Hlavní navigace

Samsung Galaxy Nexus – pan Google telefon (velká recenze)

11. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konstrukce a hardware

Tento a předchozí Nexus má pro Google na svědomí společnost Samsung. Ten první vyrobilo HTC a ten příští se tak trochu očekává od Motoroly, kterou Google koupil. Nový Android ICS je vytvořen právě pro nový Nexus a ostatní jej na své telefony teprve přizpůsobí. Nebo taky ne - již vícekrát jsme viděli, že update starších telefonů na nový Android nemají ostatní výrobci příliš rádi, a tak se jej někteří majitelé starších telefonů nemusejí vůbec dočkat. V tom je kouzlo Nexusů, které mají všechno hned.

 

 

Třetí Nexus vypadá trochu jako Samsung Galaxy II, se kterým má řadu společných dílů, a jako Nexus S, po kterém zdědil mírné banánovité prohnutí displeje. Budete překvapeni absencí hardwarových tlačítek, celá přední část je totiž jeden velký displej s rozlišením 720 × 1280 pixelů, nad kterým je sluchátko, přední kamera, senzor přiblížení, akcelerometr, senzor okolního světla a kompas. Celý předek je tím pádem lesklý, ale nedá se jinak. Matné displeje se pro telefony prakticky nedělají.

Galaxy Nexus - unboxing Galaxy Nexus - unboxing Drobná nabíječka Průměrná sluchátka Baterie s kapacitou 1 750 mAh Zadní kryt je velmi tenký Galaxy Nexus Po rychlém startu následuje pěkná animace s dlaždicemi

Zadní strana zaujme pěkným designovým zpracováním. Kryt baterie je jen tenký plastový výlisek, pod kterým najdete baterii s kapacitou 1750 mAh, slot pro SIM kartu a mezi nimi konektor pro případné připojení externí antény. SIM kartu lze vyjmout bez vyndání baterie. Šest malých šroubků dá šanci kutilům podívat se do vnitřností i s obyčejným šroubovákem.

 

Ve spodní části je reproduktor a nahoře pětimegapixelový fotoaparát s jednou velmi dobrou vlastností. Zadní kryt má zajímavě vroubkovanou texturu, na které neulpívají otisky prstů, a která na dotek působí příjemně, trochu jako pogumovaná. Kryt drží pomocí čtrnácti západek celkem pevně, ale v oblasti kolem čočky fotoaparátu je patrná lehká vůle. Nic co by nespravil kousek papírku vložený pod kryt, případně štestí na pevný kus.

Tlačítka jen na bocích

Na bocích jsou již naštěstí hardwarová tlačítka, bez kterých si smartphone stále neumím představit. Vlevo je pouze kolébkový ovladač hlasitosti, vpravo uzamykací tlačítko, které se sem přesunulo z horní části - Tento trend patrně bude pokračovat i u jiných telefonů. Pod ním jsou tři kovové kontakty sloužící pro indukční dobíjení baterie prostřednictvím horizontálního kolébkového doku.

 

 

Zespodu je uprostřed standardní micro USB 2.0 sloužící pro dobíjení a komunikaci s počítačem, 3,5mm jack pro sluchátka a mikrofon. Pod zadním krytem je v horní části schován ještě druhý mikrofon, který slouží pro odfiltrování šumu.

 

 

Celé tělo působí pevně, což je v této cenové relaci samozřejmostí, ale také trochu plastově. Hořčíkových a titanových slitin se od Samsungu asi jen tak nedočkáme, přesto bych je u top modelu tak trochu očekával. Displej není chráněn populárním sklem Gorilla Glass, ale obyčejnější sklo. Není se čeho obávat, vytdrží i poškrábání klíči

Velikost displeje činí 4,65", což je jedním slovem docela dost. U nového telefonu si vždy říkám jaké je to pádlo, po čase si zvyknu a ostatní jsou najednou malé, ovšem zde mi po měsíci používání přijde, že už Samsung překročil hranici. Větší je snad jen HTC Sensation XL se 4,7", pětipalcové smartphony již za normální telefony nepovažuji. Při ovládání jednou rukou dá pohyb palcem z horní lišty až na dolní tlačítka docela zabrat.

Neúplný displej?

Hodně mých kolegů mělo problém s displejem. Je pravda, že Samsung použil pro siplej SuperAMOLED neúplnou matrici RG-BG (technologie PenTile). Lidské oko je nejcitlivější na zelenou barvu (ale já třeba na modrou). V každém pixelu je tak obsažen zelený subpixel, ale modrý a červený se střídají.
Lidské oko tuto nedokonalost na malém displeji nerozezná, ovšem při porovnání s jinými lepšími displeji se rozdíly najdou. Nexus třeba nemá úplně nejbělejší bílou. Ovšem na tyto nuance si okamžitě zvyknete a pokud používáte jediný telefon a nemáte s čím srovnávat, nepřijdou vám barvy nijak divné.

Hardware uvnitř

Nemá Tegru, ale přesto patří mezi nejvýkonější mobily

Uvnitř překvapivě není Tegra 2, na kterou jsme si za poslední rok u telefonů zvykli jako na etalon výkonu. Samsung nepoužil ani novou Tegru 3, protože pro smartphony zkrátka ještě není dostupná a vsadil na postarší, ale přesto výkonný Texas Instrument OMAP 4460 (dvoujádro) na frekvenci 1,2 GHz s grafickým čipem PowerVR SGX540. Stejný najdete i v předchozím Nexusu S, ovšem ve spojení s novým systémem je mnohem rychlejší.

Procesoru pomáhá 1 GB paměti RAM, která je v praxi obsazená stále zhruba z jedné poloviny a ICS se o udržování správné hladinky stará sám. Vnitřní paměť čítá 16 GB, z nichž 13,33 GB je volných pro uživatele a zbytek zabírá samotný operační systém Android. Do těchto 13 GB se instalují nové aplikace i uživatelská data. Galaxy Nexus nemá slot pro microSD kartu, což bylo dříve kritizováno u iPhonu, ale s odstupem to hodnotím jako pozitivní věc. Přesouvání aplikací na kartu při nedostatku místa je otravné a zde při paměti 13 GB ani nehrozí.

Bezdráty

Bezdrátová konektivita zahrnuje duální Wi-Fi, tedy kromě běžných 2,4 GHz se můžete připojit i v méně zarušeném pásmu 5 GHz. Přes mobilní sítě využijete GPRS, EDGE i 3G, Nejnovější LTE mají pouze některé série určené pro zahraniční trhy. Bluetooth zde samozejmě najdete a jako doplněk podporuje nový Android také tzv. Wi-Fi Direct, který ale zatím příliš nevyužijete. Stejně tak NFC pro spojení telefonů pouhým dotykem. Oboje je hudbou blízké budoucnosti.

S Wi-Fi jsem měl při testování trochu problému. Na některých sítích se Nexus odmítal připojit, i když s jinými telefony problém nebyl. Když se připojení podařilo, zase šlo jen surfovat, ale synchronizace se servery Google vázla. Pravděpodobně nějaká nekompatibilita, kterou se snad podaří odstranit v dalších verzích systému.
Novinkou je integrovaný barometr, který slouží primárně pro zpřesnění určení nadmořské výšky, u kterého je GPS nepříliš spolehlivé. Časem se snad také objeví jeho implementace v aplikacích pro počasí.

Parametry
Cena 13 790Kč včetně DPH (leden 2012)
Názor 90 %
Zapůjčil Sunnysoft
Samsung Galaxy Nexus i9250
displej 4,65'', Super AMOLED, 720 × 1280 px.
sítě HSPAÔºã(21Mbps), HSUPA (5,76Mbps), EDGE, GPRS
konektivita Bluetooth 3.0, microUSB 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2,4 GHz a 5 GHz), 3,5 mm audio jack
hardware 1,2 GHz TI OMAP 4460 Dual core, PowerVR SGX540
paměť 16 GB vnitřní (13,33 GB volných)
funkce GPS, digitální kompas, akcelerometr, gyroskop
baterie 1 750 mAh
operační systém Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)
rozměry a hmotnost 136 × 68 × 8,9 mm, 135 g

Zapínáme, Ice Cream Sandwich

 Telefon je velmi rychlý. Po třiceti sekundách od spuštění je nastartováno a po dalších deseti se natáhnout widgety a dojde k připojení k sítím. Start provází moc hezká animace, která vám bude možná vadit pouze při málo nabité baterii. Vypnutí trvá 12 sekund a restart nový Android nenabízí.

Obrazovka

Úvodní zamčená obrazovka svým odemykacím gestem připomene Honeycomb, z něhož Ice Cream Sandwich vychází. Dalo by se říct, že máte v telefonu tabletový systém, což je částečně pravda - Google vyrobil čtvrtou verzi Androidu společnou pro tablety i telefony. Z odemčeného stavu se gestem můžete kromě odemčení dostat rychle také k fotoaparátu.

Ice Cream Sandwich obsahuje pět ploch bez možnosti podrobnějšího nastavení. Na všech pěti je v horní části vyhledávací políčko Google, se kterým nehnete, a ve spodní části pak pětice ikon, z nichž prostřední je pevný odkaz k aplikacím a seznamu widgetů. Zbylé čtyři si můžete nastavit podle sebe. Zbytek plochy tvoří matice 4 × 4, do kterých si již můžete natahat ikonky aplikací a widgety podle svého uvážení. Vzhledem k velikosti displeje by mohla být matice i větší, ICS ale obecně moc podrobná nastavení nenabízí.

V horní stahovací liště novinky nenajdete. Kromě přidaného tlačítka pro přístup do nastavení snad jen změnu barvy ze zelené na modrou. Přímý přístup k přepínačům Wi-Fi apod. zde stále chybí. Lišta je nově poloprůhledná.

Když se vydáte do seznamu aplikací prostředním tlačítkem ze spodní lišty, narazíte na změnu jejich řazení. Nyní se posouvají horizontálně po stránkách a za nimi následují widgety. Ty jsou trochu nepřehledné, zvláště když jich má nějaká aplikace více. V předchozí verzi Androidu došlo k jejich sloučení a zde jsou opět zvlášť, ale aspoň uvidíte jejich náhled místo ikonek.

V horní části seznamu aplikací potěší přímý přístup do Marketu, čímž jeho ikonka v samotném seznamu ztrácí smysl. Aplikace jsou seřazeny abecedně, bez možnosti jiného řazení a skrytí některých z nich. To se dá vyřešit používáním skupin aplikací na ploše. Funkce známá z iPhonu dovoluje vzít jednu ikonku, přetáhnout ji na druhou a vytvořit skupinu, ve které si můžete ikonky řadit podle libost. Takovou skupinu můžete umístit i do spodní lišty.

Ovládací tlačítka systému

Již jsem zmínil, že Galaxy Nexus nemá žádná hardwarové tlačítka, stejně jako je nemají tablety s Honeycombem. Ale nějak jej ovládat musíte - ve spodní části displeje se objevují tři softwarová tlačítka připomínající senzorová, ovšem žádná taková vrstva pod displejem není. Jsou natolik dobře optimalizovaná, že jejich používání senzory pouze připomínají. Kvůli nim ovšem přijdete o 96 pixelů výšky, jelikož je žádná aplikace nemůže využívat - nešlo by se z ní potom dostat. Celých 720p tak uvidíte jen při startovací animaci.

 

Levé tlačítko je Zpět, prostřední Home a pravé slouží k přepínání spuštěných aplikací. A tak by tomu mělo být u všech nových telefonů s Androidem. Zcela chybí tlačítko Menu, které je u optimalizovaných aplikací řešeno přímo v programu a pokud se vám vpravo dole přece jen objeví, alespoň poznáte, že jde o jeho starší verzi, u které autor na Ice Cream Sandwich zatím kašle. Ovládání tak stále není sjednocené. Při otočení plochy přes gyroskop se tento pruh s tlačítky objeví v horní částu.

Zde mi nový systém ovládání udělal trochu čáru přes rozpočet. Byl jsem zvyklý používat hardwarové zamykání otáčení displeje díky šikovné aplikaci Autorotate Switch jen podržením tlačítka s lupou, což zde již takto nejde. Přijde mi, že to Google s odebíráním hardwarových tlačítek trochu přehání, když třeba iPad zamykání má a když telefony s Windows Phone mají v licenčních podmínkách uvedeno, že musí mít hardwarovou spoušť fotoaparátu. Ale to byla jen drobná odbočka k soukromým problémům recenzenta.

Tlačítko pro přepínání spuštěných aplikací funguje také jako jejich historie a zvyká se na něj velice rychle. Po stisknutí uvidíte aktuální náhledy všech spuštěných aplikací, mezi kterými můžete vertikálně listovat. Jde o velice povedený multitasking, alespoň co se přepínání týče. Ve skutečnosti jsou samozřejmě ostatní aplikace uspané, případně běží pouze nějaký potřebný proces - třeba u hudebního přehrávače je stále slyšet hudbu a Google Talk je stále online. Horizontálním swipe pohybem danou aplikaci ze seznamu odstraníte.

 

Novinky a shrnutí

Nové aplikace

Přestože je Ice Cream Sandwich chudý na podrobnější nastavení a osobně se nemůžu se dočkat vydání nového CyanogenModu, přináší ICS několik zajímavých novinek.

  • Konečně můžete vytvářet snímky obrazovky (screenshoty) aniž by na to byl potřeba root zařízení a speciální aplikace. Stačí podržet tlačítko pro zapnutí současně s tlačítkem pro zeslabení hlasitosti. Hodilo by se říct: "co ti tak dlouho trvalo, Google".
  • Další novinkou je měřič přenesených dat. Na přehledném grafu si nastavíte váš měsíční limit a upozornění. Samotné nastavení pomocí prstu je však velice nepřesné a trefit se do mých 150 MB mi dalo zabrat i bez Parkinsona. Graf obsahuje také predikci, díky které uvidíte, jak rychle se blížíte k vyčerpání FUPu. Jakmile dosáhnete nastavené úrovně pro upozornění, objeví se v horní liště ikonka. Pokud však dosáhnete stropu, Android mobilní data vypne. Velkým pomocníkem je seznam největších hříšníků, tedy aplikací, které si v uvedeném období přenesli nejvíce dat. Zde z přehledem "vítezí" apliakce Google+. Konkrétní aplikace lze také zablokovat samostatně, přístup k internetu jim poté bude povolen pouze pes Wi-Fi.

Jiný Mass Storage

Nový Android neumí Mass Storage. Na první přečtení je to hrozivá zpráva, ale kvůli jednotnému paměťovému prostoru by to ani nešlo. Navíc to neuměl už ani předchozí Honeycomb. Připojení k počítači se děje přes protokol MTP (Media Transfer Protocol), případně PTP pro práci s fotkami.

Na telefonu tedy už nebudete zapínat připojení jako Mass Storage, ale ve Windows se vedle disků objeví po připojení telefonu nové multimediální zařízení. Dostanete se do jedné složky se všemi fotkami, hudbou a daty programů. Systémová data zde však nenajdete. Protokol MTP samozřejmě zvládnou i jiné operační systémy, než Windows.

Synchronizace

U Nexusu a Androidu obecně se mlčky předpokládá, že vlastníte Google účet. Bez něj by ani nemělo cenu nějaký telefon s Androidem používat. Vaše kontakty se v telefonu objeví po synchronizaci s kontakty na serveru Googlu a novinkou proti předchozí verzi čistého Androidu je také synchronizace vašich dalších kontaktů ze sítě Twitter. Je ale nutné je mít stejně pojmenované, jinak to Google nerozpozná. Vždy ale můžete dva kontakty spojit ručně.

ICS zvládá i synchronizaci kontaktů s firemním Exchangem, ale s Facebookem už ne. Ta je Googlem již delší dobu blokována a Facebook si za to může svou politikou sám. Když jsme u toho, nejsou zde žádné aplikace třetích stran, které by nebylo možné odinstalovat, jako tomu bylo například u HTC Sense a aplikace pro Facebook.

Kontakty a volání

Prostředí kontaktů bylo v novém Androidu přepracováno. Zatímco na číselníku změny nenajdete, tak kontakty vypadají docela jinak. Hned nahoře jsou dlaždice s vašimi oblíbenými čísly, kde vidíte i jejich avatary, pod nimi často volaná čísla a teprve níže začíná samotný seznam kontaktů. Toto členění považuji za velmi efektivní.
Kontakty můžete řadit do skupin, jako to znáte z Gmailu. Brzy se očekává nějaké sloučení s kruhy sítě Google+, se kterými nový Android také umí.

Pokud vám někdo volá, uvidíte jeho avatar přes celý displej, což v momentě, kdy Google stále zcela nepodporuje avatary ve vyšším rozlišení a většina uživatelů má obrázek o velikost 64 pixelů, není úplně ideální. Přijmutí či odmítnutí hovoru se děje stejným gestem, jako odemykání obrazovky, navíc zde přibyla volba rychlého odeslání přednsatavených SMS reakcí. Hned zkraje nevidíte, na kterou stranu displeje máte gesto provést - zelený a červený telefonek se objeví teprve až po započetí gesta.

Webový prohlížeč a email

Prohlížeč vycházející z Chrome prošel povedenou evolucí. Synchronizuje záložky s desktopovým Chrome (s jinými prohlížeči bohužel ne), je rychlejší, umožňuje anonymní surfování a jednu velmi dobrou funkci: přímo v menu můžete přepnout user-agenta, tedy vyžádat si webovou stránku neupravenou pro mobilní telefon. To se velmi hodí, protože řada upravených stránek má ochuzené funkce, případně jsou s nimi jiné problémy.

browser

Webový prohlížeč

Díky velkému rozlišení se s dobrým zrakem dá číst webová stránka i bez přiblížení, ale většinou si stejně nebudete chtít kazit oči a stránku přiblížíte, případně vezmete telefon na šířku. U elektronické pošty velké změny nebyly potřeba, Gmail i Exchange fungují velmi dobře, na velkém displeji se ještě lépe ovládají. Také kalendář je velmi dobře použitelný, hlavně v týdenním režimu a s použitím widgetu, který zvládá skrolování.

Hudební přehrávač

Na mnoha telefonech stále není dostupná nová verze hudebního přehrávače svázaného s Google Music, ale tady ji samozřejmě najdete. Umí přehrávat písničky jak z lokálního úložiště, tak z cloudu, a to včetně možnosti zpřístupnit ji offline - dojde k jejímu stažení do telefonu.

Hudební přehrávač

Fotoaparát

Defaultní aplikace pro focení toho u Androidu nikdy moc neuměla, ale v poslední verzi se přece jen naučila pár triků. Přední kamera s rozlišením 1,3 megapixelů je takovým standardem, který využijete pro volání přes Skype nebo Google Talk, ale ničím neoslní.

Zadní čočka nabídne megapixelů pět, celkem zbytečný digitální zoom, vyvážení bílé a korekce expozice. Další funkce jsou třeba scénické režimy (noc, západ slunce, automaticky). Kromě přepnutí režimu fotoaparátu na kameru zde najdete ještě funkci pro vytváření panoramata. To funguje velmi dobře a ukazuje vám, jestli se nepohybujete příliš rychle a jak jste daleko.

foto1foto2

Výsledné fotky jsou mezi smartphony slušný průměr a jejich dostatečná kvalita klesá se světelnými podmínkami. Za šera jsou fotografie již zašuměné. V noci na blízku můžete využít silné diodové přisvícení. Největší výhodou fotoaparátu u Nexusu je jeho rychlost. Čočka totiž zaostřuje okamžitě po spuštění aplikace a při stisku spouště dojde k sejmutí snímku prakticky okamžitě.

Video lze natáčet v rozlišení 480p, 720p nebo 1080p při třiceti snímcích za sekundu. Nejlépe se tváří režim 720p, protože 1080p zde již vyšší kvalitu obrazu nepřináší. Kamera zvládá celkem svižně přechod světlých a tamvých scén (na mobil!) ale obraz se až příliš třepe. Nexus by si zasloužil lepší stabilizaci.

Pro hračičky jsou zde efekty pro deformaci obličeje, vytvoření časosběrného videa a klíčování pozadí (které ovšem moc dobře nefunguje). Všechny slouží spíše jako ukázka, čeho budou mobily brzo schpny. Nejde vypnout zvuk závěrky, ale jinak se fotoaparát Samsungu velmi povedl.

Výdrž: zase jen jeden den

Měřit výdrž smartphonu je ošidné. Každý jej totiž používá jinak. Galaxy Nexus má silnější baterii 1750 mAh, ale zase mnohem větší displej, který je potřeba napájet. Během měsíčního testování mi telefon nikdy nevydržel více, než jeden den a to ani tehdy, když jsem jej používal méně. Mám aktivní Wi-Fi, 3G, většinou i Bluetooth, synchronizuje se mi Twitter, ale že bych v případě zapomenutého nabití telefonu přes noc očekával, že bude funkční alespoň dopoledne, to bohužel většinou ne. Galaxy Nexus se tak dalším v dlouhé řadě jednodenních telefonů a jen pbčas zvládne o půl dne více.

Galerie

Galaxy Nexus Seznam Widgetů přepínání spuštěných aplikací Fotogalerie Poloprůhledná stažená horní lišta Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Galaxy Nexus Fotoaparát Fotoaparát: deformace obličeje

Zhodnocení

Galaxy Nexus měl být i mým příštím telefonem, ale nakonec zřejmě nebude. Je to sice velmi rychlý smartphone s nejnovější verzí operačního systému Android, má kvalitní zpracování a vysokou kapacitou paměti, ovšem přijde mi až příliš velký. Samozřejmě pokud jste zvyklí ovládát telefon dvěma rukama, není co řešit.

Plusy / mínusy
čistý Android ICS moc velký na ovládání jednou rukou
velmi svižný systém občas problémy s Wi-Fi
HD rozlišení opožděný zvuk zamknutí
rychlý fotoaparát vyšší cena
velké úložiště 13 GB nemá české QWERTY rozložení
umí screenshoty ICS má chudší nastavení

Ice Cream Sandwich je nový systém a občas spadne častěji, než by měl. Má nedokonalé české překlady, které se často nevejdou do svého původního umístění. Google také naprosto ignoruje české rozložení QWERTY, které sice používá menšina českých uživatelů, ale právě jí to dokáže hodně znepříjemnit práci. Trochu mi také vadil opožděný zvuk zamknutí telefonu, kdy po stisku tlačítka a zhasnutí obrazovky se potvrzovací zvuk ozve až po sekundě - jako byste zamkli byt, odcházeli a teprve slyšeli klíč v zámku.

CS24

Ice Cream Sandwich má také celkem slabé možnosti nastavení, čímže se jako by přiblížil iPhonu. Osobně si do telefonu pravděpodobně nahraji opět CyanogenMod, nebo jinou neoficiální ROM (Samsung již oznámil, že bude s autory CyanogenMod spolupracovat a nebude jim bránit) a tak výhoda okamžitých updatů trochu padá.
To se samozřejmě netýká většiny uživatelů, kterým naopak čistý Android můžu doporučit, protože s nádstavbami od HTC či Samsungu jsou ve výsledku spojena spíše negativa.

Pokud dokážete překousnout výše uvedená negativa a máte velkou ruku schopnou ovládat velký displej, můžu vám Galaxy Nexus skutečně doporučit. Je to výborný telefon.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.