Hlavní navigace

Samsung s Applem zase kamarádi. Korejci do TV nasadí jablečné služby

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple zatím vlastní televizor nemá, nejblíže se představě iTV přiblíží Samsung. Ten na lasvegaském veletrhu CES oznámil, že loňská a letošní generaci jeho chytrých televizorů bude podporovat protokol Apple AirPlay 2 a nabídne videopůjčovnu iTunes. Jen půl roku od chvíle, co firmy zakopaly válečnou sekeru.

AirPlay je technologie konkurující Miracastu nebo Chromecastu. Umí přenést do televizoru bezdrátově streamovat obraz a zvuk z iZařízení a Maců. Uživatelé si tak mohou zobrazit fotky, přehrát hudbu nebo pustit video na největší úhlopříčce v domě a iPhone přitom používat jako dálkový ovladač.

Přístup k iTunes zase otevře Smart TV od Samsungu další bohatý katalog obsahu, v Česku to znamená hlavně plno lokalizovaných filmů, které si lze buď jednorázově koupit, nebo zapůjčit. U Samsungu bude možné sledovat i obsah v rozlišení 4K s HDR.

Apple iTunes nově ve Smart TV od Samsungu Apple iTunes nově ve Smart TV od Samsungu

Obě funkce budou rovnou dostupné v nových televizorech, které Samsung začne prodávat během jara. K tomu ještě přichystá aktualizaci firmwaru pro Smart TV generace 2018.

CS24

Apple zatím přístup k iTunes držel exkluzivně na vlastních platformách a v aplikaci pro Windows. Spolupráce se Samsungem je tedy první svého druhu. V minulosti měl podobný vztah s Motorolou, která uvedla mobil Rokr, první telefon s integrovaným přehrávačem iTunes. Apple byl ale tak nespokojený, že od spolupráce ustoupil a vytvořil iPhone.

Samsung posílí svou televizní platformu o další důležitou značku. V jednom prostředí umí kombinovat videa z téměř všech u nás dostupných videoték. Kromě iTunes podporuje i konkurenční Google Play nebo půjčovny Netflix, Amazon Prime Video, HBO Go či Voyo. Zpřístupňuje též bezplatné služby jako YouTube, Stream.cz či IPTV/OTT Kuki, Lepší.TV a Sledování.TV.

Byl pro vás článek přínosný?