Hlavní navigace

Silverstone má univerzální adaptér pro dva disky M.2 do slotu PCIe ×4

29. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rozmach SSD nejdříve ve formátu mSATA a zejména nyní M.2 přivedl desktopová PC do nečekané pozice, kdy s nimi nelze použít řadu zajímavých disků, jež si mohou užít majitelé laptopů. Na nových deskách sice sloty M.2 máme, na starších a levnějších však nikoliv. Přitom některá tato SSD jsou zajímavá i po stránce výkonu, neboť nejsou omezena rozhraním SATA a případně mohou i využít nový režim NVMe. K připojení těchto modulů ovšem existují redukce a jednu docela zajímavou představila firma Silverstone.

Malá rozšiřující karta Silverstone ECM20 se připojuje do slotu PCI Express ×4 a měla by podporovat i režim 3.0 (32 Gb/s). Tím pádem by mohla být mírně užitečná dokonce i s deskou generace H97/Z97, která sice slot M.2 má, ale v něm jen dvě linky PCI Express 2.0. Adaptér je nicméně univerzálnější. Sloty jsou na něm dva, a zatímco první označený M je připojen přímo na sběrnici PCI Express, druhý (B) je pro změnu zapojen na rozhraní SATA (6 Gb/s). K jeho použití musíte proto připojit ještě kabel SATA z desky, ovšem o napájení už se stará přímo adaptér. Tento druhý slot umí jen disky komunikující přes rozhraní SATA, zatímco první zase jen ty, které běží nativně na PCI Expressu. Oba sloty mohou ovšem být použity zároveň pro připojení dvou SSD správného typu, pokud byste chtěli.

Adaptér Silversteone ECM20 pro SSD formátu M.2
Adaptér Silversteone ECM20 pro SSD formátu M.2

Osadit se do slotů dají moduly s délkou až 80 mm a karta je nízkoprofilová (záslepka se sníženou výškou by měla být přiložena). Podle výrobce by adaptér měl fungovat transparentně pod Windows, Linuxem i Mac OS X a nepotřebuje ovladače. Nejsem si ale jistý, jestli to znamená i bezproblémové nastartování systému z disků pro nativní PCI Express na starších operačních systémech. Minimálně zavádění OS z disků používajících NVMe asi fungovat nemusí, neboť to vyžaduje podporu i u desky a pro starší generace se s takovými aktualizacemi výrobci bohužel neobtěžují.

Adaptér Silversteone ECM20 pro SSD formátu M.2

Tato redukce od Silverstonu nevypadá zle a univerzálnost se dvěma sloty je pěkná, i když obvykle asi budete potřebovat jen jeden. Firma ale zatím neprozradila, za kolik by ji chtěla prodávat, ani kdy se má v obchodech objevit. Právě cena může být trochu problém, protože redukce pro slotová SSD se dají docela levně pořídit z Číny. U takových je sice větší riziko problémů a se zárukou je to problematické, pokud by ale značkový výrobek v oficiální distribuci byl výrazně dražší, hodně lidí asi raději zariskuje. Zejména pokud by měl adaptér sloužit s nějakým levnějším malým SSD v obyčejnější sestavě. V takových případech evidentně nemá smysl investovat do redukcí sumy blížící se cenou samotným diskům.

CS24

 

Zdroje: The Tech Report, Silverstone

Byl pro vás článek přínosný?