Hlavní navigace

Seznam roste rychleji, než čekal. V datacentru otevírá druhý sál, aby pokryl velký zájem

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česká internetová jednička položila v květnu 2014 základní kámen pro výstavbu nového datacentra. Do té doby využíval pronajatou kapacitu cizích poskytovatelů. V březnu 2015 již byla první fáze Kokury, jak se centrum jmenuje, otevřena. Teď Seznam zprovoznil již druhý sál, přestože to měl původně v plánu až na rok 2017.

Každým rokem se přistihnu, jak jsem překvapen z dynamického růstu provozu Seznam.cz. Ještě před zahájením stavby datového centra jsem počítal s tím, že druhý sál bude skutečně potřebný až tak za 5 let po výstavbě. Během prvního roku provozu Kokury se však díky výkonům produktového a vývojového oddělení predikce růstu natolik změnily, že už dnes spouštíme druhý sál. Já jsem rád, že se investice do Kokury vrátí mnohem rychleji, než jsme čekali,“ vysvětluje Vlastimil Pečínka, technický ředitel Seznam.cz.

Jak roste datový provoz Seznamu od roku 2008
Jak roste datový provoz Seznamu od roku 2008

Seznam už také uvažuje, jak Kokuru rozšířit dál. Měsíční datový provoz spolkne desítky petabajtů a traffic stále lineárně roste. A vzhledem k tomu, kolik toho Seznam investuje do videoslužeb, poroste i nadále. Dle předpovědi Pečínky dokonce exponenciálně.

MMF24

Kokuru obsluhuje tři sta tun hardwaru v budově o ploše 2500 m². Do centra vedou dva optické spoje, uvnitř se pak nachází 70 kilometrů optických vláken. Měsíční spotřeba dosahuje 330 MWh, tj. asi tolik, kolik spotřebuje 70 domácností za celý rok. Při výpadcích elektřiny naskočí čtyři dieselové generátory s výkonem 1000 koní. Seznam je musel využít už dvakrát, obešlo se to bez přerušení poskytování služeb. Weby Seznam každý den navštíví 4,5 milionu uživatelů. Měsíčně to dělá téměř pět miliard zhlédnutých stránek.

Zdroj: Seznam

Byl pro vás článek přínosný?