Hlavní navigace

Samsung Galaxy S9: zahájení prodeje, cena, kompletní přehled

10. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nová vlajková loď od Samsungu se bude jistojistě jmenovat Galaxy S9. Měla by přijít opět ve dvou verzích S9 a S9+. Oficiální představení může proběhnout v únoru na barcelonské MWC, případně na samostatné akci Samsungu v březnu.

Galaxy S9 a S9+ zřejmě nebudou převratné modely a půjde jen o evoluci z loňské S8. Novinka by měla přinést nový procesor, větší akumulátor, tenčí rámečky a přesun čtečky otisků. Největší změnou by mohl být vylepšený fotoaparát s rekordními parametry. Podle všeho letos ještě nepřijdeme ani o 3,5mm jack na sluchátka.

Jaká bude cena

Doplněno: Samsung nepřímo potvrdil, že zahájení prodeje je stanoveno na 16. března po představení na MWC. Cena by se mohla pohybovat okolo 725 dolarů za základní model S9, což je vzhledem k příznivému kurzu koruny velmi dobré.

galaxy-s9-2 Pravděpodobná podoba nové vlajkové lodi Samsung Galaxy S9 (credit @OnLeaks)

Displej – vše při starém, ale ještě tenčí rámečky

Díky ještě tenčím rámečkům má být novinka proti současnému modelu o kousek menší, opět však půjde o 5,8" (ve skutečnosti 5,77") a u větší plusové varianty o 6,2" (6,22") SuperAMOLED displej. Poměr stran zůstane 18,5:9, rozlišení 1440 × 2960 px také a rámeček bude menší hlavně ve spodní části u brady telefonu.

gsmarena_003samsung-galaxy-s9-render

Samsung na rozdíl od televizí zcela upozadil rovný displej, který už v řadě S nenajdete. Je tak otázkou, kdy se tyto displeje dostanou do nižších řad A a J. Displej bude opět chránit odolné sklo Gorilla Glass 5.

SoC – to nejvýkonnější, ale opět ve dvou variantách

System on Chip se určitě dočká vylepšení. Galaxy S9 by měl v Evropě pohánět nový Exynos 9810 a pro americký trh půjde zřejmě o Snapdragon 845. Exynos 9810 slibuje až dvojnásobný výkon, reálné výsledky v Antutu zřejmě nebudou tak optimistické. Pořád jde o procesor stejné generace na 10nm technologii. Stejný SoC by se měl objevit i v phabletu Galaxy Note9.

exynos-9810_02-737x400 Trhač asfaltu Exynos 9810

Půjde o osmijádro klasické koncepce BIG.little. Čtyři výkonnější jádra Exynos M3 na frekvenci 2,9 GHz a k tomu čtyři úspornější Cortexy A55 na 1,9 GHz. Grafickou část by měl obstarat čip Mali G72 (20% nárůst výkonu). Verze S9+ by nově měla mít 6 GB operační paměti ve spojení se 128GB úložištěm.

Součástí čipsetu bude vylepšený LTE modem rychlostní kategorie 18 (gigabit LTE). Teoretická rychlost 1,2 Gb/s vznikne spojením šesti 20MHz pásem a větší rychlosti 200 Mb/s se dočká i upload. Proti Galaxy S8 je to jen mírné zlepšení (tam to bylo 5× 20 MHz), navíc v našich podmínkách jej stejně nebudeme mít možnost využít. Teoretické maximální rychlosti v Česku se pohybují mnohem níže, navíc spojením více pásem (LTE-A) a jen na několika málo místech. A to nemluvím o FUP.

K těmto rychlostem přispívá podpora technologií 4×4 MIMO a 256úrovňové modulace QAM (ta byla již v minulém Exynosu, ale jen u downloadu).

Exynos 9810 je v současnosti již ve výrobě a Samsung jej oficiálně představil v těchto dnech na CESu. Součástí bude i část pro umělou inteligenci založené na strojovém učení a neuronové síti. Samsung ji bude využívat například pro rozpoznávání obličejů na fotografiích a pro lepší detekci obličeje při odemykání zařízení. Umělou inteligenci již využívá třeba Apple (A11) a Huawei (Kirin 970). Stejně jako nový Exynos, i Snapdragon 845 se jako první objeví právě v telefonech Samsung. Očekává se, že naměřené skóre překoná iPhone X.

Kamera – rekordní parametry

Vylepšený fotoaparát by měl mít rekordní světelnost f/1.5, čímž by v tomto parametru překonal i LG V30. Možná také půjde měnit clonu, což je u mobilů nevídané. Změnou clony jde docílit jiná hloubka ostrosti, což je užitečná funkce třeba pro focení portrétů a dnešní smartphony ji jen softwarově simulují.

galaxy_s9-camera Pravděpodobný tvar kamery a čtečky u modelu S9+

Díky rychlému procesoru bude S9 uměl natáčet video v rozlišení 4K až při 120 snímcích za sekundu. Tuto informaci bych bral s rezervou, i když ji Samsung uvádí v oficiálních materiálech k novému procesoru. Optická stabilizace bude zřejmě opět dostupná jen u nižšího nastavení.

Galaxy S9+ by měl opět disponovat duálním fotoaparátem, tedy dvěma čočkami, zatímco Galaxy S9 se spokojí s jednou kamerou. Přední kamerka se také dočká lepší světelnosti f/1.6.

Akumulátor – mírný pokrok

Přestože tělo telefonu bude téměř stejné a neměl by zmizet ani sluchátkový jack, akumulátor bude přeci jen o něco větší. Kapacita by se měla zvýšit z 3000 na 3100 mAh a u S9+ z 3500 na 3600 mAh. Je to jen drobné zvýšení, ale už Galaxy S8 patřil mezi smartphony s největší výdrží.

Větší kapacity by Samsung mohl docílit i odstraněním sluchátkového jacku, který v těle zabírá nějaké místo, o které by šla zvětšit baterie. Může jít klidně o rozdíl 400 mAh.

Úložiště – stále se spoléhá na paměťové karty

Samsung již dlouho nezvýšil kapacitu úložiště a i S9 by měl mít stále jen 64GB. Přitom některé vlajkové lodi již nabízejí i 256 GB. K čemu je to dobré, spoléhá se pořád na paměťové karty? U vlajkové lodi roku 2018 by měl být alespoň dvojnásobek, což Samsung slibuje u větší varianty S9+, ale zda se dostane i na náš trh je nejisté. Stejně jako slibovaná 256GB varianta.

img_6336 Hybridní slot u Galaxy S8

Už Galaxy S7 existoval v lepších variantách, ale u nás byl v prodeji jen se slabým 32GB úložištěm. Velikost paměti Samsung dlouhodobě podceňuje, navíc když slot na microSD je hybridní s Dual SIM. Navíc ve variantě pro jednu SIM nepůjde paměťová karta vložit vůbec.

Čtečka otisků prstů – napravení hloupého omylu

Samsung si sice nechal patentovat snímač otisků prstů pod displejem, spíše je ale pravděpodobnější, že u S9 se dočkáme přinejlepším pouze přesunu čtečky z nevhodného místa vedle zadní kamery někam níže. Rendery naznačují místo pod zadní kamerou, tedy stejně, jako u většiny konkurenčních modelů. Mluvilo se i o tom, že by se čtečka dostala do výřezu displeje, ale Samsung zřejmě k takovému ústupku nebude svolný.

KL24

galaxy-s9-dual-cameras-fingerprint Přesun čtečky níže, nejpravděpodobnější je první varianta. render: www.phonearena.com

Vylepšení ale mají doznat i skenery očí a obličeje. Zde by Samsung měl určitě přijít s něčím lepším, neboť na řešení Applu u iPhonu X zatím poměrně ztrácí. Hodně si v tomto slibuje i od strojového učení v novém Exynosu.

Co by měl Samsung zvážit – Galaxy S9 Cnews edition

Zůstalo několik nevyřčených změn, které Samsung téměř s jistotou u Galaxy S9 nevyslyší, přesto bychom je viděli rádi. Například:

  • flat variantu s rovným displejem, která existovala naposledy u Galaxy S7
  • stereoreproduktory
  • verzi S9 mini. Posledním kompaktem byl Galaxy S5 mini.
  • jiné než lesklé tělo. Aneb na renderech nemusíte leštit
samsung-galaxy-mini Poslední mini představil Samsung u modelu Galaxy S5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.