Hlavní navigace

Skoro všechno, co jste chtěli vědět o Edgi. Zruší zásuvné moduly, zavede doplňky

11. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prohlížeč od Microsoftu se bude oficiálně nazývat Edge, to už patrně víte. Podívejme se blíže na to, které funkce bude nebo nebude mít při uvedení Windows 10. Jak jsme již upozorňovali, Redmondští dnes v některých případech hovoří o funkcích, které budou dostupné později. Určitě musíme zmínit doplňky.

Vývojáři budou pro Edge moct snadno portovat rozšíření z Chromu nebo Firefoxu, ale tato funkce nebude dostupná hned. Později se dočkáme také více interakce s Cortanou, podpory technologie Object RTC nebo navrženého standardu Pointer Lock. Nás budou ovšem nejvíce mrzet doplňky, protože bez nich mnozí zajetí uživatelé jednoho ze dvou zmíněných alternativních prohlížečů fungovat nebudou.

 

Na Twitteru firma potvrdila pár dalších detailů ohledně svého nového prohlížeče. Edge bude synchronizovat uživatelská data napříč platformami, a to důkladněji, než to zvládá současný IE. Ani tato funkce nicméně nebude dostupná při uvedení. Dočkáme se aspoň soukromých panelů, kde nebudou ukládány informace o prohlížení.

Určitě bude možné importovat záložky z jiných prohlížečů. Majitele dotykových zařízení potěší, že Edge budou ovládat gesty. Minimálně se to týká navigace zpět a vpřed – ovšem až v jedné z budoucích verzí. Momentálně Edge nezobrazuje cílovou adresu, kam vede odkaz. To se naštěstí změní.

Flash Player bude znovu integrovaný přímo do prohlížeče, podobě se dokumenty v PDF otevřou v prohlížeči. Zásuvné moduly nicméně nebude možné instalovat. Zatímco Chrome nebo Firefox se jich postupně zbavují, Microsoft s novým prohlížečem využívá šanci a elegantně se jich zbaví rovnou. Podobně se nadobro rozloučíme s prvky ActiveX a doplňky nazvanými BHO.

Microsoft se vzdal svého rebelantského názoru, že je lepší za uživatele zapnout DNT. Myslím sice, že je tato technologie už dnes do určité míry mrtvá, přesto kdyby ji nějaký web respektoval, bude rád, že DNT si v Edgi budeme muset případně zapnout sami. Kdybyste tajně doufali, že Microsoft nabídne nové vykreslovací jádro uživatelům starších verzí Windows, tak oficiálně přestaňte.

Vývojáři naproti tomu neodpověděli na otázku, zda změní logo. Je modré a nepěkné. Mám pocit, že logu Internet Exploreru se podobá záměrně, aby lidé někteří uživatelé nebyli zmatení, přes kterou ikonu na ploše se dostanou na internet. To je zatím všechno, co jsme nevěděli, ale bylo zodpovězeno. Už se těšíte, nebo k tomu nemáte důvod?

Zdroj: Neowin 1 | 2
Microsoft 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?