Hlavní navigace

Samsung Galaxy S9 oficiálně: špičková kamera s variabilní clonou, stereoreproduktory a nechybí ani jack

25. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung dnes v Barceloně představil novou vlajkovou loď Galaxy S9 a její zvětšený model Galaxy S9+. O tom, jak bude nový Samsung vypadat, jsme spekulovali už před měsícem a vcelku se i trefili. Samsung nedokázal úniky příliš uhlídat. Tělo je velmi podobné staršímu Galaxy S8, tentokrát nejde o žádnou revoluci. Stejný AMOLED displej (5,8 a 6,2") se zakřivenými boky i zaoblenými rohy a stejný akumulátor (3000 a 3500 mAh), přesto je uvnitř několik podstatných vylepšení. Novinka využívá i stejných materiálů, a tak se kombinace skla zřejmě opět velmi rychle upatlá. Největší zlepšení:

  • přesun čtečky otisků prstů
  • velké 256GB úložiště
  • variabilní clona foťáku
  • funkce slow-motion s 960 fps
  • stereoreproduktory

Stále nám chybí k dokonalosti:

  • Galaxy S9 mini
  • rovná „flat“ varianta
  • možnost naprogramovat si tlačítko pro Bixby

O výkon se stará nejnovější procesor Exynos 9810, případně Snapdragon 845 pro americký trh. V Antutu podle prvních testů dosahuje (Exynos) na 250 000 bodů. Samsung konečně významně navýšil velikost úložiště. Vedle klasické 64GB varianty bude dokonce i u nás prodávat také model s 256GB úložištěm. Rozdíl v ceně činí 2500 Kč.

star-product-image_sm_g960_galaxys9_back_purple_rgb

Galaxy S9 umí rychlé bezdrátové nabíjení a oproti některým spekulacím neodstranil sluchátkový jack. Zůstává i odolnost IP68 a hybridní slot pro Dual SIM, ovšem díky velikosti úložiště se většina uživatelů obejde bez microSD karty. LTE podporuje ve vyšším gigabitovém standardu, než jaký vůbec lze v Česku využít.

Spíše opravou než vylepšením je posun čtečky otisků prstů pod zadní fotoaparát. Není to pořád ideální, občas na čočku omylem sáhnete, ale ve srovnání s předchozím přešlapem jde určitě o změnu k lepšímu.

screenshot-2018-02-25-21-40-25 Prst na čtečku padne lépe. Jak to mohli v Samsungu před rokem nevidět je dodnes záhadou

Samsung u displeje uvádí funkci adaptivního zvýšení kontrastu, což zní zvláštně vzhledem k tomu, že jde o OLED s nekonečným kontrastem. Možná tím myslí zvýšení jasu podle okolního osvětlení, což je ale zcela běžná funkce.

Skener duhovky byl u minulé generace terčem kritiky, jelikož nedosahoval kvalit toho v iPhonu a působil tak jen jako doplněk běžného odemykání. Galaxy S9 umí opět odemykat pomocí obličeje i duhovky, ale zda došlo na nějaké výrazné zlepšení, to jsme se nedozvěděli.

Špičkový fotoaparát s variabilní clonou

Kamera má stále 12 Mpx i optickou stabilizaci, ale také nový objektiv s variabilní clonou mezi f/2.4 a f/1.5. To by mělo pomoci k ještě lepším fotkám za špatného světla, což byla silná stránka Samsungu i u minulých generací. Na f/1.5 se čočka otevře automaticky za horšího světla. Ale nic mezi, automatika vybere jen mezi těmito dvěma hodnotami. Samotné snímací čipy jsou stejné, jako loni.

Samsung stále nabízí automatické HDR, které v novince skládá až 12 snímků v jeden. Zde už se nabízí otázka, zda to zvládne bez stativu. Novinka nabízí i profesionální režim s možností volit clonu ručně. Jestli se Samsung vrátí na výsluní a předčí třeba Google Pixel 2 ukáží až testy. Podle prvních to vypadá dobře pro Samsung, ale svou roli bude hrát také přesnost barev. Samsung je známý líbivějšími, ale méně reálným barevným pojetím.

Druhou významnou novinkou je podpora zpomalených záběrů až rychlostí 960 snímků za sekundu. Neuvádí při jakém rozlišení, ale u Full HD umí nejvýše 240 fps a 960 fps zvládne jen v rozlišení 720p. Navíc pouze po velmi krátkou dobu 0,2 sekundy. Mimochodem, Exynos by zvládl 4K i při 120 fps, ale jelikož Snapdragon 845 ne, nebude tuto možnost mít ani jedna varianta, aby to Američanům nebylo líto.

S touhle funkcí si jde ale výborně vyhrát, podobnou ostatně nabízí i Sony. Samsung přidává i možnost automatické detekce okamžiku, kdy zapnout zpomalení podle toho, jestli se ve vámi definované oblasti objeví pohyb. Ono by to ani jinak nešlo, netrefili byste se.  K výslednému videu můžete přidat hudbu či z něj vytvořit animovaný GIF, nebo jej nechat zobrazovat na zamykací obrazovce.

galaxy-s9-kamerastar-product-imageraw_sm_g965_galaxys9plus_back_blue_rgb

Větší Galaxy S9+ má navíc druhou čočku, kterou je 12 Mpx teleobjektiv. Ten umožňuje mj. dvojnásobný zoom. Tuhle vymoženost si vypůjčil od loňského Note8, takže jsem zvědavý, s čím přijde Note9. Zase tak dobrá funkce, aby ospravedlnila nákup většího phabletu to ale není a menší S9 je v ruce zkrátka lepší. Ve spolupráci s fotoaparátem funguje i nová funkce asistenta Bixby. Ten sice pořád neumí většinu jazyků, ale za přispění umělé inteligence dokáže překládat třeba cedule.

Asistent Bixby sice stále neumí většinu jazyků včetně češtiny, ale už se naučil překládat nápisy na cedulích v reálném čase. S lepším využitím umělé inteligence zatím tápou prakticky všichni výrobci.

Emoji s vaším obličejem

Samsung představil funkci Emoji Maker, která spočívá v tom, že si za pomocí kamery naskenujete obličej. Software pak dokreslí zbytek hlavy či těla a takto vytvořené emoji sama sebe můžete využívat ve zprávách, ale i v hovoru, kdy emoji kopíruje vaše pohyby. Také zde Samsung využívá umělou inteligenci.

emoji-maker

Konečně stereo

Samsung nezměnil displej, ale klade více důraz na jeho používání na šířku. I tak jsme ovšem nečekali, že by přidal druhý reproduktor. Galaxy S9 je konečně stereo, a to díky reproduktorům od partnerské firmy AKG. Ta již dříve dodávala Samsungu i sluchátka. Zajímavá je i podpora Dolby Atmos, ale u malinkých repráčků v mobilu se z toho nedá čekat žádné velké domácí kino. Přesto je stereo krokem vpřed.

stereo

Cena a dostupnost

Cena začíná na 21 999 Kč za 64GB variantu. Za 24 499 Kč dostanete 256GB variantu i Galaxy S9+ v 64GB. Za 26 999 Kč poté můžete mít 256GB Galaxy S9+. Loňské Galaxy S8 startovalo na stejné ceně a teď stojí již 17 990 Kč, nemluvě o stále výborném Galaxy S7 za cenu kolem jedenácti tisíc při využití cashbacku.

star_reviewers_guide

CS24

displej 5,8" (18,5:9), AMOLED, QuadHD, 570 ppi 6,2" (18,5:9), AMOLED, QuadHD, 529 ppi
rozměry a hmotnost 147,7 × 68,7 × 8,5 mm / 163 g 158,1 × 73,8 × 8,5 mm / 189 g
SoC  + RAM Exynos 9810 (4× 2,8 GHz + 4× 1,7 GHz ) + 4 GB RAM Exynos 9810 (4× 2,8 GHz + 4× 1,7 GHz ) + 6 GB RAM
úložiště (+microSD) 64/256 GB + microSD
akumulátor 3000 mAh 3500 mAh
zadní foťák 12 Mpx, OIS, f/1.5 až 2.4, video 4K@60, 1080p@240, 720p@960
přední foťák 8 Mpx, f/1.7
konektory USB-C, 3.5mm jack
bezdrátové sítě (Wi-Fi, BT, GPS, LTE, NFC, infraport) Wi-Fi (802.11ac dual), Bluetooth (5.0), GPS (Glonass, BDS), LTE (ano), NFC (ano), infraport (ne)
čtečka otisků prstů ano
barevné varianty Midnight Black, Coral Blue, Lilac Purple
Single SIM / Dual SIM 2× nanoSIM (hybridní s microSD)
zvýšená odolnost IP68, Gorilla Glass

 

Galaxy S9 bude v prodeji od 16. března v barevných provedeních Midnight Black, Coral Blue a zcela nové Lilac Purple. Šedostříbrná Titanium Gray  se k nám nedostane. O týden později bude v prodeji i 256GB verze, v případě předobjednání se lhůta naopak o týden zkracuje. Pokud Samsungu vrátíte váš starý Galaxy, dostanete zpět cenu vašeho telefonu plus bonus 2500 Kč. Maximálně 12 500 Kč.

screenshot-2018-02-25-21-40-20 Obsah balení

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.