Hlavní navigace

Samsung potvrdil, že vyvíjí vlastní technologii OLED s kvantovými tečkami

1. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung dlouhodobě tvrdí, že jeho QLED jsou lepší než konkurenční OLEDy (displeje vyrábí pouze LG). Také se ale celý tento rok spekuluje, že Samsung vyvíjí vlastní OLED v kombinaci s kvantovými tečkami.

Na akci International Information Display Exhibition v korejském Soulu to nyní poprvé přiznal šéf divize Samsung Display. „We are developing technology to prepare large quantum dot organic light emitting diodes (QD-OLEDs)“ řekl Lee Dong-hoon, CEO společnosti Samsung Display.

Nejde o malé displeje pro smartphony, Samsung vyvíjí velké obrazovky založené na technologii QD-OLED a prý s tím nejsou žádné problémy. Na trh by se teoreticky mohly dostat už za rok, spíš však později. Obecně jde o dvě nejlepší aktuální technologie zobrazování a jejich kombinace by dávala smysl.

qd-oled Kvantové tečky by mohly být pouze pro zelenou a červenou barvu. Modrý OLED vytvoří modrou složku i „světlo“ pro ostatní (obrázek: Samsung, Cnet)

Pokud by Samsung vyráběl televizory s OLED panely, zařadil by se tím po bok ostatních (kteří je odebírají od LG) a to si jejich největší světový výrobce nemůže dovolit. Sám to Samsung zkoušel naposledy v roce 2013, ale tehdy od OLEDů upustil. Jednou z výhod QLEDu je vyšší barevný gamut při vysokém jasu, což by právě kombinace obou technologií mohla vylepšit. QLED je ale také pořád „jenom“ hodně vylepšené LCD.

MMF24

Výhodou technologie Samsungu by bylo to, že by šlo jen o jednobarevný (modrý) OLED, který by byl jednodušší na výrobu. LG používá dvoubarevné OLEDy (modrá a žlutá) pro každý pixel a světlo-blokující filtry potom vytvoří zbylé barvy. V případě QD-OLEDu by je nahradily právě kvantové tečky.

Modrá ale v případě OLEDu pořád stárne rychleji než jiné barvy. Nic proto není finální, Samsung s novou technologií nepřijde, pokud ji opravdu nezvládne. Prodeje OLEDů jsou ovšem nyní vyšší, než QLEDy od Samsungu, takže je potřeba to zkusit. Samsung vedle QD-OLED pracuje i na technologii microLED.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.