Hlavní navigace

Sapphire Pure Black 990FX má šestkrát PCIe ×16

21. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Novým přírůstkem v rodině nemnoha základních desek od hongkongského Sapphire, Pure Black 990FX, je highendový model založený na čipové sadě AMD 990FX. Nebyl by to samozřejmě primárně výrobce grafických karet aby desku neosadil něčím, co využijete právě pro ně: šesti sloty PCIe ×16.

Nápad je to skvělý, nakonec, ač mají omezené množství linek (vždy dvakrát po šestnácti, osmi a čtyřech), nikdo neomezuje, co do jakého slotu dáte. Tak například už nebudete muset zoufat nad tím, že lepší řadiče jsou určeny pro PCIe ×4 a na deskách máte volné jen ×1 v případě osazení/zablokování slotů PCIe ×16.

Sapphire Pure Black 990FX

Deska pojme standardní procesory AM3 a AM3+, tzn. modely FX, Phenom II, Athlon II a Sempron. Pro ně je tu rozsáhlý napájecí modul, jehož masivní pasivní blok je propojen heatpipe s chladičem severního můstku. Trochu podezřelý je údaj o podporovaných pametěch – zde jsou očekávané DDR3-1866, ovšem Sapphire uvádí jako maximum jen 16 GB. Otázkou je, na kolik je tento údaj relevantní, deska si na paměťový řadič nesahne, ta jej pouze propojuje s paměťmi. V serverech běžně vidíme 8GB moduly, maximem tak nejspíš bude běžných 32 GB.

Sapphire Pure Black 990FX

Kombinace s můstkem SB950 přináší nativně šest SATA-600 konektorů, plus další tři formou přídavného čipu. Z toho jeden je umístěn u I/O panelu, kde je i přímo jeden port eSATA (celkem tam je možné připojit deset disků). Konektor pro disketovou mechaniku, stejně jako UATA a sériové či paralelní porty již na desce nenajdete.

To však vynahrazuje celkem dvanáct portů USB 2.0 (z toho osm na I/O panelu) a čtyři USB 3.0 (dva na I/O panelu). Na desce je integrován standardní osmikanálový zvukový kodek Realtek ALC892 s koaxiálním i optickým  výstupem S/PDIF, zajímavostí však jistě je diální gigabitový síťový modul Marvell 88E8057. Na druhou stranu leckoho zamrzí neosazení FireWire.

MMF24

Sapphire Pure Black 990FX

Zdroj: TZ Sapphire

Byl pro vás článek přínosný?