Hlavní navigace

Samsung uvede 64bitové čipy někdy letos. MediaTek plánuje 64bitové osmijádro

3. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Většinu velkých novinek v oblasti mobilních čipů SoC jejich výrobci oznámili minulý týden na MWC 2014. Od té doby nicméně vypluly na povrch i nějaké informace o věcech, které zde prozrazeny nebyly. Do světa se dostala například roadmapa čipů, které plánuje MediaTek, včetně šestijader a 64bitového osmijádra. Vedle toho jsme se také dočkali vyjádření Samsungu ohledně toho, kdy se i v jeho čipech Exynos objeví 64bitová procesorová jádra.

Na MWC 2014 Samsung na rozdíl od jiných výrobců (viz třeba QualcommMarvell) oznámil jen 32bitové mobilní procesory, což možná bylo pro leckoho zklamání. Společnost nicméně ujišťuje, že si v tomto ohledu nemíní nechat ujet vlak. Webu Cnet zástupci společnosti potvrdili, že o 64bitové čipy je na trhu skutečný zájem „ať už je [tato technologie] potřeba, či nikoliv“ a Samsung na procesorech s architekturou ARMv8 také pracuje.

Ačkoliv nepadl žádný termín uvedení ani jiné podrobnosti (podle určitých zpráv by nemělo jít o jádra Cortex-A57 či A53, ale o na zelené louce vyvinutou architekturu), podle zástupců firmy by měly být 64bitové Exynosy hotové ještě tento rok, na rozdíl od softwarové stránky se na ně prý čekat nebude. V momentě, kdy Google uvede ostrou 64bitovou verzi operačního systému Android, má být již Samsung údajně připraven.

Čipy Samsung Exynos [MWC 2014]
Čipy Samsung Exynos [MWC 2014]

Mimochodem, koncern prý vedle toho také připravuje integraci komunikačních modemů přímo do procesorů pro mobily. Zároveň má společnost ale pracovat i na vlastních samostatných modemech pro takové mobilní SoC, které komunikační část integrovanou nemají.

 

MediaTek chystá na letošek šestijádro a 64bitový čip s osmi Cortexy-A53

MediaTek, který se v poslední době dere mezi hlavní dodavatele mobilních procesorů, již oficiálně oznámil 64btiové čtyřjádro MT6732. Podle snímku roadmapy, který se dostal na veřejnost, toho ale má firma letos za lubem víc. Prvním z objevů, které tento dokument přinesl, je čip MT6591, což bude u MediaTeku první šestijádro. Teoreticky by mohlo jít o čip typu big.LITTLE, v kterém by jako u právě představeného čipu Exynos 5260 od Samsungu figurovala čtyři jádra Cortex-A7 a dva rychlejší Cortexy-A15.

 

V popise však na rozdíl od dalších položek roadmapy není žádný náznak toho, že by toto šestijádro také bylo asymetrické. MediaTek u něj uvádí jen jednu frekvecnci CPU: 1,5 GHz. Na základě toho je tedy možná i ta eventualita, že MT6591 bude symetrický čip s šesti rovnocennými jádry, nejspíše architektury Cortex-A7. Dokument nicméně neposkytuje dostatek informací proto, aby se dalo něco usoudit na jistotu.

Roadmapa mobilních čipů MediaTek
Roadmapa mobilních čipů MediaTek

MT6591 je v roadmapě usazen na probíhající druhé čtvrtletí. Na kvartál následující má MediaTek naplánován lowendový SoC MT6571 s dvěma jádry Cortex-A7 1,3 GHz; na kvartál třetí pak plán zmiňuje pro změnu nám již známé big.LITTLE osmijádro MT6595, založené na Cortexu-A17.

MMF24

Zajímavé to ale bude v posledním čtvrtletí. Již víme, že MediaTek plánuje zmíněné 64bitové čtyřjádro MT6732. Roadmapa ale ukazuje i silnějšího brášku tohoto čipu. Ten ponese označení MT6752 a taktéž má mít integrované LTE. Čip ale bude mít místo čtyř Cortexů-A53 rovnou osm těchto jader. Nadto bude jejich takt až 1,7 GHz, takže čip by měl poskytnout i vyšší výkon v jednom vlákně. SoC MT6752 také bude zvládat fotografování se senzory o rozlišení až 16 megapixelů. Oba 64bitové čipy MediaTeku budou spolu navzájem kompatibilní, takže je výrobci budou moci použít ve stejném návrhu telefonu. To by mělo dražší osmijádrové verzi usnadnit cestu na trh.

Zdroje: Cnet, Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?