Hlavní navigace

Samsung Portable SSD T1: evoluce externích disků (minirecenze)

6. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

První výhodou jsou rozměry. Portable SSD T1 je jen o málo větší než flashdisky. V balení je krátký deseticentimetrový USB 3.0 kabel a disk je z příjemného plastového materiálu. Druhou výhodou je spotřeba – některé žravější 2,5" disky se ve slabších portech USB 2.0 rozjet nepodaří, u SSD takový problém zcela odpadá.


 

Samsung Portable SSD T1
kapacita 500 GB (250 GB, 1 TB)
rozměry 71 × 53 × 9 mm / 24 g
formát exFAT
možnost šifrování AES 256b
rozhraní USB 3.0
Cena a záruka
zahájení prodeje únor 2015

Graf ceny produktu Samsung 500GB, 2,5", USB3.0, MU-PS500B/EU poskytuje server Heureka.cz
záruka 3 roky
zapůjčil
cena 6390 Kč

Třetí výhodou je rychlost. T1 dosahuje stabilní rychlosti mezi 250 a 300 MB/s (proklamovaných 450 MB/s to není) a u malých souborů neklesá pod 25 MB/s. Rozhraní USB 3.0 se nezdá být brzdou. A při občasném používání (typickém pro externí disky) se ani příliš neopotřebovávají buňky, životnost by tak neměla být problém. T1 se lehce zahřívá, při přenosu dat bliká modrou diodou.

Zde ovšem narážíme na první nevýhodu – ač se SSD jen tak nepokazí, pokud se to náhodou stane, data z něj už nikdo nezachrání. Není proto zatím příliš vhodné na zálohování, spíše pro rychlý přesun velkých objemů dat. Druhou nevýhodou je pak už jen cena. Stejně velký klasický disk koupíte zhruba za 1500 Kč, což je asi 4× méně.

Výkon


 
 

Jednoduché šifrování

T1 obsahuje bonusovou funkci šifrování. Po prvním spuštění se zobrazí skrytý oddíl o velikosti zhruba 128 MB, na kterém je nahraná malá šifrovací aplikace. On je to tedy spíš zámek oddílu, protože rychlost přenosu dat se při zapnuté šifře AES 256bit prakticky nesnižuje. Zde si nastavíte, zda bude disk šifrovaný a můžete mezi oběma stavy plynule přepínat. Heslo zadáváte právě v této aplikací.

CS24

 

Porovnání s 250GB SSD 850 EVO taktéž od Samsungu, jen tak pro formu: sekvenční rychlost je zhruba poloviční, přístupová doba dvojnásobná, práce s malými soubory v průměru desetkrát pomalejší. Externí SSD disk se samozřejmě většině lidí nevyplatí, nicméně parametry má vskutku velmi dobré.

Plusy / mínusy
  rychlost
  malé rozměry
  šifrování
  cena

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.