Hlavní navigace

Samsung vyrobil rekordní foťák pro mobily. Má 108 Mpx

12. 8. 2019

Sdílet

Nejlepší mobil Samsungu, čerstvě představený Galaxy Note10+, má hlavní foťák s rozlišením 12 Mpx. Stejná firma ale vyrábí i snímač, na němž bychom napočítali devětkrát více pixelů. Nový čip nese název Isocell Bright HMX a Samsung na něm spolupracoval s Xiaomi. Právě čínská společnost by jej měla jako první využít u chystaného telefonu Mi Mix 4.

Nový senzor nese rozlišení 108 Mpx (12032 × 9024 px, formát 4:3) a využívá plochu s úhlopříčkou 1/1,33 palce. To je druhý největší snímač, který kdy byl v mobilu. Větší používala jen Nokia 808 PureView (1/1,2"). Panasonic Lumix CM1 s palcovým snímačem nepočítáme, to byl spíš foťák s integrovaným mobilem než naopak.

Čip Samsungu má před sebou Bayerovu masku typu Tetracell, u níž mají čtyři sousední pixely stejnou barvu. To dovoluje za horšího světla vytvořit ze čtyř fyzických pixelů jeden větší virtuální, takže jeho velikost efektivně vzroste z 0,8 na 1,6 mikrometru. Rozlišení pak bude stále vysokých 27 Mpx.

Za dobrého osvětlení ale mobil bude moci pracovat s plným rozlišením a ořezávat jej tak, aby se dalo zoomovat bez ztráty kvality. Při 2× zoomu se bude pracovat s 27 Mpx, při 4× pak s 6,8 Mpx. Snímač je dle Samsungu připraven i pro záznam 6K videa (6016 × 3384 px) s 30 snímky za sekundu a se zachováním stejné ohniskové vzdálenosti jako při focení. Využije se tedy celá plocha senzoru, nejen jeho výřez. (Proto řada mobilů při natáčení videa má obraz oproti fotce více přiblížený.)

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-253-válka-megapixelů-doručovací-problém-a-problematické-sdílení-sítí/

Velkovýroba nového senzoru Isocell Bright HMX odstartuje ještě teď v srpnu, takže v prvních mobilech bychom jej měli potkat ještě před koncem roku. Jestli se dostane i do jiných modelů než od Xiaomi a Samsungu, to zatím nevíme.

Zdroj: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?