Hlavní navigace

Seznam má svůj prohlížeč pro osobní počítače. Nadchne leda fanoušky „S“ služeb

15. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V době, kdy se už uživatelé o prohlížeče tolik nezajímají, protože – teď budeme trochu generalizovat – ty hlavní jsou dostatečně rychlé a hubené, přináší svůj prohlížeč Seznam.cz. Tuzemský podnik v minulosti nabízel různé verze existujících prohlížečů, převlečené do svých barev, včetně Internet Exploreru, Firefoxu nebo Opery. Jednalo se o lehké modifikace.

Tentokrát Seznam zašel dále. Svému dítku někdy přezdívá „Esko“ a nemusíte patřit k věštecké elitě z Delf, abyste vytušili, jakými službami že je protkané. Obecně prohlížeč nabízí veskrze standardní funkce, patří k jednodušším. Obsahuje také tlačítko pro přechod na domovskou stránku, to logicky vede na www.seznam.cz. Cílovou adresu nelze upravit.

Návaznost na služby od Seznamu není překvapivá
Návaznost na služby od Seznamu není překvapivá

V novém panelu vám přístup k nejnavštěvovanějším webům usnadní variace na Rychlý přístup z Opery. Jen se nad miniaturami s weby ještě zobrazují zprávy z Novinek.cz. Z tohoto pohledu platí program za standardní a splňuje očekávání, která máte, když si stahujete prohlížeč od Seznamu. Těžko mu budete vyčítat napojení na domácí služby.

Je jasné, že nejvíce spokojení – možná jediní spokojení – v důsledku budou fanoušci služeb poskytovaných tuzemskou firmou. Nejvíce výtek bych směřoval k uživatelskému prostředí. Prohlížeč je natolik jednoduchý, že nepotřebuje ani hlavní nabídku s položkami. Na druhou stranu se těch pár zbývajících tlačítek nastěhovalo vedle adresního řádku.

Někomu mohou překážet, případně kazit estetiku. Jmenovitě získáte přístup k záložkám, stahování, historii a nastavení. Seznam bohužel nerespektuje zvyklosti Windows, takže např. do Windows 8 příliš nezapadá, používá vlastní vzhled tlačítek pro zavření nebo maximalizaci okna. Prohlížeč je těžké uchopit, neboť záhlaví je velmi úzké.

 

MMF24

Některé prohlížeče plýtvání místem řeší tak, že záhlaví ustoupí otevřeným stránkám v režimu maximalizace, zatímco obnovené okno záhlavím naopak vybaveno je, aby se vám snadno přesouvalo po obrazovce. Seznam má záhlaví stále stejně rozměrné. Letmá diagnostika napovídá, že Seznam svůj browser postavil na Chromiu.

Doplňky však nepodporuje. Je skoro ironické, když se producent lišt a doplňků pyšní, že právě jeho prohlížeč „brání v instalaci všem nechtěným lištám a doplňkům, které ohrožují váš počítač.“ Již loni Seznam.cz odhalil prohlížeč pro Android. Od nynějška podporuje také Windows a OS X. Časem přibude verze pro iOS. Zájemci mohou zamířit na www.seznam.cz/prohlizec.

Byl pro vás článek přínosný?