Hlavní navigace

Samsung už má první 14nm procesory s 3D tranzistory. Povstává Intelu vyzyvatel?

21. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tak nějak už jsme si zvykli, že v oblasti výrobních procesů díky svým továrnám na čipy suverénně vede Intel a s odstupem ho sleduje TSMC, které pro změnu ukazuje záda zbylým výrobnám. O takovém Samsungu toho sice moc neslyšíme (v oblasti hardwaru pro PC teprve ne), v atraktivní sféře mobilních čipů se ale výrobní odvětví tohoto koncernu docela činí. Společnost již oznámila, že má hotové první testovací čipy s 3D tranzistory typu FinFET, vyrobené na 14nm procesu.

Samsung vydal tiskové prohlášení, v kterém oznamuje, že se mu na 14nm procesu již podařilo vyrobit testovací vzorky několika čipů. Šlo jednak o paměť SRAM, která se tradičně používá k testování v relativně raných fázích vývoje. Vedle ní se ovšem již podařilo vyrobit také další bloky včetně těch analogových, a co je důležitější, i procesor Cortex-A7 architektury ARM.

Největším vítězstvím je samozřejmě zprovoznění prvního procesorového jádra na FinFETech a 14nm stupni. Tím se totiž otvírá cesta k eventuální výrobě celých mobilních čipů. Bez zajímavosti ovšem není ani vyrobená SRAM, neboť podle Samsungu je schopná provozu na velmi nízkém napětí, blízkém prahové hodnotě tranzistorů. Spotřeba takové paměti cache by tedy měla být velice mírná.

Křemíkový wafer

Cortex-A7 je relativně jednoduché jádro. Jde o jakousi levnou a úspornou náhražku za starší (a původně relativně highendový) Cortex-A8, případně A9. Jádro by mělo mít o něco nižší výkon, jde o jednoduchou architekturu bez vykonávání instrukcí „out-of-order“. Podstatné je to, že proti jádrům Cortex-A8 a A9 údajně potřebuje jen zhruba poloviční plochu, jelikož se skládá ze značně menšího počtu tranzistorů. Navíc jádro nevyžaduje mnoho ručně optimalizovaných součástí a je tedy syntetizovatelné. Právě proto zřejmě na 14nm posloužilo jako pokusný králík. Zprovoznit na novém výrobním procesu Cortex-A15 bude jistě větším oříškem, nemluvě již o plně vybaveném čipu SoC s grafickým jádrem a další infrastrukturou.

Schéma procesoru Cortex-A7

Na přípravě 14nm procesu se nepodílí jen Samsung samotný. Odladění jader Cortex je samozřejmě i v zájmu samotného ARMu. Zároveň s vývojem samotných linek se proto pracuje na knihovnách a nástrojích pro návrh čipů. Vedle ARMu zde korejský koncern spolupracuje ještě s firmami Synopsys, Mentor a Cadence. Právě posledně jmenovaná společnost zpracovala návrh vyrobeného čip s jádrem Cortex-A7.

 

MMF24

Od vyhotovení testovacích vzorků relativně nenáročných čipů je pochopitelně ještě dlouhá cesta k sériové produkci například Exynosů či jiných komplexních čipů SoC. Intel ovšem začne 14nm procesory prodávat až za rok a půl (bude-li po Haswellu opět nová architektura následovat s roční prodlevou). To je stále docela dost času, takže si lze představit, že se Samsungu podaří stáhnout náskok procesorové jedničky na mnohem menší míru, než bychom dříve čekali. To by mohlo Intelu zkomplikovat nástup na trh čipů pro chytré telefony. Právě náskok ve výrobním procesu je totiž považován za Intelův trumf.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?