Hlavní navigace

Skončí synchronizace služeb od Googlu s Windows 8 v mrtvém bodě?

1. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fakta o válečných tazích dvou gigantů jsou vám jistě známá. Microsoft strká do Googlu, ten mu oplácí měrou vrchovatou. Ani jedna ze dvou firem neplatí za svatouška, oběma můžeme něco vyčíst. Do velmi nepříjemné situace se naneštěstí dostává sám uživatel, který občas padne za oběť ve válečné vřavě. Služby od Googlu patří mezi velice oblíbené. Gmail se dokonce stal největším světovým poskytovatelem e-mailu. Provozovatel se však rozhodl, že už nebude platit licenční poplatky za proprietární synchronizační protokol, jenž shodou okolnosti vyvíjí Microsoft. Exchange ActiveSync považujeme za dobře funkční záležitost.

Tip: Windows Phone a Gmail: Microsoft a Google nacházejí společnou řeč

Díky němu můžeme synchronizovat najednou e-mail, kalendář, kontakty a dokonce úlohy. Podporuje rovněž tzv. push. Nelze avšak vyčítat Googlu, že se chce držet otevřených technologií. Za ně nikomu nemusí platit, navíc je může kdokoli vylepšit a transparentnost je vždycky důležitá. Google tedy hodlá k přístupu k Gmailu z různých (mobilních) zařízení používat IMAP, ke kalendáři formát CalDAV a ke kontaktům CardDAV.

 

Google skončí s Exchange ActiveSync

Původně mělo být využívání technologie Exchange ActiveSync zastaveno na konci ledna, Google se ale umoudřil. Nový konec byl stanoven na 31. července 2013. Microsoft do té doby přislíbil do svých Windows Phone zapracovat podporu otevřených technologií, aby byla synchronizace služeb do Googlu s jeho operačním systémem možná.

V minulosti je kupodivu okázale ignoroval, jako kdyby čekal, že se celý svět bude nutně muset spoléhat na jeho vlastní synchronizační protokol. Na tom by samozřejmě vydělával, tuto cestu ale nepřijmou zdaleka všichni. Tedy, Windows Phone dávno podporuje IMAP pro e-mail, ale otevřené kalendáře a adresáře s ním v tuto chvíli nesesynchronizujete. Ačkoli je mnoho prostoru věnováno právě mobilním Windows Phone, podpora otevřených technologií je zrovna tak důležitá pro Windows 8/RT. Ani tito sourozenci totiž od přírody nepodporují *DAV.

Tým vývojářů, stojící za Windows Phone, již na nápravě pracuje. Chybějící protokoly budou doplněny. Microsoft na svém blogu vydal rovněž článek týkající se Windows 8. Jenže žádnou nápravu neslíbil. Pouze vzkazuje, že po 31. červenci budeme muset při přidávání účtu od Googlu zakázat možnost synchronizace kalendáře a kontaktů, jinak nebude synchronizační proces vůbec pracovat. Návod, jak po uvedeném datu zprovoznit aspoň e-mail, naleznete na webu Microsoftu. Bohužel žádné velké naděje na zlepšení nevzbuzuje.

Formáty *DAV? Jen pro Windows Phone

Osmičky, potažmo aplikace pro Metro, má na starosti úplně jiný tým než Windows Phone. Microsoft nenaznačil, že bude podpora *DAV zapracována do Windows 8 a Windows RT. Návod sice zmiňuje, že až skončí červen, stávající uživatelé budou moci služeb využívat i nadále, avšak kdyby se objevily problémy, bude třeba již přidaný účet upravit a zakázat, aby synchronizoval kontakty s kalendářem. Místo jednoduché integrace nových protokolů firma radí, abyste propojili účet Googlu s Microsoft Account. Tím získáte kontakty.

Kalendář zůstane osamocen, podle Microsoftu jednoduše nebude možné dotekovou aplikaci synchronizovat se servery Googlu. Již dříve jsme se společnosti dotázali, jak hodlá situaci řešit. Odpovědi jsme se nedočkali a nyní vidíme, že by zřejmě nebyla zrovna pozitivní. Je až neuvěřitelné, že Windows Phone nakonec bude *DAV podporovat, zatímco tablety a počítače s regulérními Osmičkami budou ochromeny. Microsoft opět doporučuje, abyste přešli na Outlook.com. Jenže léta používaný e-mail lze opustit jen těžko. Redmondské cloudové služby navíc nemusí všem vyhovovat.

KL24

Je pravda, že přejít k nim je nanejvýš jednoduché, ale kdybyste je časem chtěli opustit, narazíte zřejmě na problém, jak svá data vydolovat zpátky. Microsoft navíc své služby svazuje vlastními technologiemi. Takový Hotmail/Outlook.com dlouhodobě nepodporuje protokol IMAP, pouze vlastní EAS. Dobrá, s velikým zpožděním přivítal také zastaralý a nevyhovující protokol POP. Ten ale bude zajímat málokoho. V poštovních klientech jako Thunderbird si svou poštu proto pořádně nepřečtete. Leda byste se smířili s POP, tedy i značně degradovaným zážitkem.

Zdroj: Blogging Windows

Byl pro vás článek přínosný?