Hlavní navigace

Samoříditelná auta Googlu vyjedou do ulic už v létě. Volant i pedály ještě mají

18. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to rok, co Google představil své první auto. Jako první bylo navrženo pro řízení umělou inteligencí. Do té doby Google testoval upravené Lexusy RX450h. Nové vozítko mělo původně být zcela bez volantu i pedálů, ale kvůli testům na silnicích musel Google ruční řízení, plyn i brzdu přidat. První vůz vjede do ulic kalifornského Mountain View během léta.

" width="640" frameborder="0" height="360">

Cílem Googlu je časem nabídnout bezpečné auto, které se vyhne lidským chybám. Statistiky říkají, že 94 % nehod způsobil člověk. Samotná firma si už ověřila, že po najetých 2,7 milionu kilometrech dokázala auta bourat jen jedenáctkrát, pokaždé přitom selhal lidský faktor, nikoliv umělá inteligence.

 

Nové vozítko dostane stejný software, a tedy už naučené zkušenosti vozů, které najedou 16 000 kilometrů týdně. Jeho rychlost bude omezena na 40 km/h. Google zároveň naznačuje, že koupit si podobný vůz nebude ještě několik let možné. Zatím chce jen testovat, co robotické řízení dokáže a co si od toho představují samotní uživatelé. I kvůli testům musí Google obstarat náročná povolení. Skutečný provoz si bude žádat nové zákony.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?