Hlavní navigace

Samsung ukázal skládací smartphone se dvěma displeji. Druhý se otevírá jako kniha

7. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung ukázal první skutečný phablet: Smartphone a talet v jednom. Mobil s ohebným displejem, který otevřete jako knížku a získáte druhé větší zařízení. Justin Denison (SVP of Mobile Product Marketing) dnes ukázal funkční prototyp v San Franciscu v rámci vývojářské konference Samsung Developer Conference jej). Sice jen na chvíli v přítmí, ale konstrukce byla i tak dobře patrná. Zařízení má dva displeje. V zavřeném stavu je aktivní ten menší z nich a po otevření se objeví druhý displej, kterým je ohebný AMOLED o velikosti 7,3" (1536 × 2152 px) a s více čtvercovým poměrem stran. Celé zařízení je poměrně tlusté a menší displej (4,58" a 840 × 1960 px) má i tlusté rámečky. Jde však o plnohodnotný displej a smartphone na něm jde běžně ovládat. Podle všeho bude vždy aktivní pouze jeden displej.

Displej v zavřeném stavu
Displej v zavřeném stavu
Otevírání
Otevírání
Po otevření se objeví druhý displej
Po otevření se objeví druhý displej

Jde zatím jen o prototyp, zařízení se ani nijak nejmenuje (Samsung mu pracovně říká Infinity Flex a myslí tím spíše samotný displej). Není to tedy Galaxy Flex ani nic podobného a do reálného prodejního produktu ještě zbývá dlouhá cesta.

Samsung ukázal novinku na své developerské konferenci spolu s novými nástroji pro vývojáře. Chce zřejmě mít v době spuštění i nějaké funkční aplikace využívající výhody druhého velkého displeje, na kterém má fungovat pokročilejší forma multitaskingu (Multiactive Window).

5Screenshot 2018-11-07 20.30.36

Samsung byl tím, kdo s prvním Galaxy Notem zavedl novou kategorii smartphonů zvanou phablety. Někteří mu to dodnes nemohou odpustit a hýčkají si jediné dva existující kompakty. Ohýbat displej pak začal u modelu Galaxy S6 Edge a teď, na konci roku 2018, zřejmě umí displej ohnout více než jednou. Přetavit tento prototyp do nějaké vlajkové lodi, nebo nové kategorie zařízení, která se budou reálně prodávat, ještě chvíli potrvá. Podle slov zástupce Google je ale Android na ohebné displeje již připraven.

Jak to celé může fungovat v praxi?

Při složení budete mít přístup k vnějšímu displeji (Cover Display); při rozvinutí získáte přistup k hlavnímu displeji (Main Display), přičemž se budete nacházet na stejném místě v dané aplikaci, ale s větším pohledem. Řekněme, že váš přítel zašle link na webovou stránku restaurace. Stačí kliknout na webové stránky na vnějším displeji a zjistit umístění restaurace prostřednictvím Google mapy. Budete-li chtít zobrazit mapu na větší obrazovce, otevřete skládací displej a mapa se automaticky rozbalí tak, aby vyplnila větší hlavní displej.

MMF24

Úplně první ale Samsung zřejmě nebude, předběhla jej neznámá společnost Royole s modelem FlexPai. Ten ale podle prvních videí nevypadá vůbec dobře a je to spíše skládací tablet než mobil. Samsung by tedy dnes býval byl první, pokud by skládací smartphone opravdu ukázal. Jediný zveřejněný parametr je zatím úhlopříčka a rozlišení displejů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.