Státní podnik tzv. Balíkomaty testoval v roce 2012 a do dvou let jich chtěl vybudovat 150. Plány se ale změnily, pilotní provoz se pro organizaci ukázal být neefektivním (přesnější informace nám Pošta nesdělila) a dnes už Pošta Balíkomaty neprovozuje vůbec. Do budoucna je nezavrhuje, zatím se však soustředí na síť Balíkoven.

Zdroje: Blog Zásilkovna.cz (1, 2) | MediaGuru | Penguin Box | tisková zpráva Alzy.cz | tisková zpráva České pošty | tisková zpráva Mallu | vlastní

Byl pro vás článek přínosný?