Hlavní navigace

Seznam položil základní kámen nového datacentra. Bude stát až 200 mil.

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česká internetová jednička buduje v Horních Počernicích své první datové centrum. Včera položila základní kámen a doufá, že první fázi výstavby dokončí ještě letos. Během deseti let chce Seznam do projektu investovat až 200 milionů korun pouze z vlastních zdrojů, bez dotací.

Jde pro nás o největší cílenou technologickou inovaci v historii firmy. Umožní nám pojistit si naše podnikání do budoucna a zefektivnit provozní náklady. A také se postupně transformovat do vlastního cloudu, ve kterém se nám známý svět hardware propojuje se světem infrastruktury, ve které běží,“ vysvětluje důvody Vlastimil Pečínka, technický ředitel Seznam.cz.

Michal Feix (ředitel pro business development), Pavel Zima (generální ředitel), Vlastimil Pečínka (technický ředitel) Základní kámen
Michal Feix (ředitel pro business development), Pavel Zima (generální ředitel), Vlastimil Pečínka (technický ředitel)

Seznam zatím využívá datacentra externích dodavatelů. Provozuje na nich asi 50 služeb na 2400 kusech hardwarového vybavení. „Díky virtualizaci je na nich v každém okamžiku spuštěno 8 400 operačních systémů využívajících 5 000 fyzických procesorů s 54 000 jádry. Pro hladký běh všech aplikací je připraveno 105 TB paměti RAM, k uložení dat slouží 17 500 pevných disků s celkovou kapacitou 13 PB (jeden petabajt představuje milion gigabajtů). Veškerý hardware Seznam.cz v jednom data centru pak měsíčně spotřebuje 200 MWh elektřiny, což odpovídá energii vyrobené větší tepelnou elektrárnou za hodinu,“ upřesňuje Seznam.

Kvůli rostoucím nárokům ale chtěla firma postavit i vlastní datové centrum pro až 192 racků a laboratoř k vývoji nových technologií. Cílem je finanční i energetická úspora. Firma věří, že se náklady na provoz vrátí do 6 až 8 let. „Hlavním provozním nákladem pro nás bude elektrická energie, kterou budeme poprvé v historii nakupovat sami za velkoobchodní ceny v objemu více než 3 GWh ročně,“ vysvětluje Marek Leš, manažer datových center Seznam.cz. 

 

Datové centrum bude od začátku budováno tak, aby spotřebovalo co nejméně energie. Dosáhne toho nasazením moderních klimatizačních technologií a také vhodným výběrem používaného hardwaru. „Současná datová centra spotřebují přibližně 1,5–2x více energie, než kolik vyžadují jejich servery (tzv. ukazatel PUE). My to chceme srazit na hodnotu 1,2,“ odhaluje ekologickou stránku projektu Vlastimil Pečínka.

Pro chlazení bude využita technologie free-coolingu a teplých uliček, jejímž základním principem je oddělení teplého a studeného vzduchu tak, aby se vzájemně nemíchaly. V praxi to znamená, že všechny zdroje tepla budou soustředěny a uzavřeny u sebe, aby mohl být teplý vzduch efektivně odváděn. O další snížení energetické náročnosti se postará malá solární elektrárna, která v budoucnu vznikne na střeše datacentra. 

MMF24

Zdroj: TZ Seznam

 

Byl pro vás článek přínosný?