Hlavní navigace

Samsung Z: Korejci konečně odhalili první smartphone s Tizenem

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung představil už druhou vlastní alternativu k Androidu. Po Badě, která přežila 2,5 generace zařízení, to zkouší s Tizenem. Za ním stojí společně také Intel, který se nechce poučit z neúspěšného systému Meego. Tizen také patří do rodiny linuxových systémů, je open source a kromě mobilů se chce prodrat i do tabletů, netbooků, chytrých televizorů, hodinek i automobilů.

Samsung Z se systémem Tizen
Samsung Z se systémem Tizen

Pracuje jak s nativními aplikacemi, tak i těmi univerzálními pro HTML5. Na nich z počátku bude záviset nejvíce, protože jen stěží bude Samsung a spol. přesvědčovat ostatní, aby se věnovali novému systému, když ani mnohem rozšířenější BlackBerry nebo Windows Phone nemají u tvůrců softwaru velkou prioritu. I proto Samsung našlapuje opatrně s první telefon s Tizenem bude v druhé polovině roku prodávat zatím jen v Rusku a SNS.

Samsung Z klame tělem. Imitace kůže připomíná prémiová zařízení značek Galaxy nebo nový Chromebook 2, ale parametry telefonu tomu úplně neodpovídají. Zetko má 4,8" displej (AMOLED) s rozlišením 720 × 1280 px. To už je dnes střední třída.

 

Telefon běží na neznámém 2,3GHz čtyřjádru, nejspíš Snapdragonu 800, obsahuje 2 GB RAM, 16GB uložiště a slot pro microSD kartu. Připojí se i k LTE, Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 802.11a/b/g/n (MIMO), nechybí ani NFC nebo infraport. Z Galaxy S5 si půjčil i sadu senzorů, nadstandardem je rozhodně barometr, Hallův snímač, měřič srdečního tepu a senzor otisků prstu. Potěší i větší 2600mAh akumulátor. Zadní foťák má rozlišení 8 Mpx, přední 2 Mpx. To vše se vešlo do těla o tloušťce 8,5 mm a hmotnost 136 gramů.

Cloud24

Samotný systém připomíná mix Bady, Meego a také nadstavby TouchWiz z Androidu. Samsung slibuje svižný běh, multitasking i úsporný chod. Součástí je také zdraví monitorující aplikace S Health 3.0.

Zdroj: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?