Hlavní navigace

Sebevražda AMD? Šíří se zvěsti, že firma hodlá povyhazovat 30 % inženýrů

14. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poté, co firmu zaskočily procesory Core 2 od Intelu (jakož i jejich následníci) a v závěsu i hospodářksá krize, se AMD již dvakrát odhodlalo k masivnímu propouštění zaměstnanců. Podle neoficiální šeptandy však na tom současné vedení nemá dost a plánuje firmě pustit žilou opět. Pokud se tyto zvěsti potvrdí, mohlo toto opatření tvrdě postihnout konkurenceschopnost společnosti. Mezi propuštěnými mají totiž být i inženýři přímo pracující na procesorech, GPU a dalších produktech AMD. A odtok mozků má prý tentokrát dosáhnout děsivých rozměrů.

První zmínky o třetí vlně propouštění (po exodech iniciovaných roku 2008 a loni) prosákly před dvěma týdny. Server VR-Zone tehdy mluvil o 5% redukci počtu zaměstnanců. Značně vágní zpráva naznačovala, že by se tentokrát mělo řezat spíše do byrokratických struktur společnosti. Bohužel to ale vypadá, že mohlo jít spíše o spekulativní zbožné přání. Tento pátek totiž vypustil svou o poznání černější verzi Charlie Demerjian ze serveru SemiAccurate. Jeho zdroje údajně tvrdí, že výpověď dostane minimálně desetina všech zaměstnanců. Pokud však hledíme pouze na vyhazovy v inženýrských pozicích, půjde o celých 30 %. Takový (obrazně řečeno) masakr snad ani nepotřebuje komentář.

Nejtěžší škody má údajně utrpět kanadský Markham. K tamní základně přišlo AMD akvizicí ATi, a Charlie Demerjian spekuluje o tom, že v jeho likvidaci hrají prim antipatie a politikaření uvnitř společnosti, jakož i obecná neschopnost manažerů. Grafická divize (či chceme-li ATi) se tak „těší“ poněkud popelkovské roli. Ačkoliv si v druhém čtvrtletí počínala o poznání lépe než neúspěšná procesorová část, stane se obětí škrtů. Práce vyhozených zaměstnanců má prý být zastoupena outsourcingem, což zní docela strašidelně.

AMD Radeon HD 7970

V současnosti má AMD okolo 11 000 pracovníků, propouštění tedy počet zřejmě srazí do čtyřciferných čísel. Před zabijačkami posledních pěti let měla přitom společnost zaměstnanců přes šestnáct a půl tisíce. Jak již bylo řečeno, informace jsou zatím kuloárního charakteru. Jak se věci budou vyvíjet ve skutečnosti, to je otázka. Masivní propouštění inženýrů ale bude téměř jistě mít špatný dopad na kvalitu procesorů a grafik. SemiAccurate si myslí, že pro AMD budou následky přímo smrtící – poté, co těžkou ránu zasadil již loňský „Project Win“.

 

Nelze asi než doufat, že hrůzostrašná čísla jsou alespoň částečně dílem informačního šumu. Mám-li pro propouštění najít nějaké racionální vysvětlení, mohlo by souviset k zaměřením na APU. Zatímco dnes jsou  integrované grafiky odvozovány od dedikovaných GPU, v budoucnosti by mohly hrát prim. Práce na nových architekturách by se tedy vlastně přesunula pod křídla procesorových týmů. Z tohoto důvodu by původní grafické oddělení mohlo být zmenšeno a potažmo i odbouráno. V tomto případě by ale snad AMD inženýry nepropouštělo, nýbrž by se je pokusilo přestěhovat. Za „padáky“ v Kanadě by pak mohlo být spíše rušení pobočky a odchod netechnických pracovníků.

Mou spekulaci však berte jen jako velmi optimistickou možnost. Bohužel mám v posledních letech pocit, že nad AMD tvrdě panují Murphyho zákony a spíše tedy můžeme očekávat to horší i nejhorší. Možná se tak skutečně dočkáme smutného konce značky AMD… Nový šéf firmy Rory Read ostatně avizoval, že by se mělo AMD v budoucnu profilovat jako návrhář čipů typu SoC. Doufejme ale, že to neznamená totální konec grafických karet Radeon.

CS24

Logo společnosti AMD

Zdroje: SemiAccurate, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?