Hlavní navigace

Samsung chce místo pro Apple vyrábět čipy pro nVidii, Sony nebo Amazon

13. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mluvíme-li o zakázkových výrobnách na čipy, na něž jsou odkázáni výrobci, kteří nemají vlastní továrny jako Intel, obvykle je řeč o TSMC, GlobalFoundries a UMC. V tomto byznysu ale působí také Samsung. Jako výrobce není tolik známý, díky výrobě mobilních SoC pro Apple se však vyšplhal na špičku producentů křemíku. Jelikož ale mezi těmito dvěma subjekty zavládlo kvůli konkurování ve výrobě telefonů nepřátelství, o tento lukrativní kontrakt Samsung postupně přijde.

Apple totiž hodlá dát dlouholetému dodavateli košem, a přibližně od přelomu tohoto a příštího roku začít přecházet na výrobu u TSMC, byť zpočátku asi nijak překotně. Pro Samsung to neznamená jen riziko ztráty tržeb v ročním úhrnu několika miliard USD. Znamená to také, že firma musí najít jiné využití pro kapacitu výrobních linek, která po Applu zůstane na ocet. A zdá se, že řešení hledá právě v rozšíření vztahů s nezávislými výrobci. Jen čipy Exynos k vytížení továren totiž asi stačit nebudou (přinejmenším do doby, než Samsung přestane do svých telefonů instalovat čipy dalších výrobců, například Qualcommu).

Samsung se doposud soustředil spíše na skutečně velké zakázky (jako byly ty od Applu), takže menší výrobci obvykle skončí třeba u TSMC, které je na rozdíl od Korejského gigantu zvyklé vycházet vstříc všem možným klientům. Dle deníku Korea Times už ale nyní Samsung uhání konkrétní kandidáty na spolupráci. V neoficiální šeptandě byli tři zájemci jmenování: Nvidia, Sony a Amazon.

Čipy Nvidia Tegra

Pro nás je zřejmě nejzajímavější první jméno. Nvidia se zřejmě poohlíží po výrobě mobilních čipů Tegra. Samsung může nabídnout konkurenceschopnou generaci výrobního procesu (v současnosti 32 nm a 28 nm) a při nástupu 20nm výroby by se Nvidia teoreticky mohla vyhnout problémům s nedostatečnou kapacitou, jelikož u Samsungu nebude oproti TSMC takový nával. Je také možné, že by v Koreji Nvidia mohla dostat lepší cenu. Bylo by docela zajímavé, kdyby k Samsungu Nvidia přenesla i výrobu GPU. To však zřejmě není moc reálné, neboť tyto čipy jsou dlouhodobě vyvíjené pro TSMC, zatímco odlišný proces u Samsungu je připraven hlavně na čipy ARM.

Co přesně by mohlo u Samsungu vyrábět Sony, také není jisté. Zpráva opět zmiňuje mobilní SoC pro tablety či telefony, neboť mnoho výrobců telefonů se v poslední době snaží přejít na vlastní návrhy čipů. Sony by ale také mohlo mít zájem o výrobu procesorů pro mobilní konzoli Playstation Vita.

Továrna na čipy (TSMC)

Co se Amazonu týče, nejpravděpodobnější jsou opět čipy pro mobilní zařízení (zejména tedy asi tablety Kindle). V době, kdy v Texas Instruments končila výroba čipů OMAP pro mobilní segment, se spekulovalo o tom, že by Amazon pro sebe tuto divizi mohl koupit, nakonec z toho ale nic nebylo. Zdá se však, že firma přece jen ambici navrhovat si vlastní čipy má. Tato iniciativa je však asi stále v rané fázi. Amazon údajně se Samsungem o možnostech výroby diskutoval, zatím ale ještě žádné vážnější partnerství nevzniklo, zatímco se Sony a Nvidií jsou již prý pokročilá vyjednávání v plném proudu.

 

KL24

Provoz továren na výrobu čipů je vzhledem k stoupající finanční náročnosti přechodu na menší procesy čím dál těžším úkolem. Do budoucna by tedy v tomto poli nemusela být příliš početná konkurence, neboť továrny dokáže utáhnout jen velmi velká firma. Po podnikání v zakázkové výrobě se ale poohlíží i Intel. I ten totiž potřebuje amortizovat vysoké náklady na vybavení a provoz továren. O zakázky dalších firem se tak možná v budoucnu bude Samsung prát i s touto společností.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?