Hlavní navigace

Skylake-E a 10nm čipy za rok, Skylake Refresh. Změny v roadmapě CPU Intelu?

13. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

14nm výrobní proces se Intelu poněkud opozdil, i když první 14nm Core M se firmě podařilo do konce roku 2014 stihnout. Poslední (ale nezaručené) zprávy, které jsme měli o 10nm procesu, naznačovaly, že procesory s touto technologií by tu dokonce mohly být až v roce 2017. Nicméně možná tak dlouho čekat nebudeme, má-li pravdu údajná roadmapa, která se nyní vynořila na internetu. Ta klade příchod 10nm čipů Cannonlake do doby už zhruba za jeden rok, a obsahuje i některá další překvapení.

Dokument unikl pro změnu na finském webu (mustapekka.fi); k jeho pravosti toho mnoho říct nelze, berte jej zatím s obvyklou či spíše zvýšenou rezervou. Pokud je ale tento slajd pravý, pak to znamená, že Intel poměrně hodně změnil své plány proti tomu co, ukazoval jiný materiál zveřejněný jen velmi nedávno.

Začněme u notebooků: 14nm čipy Skylake by se podle grafů měly dostat na trh v čtvrtém kvartále roku, což se týká všech BGA variant – jak dvoujádrové řady U se spotřebou 15–25 W, tak Core M (řada Y), která zde má uvedeno TDP pod 6 W, dříve se ale už mluvilo i o ohodnotě 4 W. A v Q4 2015 má jít na trh také čtyřjádrová 47W verze (řada H). Co je ale zajímavé: životnost Skylaku má být velmi krátká, jen nějaké dva kvartály. V řadách U a Y ho totiž 10nm Cannonlake má údajně začít nahrazovat už v druhém čtvrtletí roku 2016! Čtyřjádrová 47W verze Cannonlake pro notebooky by se ovšem objevila až později, v čtvrtém kvartále 2016.

Údajná roadpama procesorů Intel (Zdroj: Mustapekka.fi)
Údajná roadpama procesorů Intel (Zdroj: Mustapekka.fi)

Zde bych ale rád upozornil na jednu věc – pokud se podíváte na termín uvedení Broadwellů řady U, uvidíte, že dokument jej klade na třetí čtvrtletí roku 2014 spolu s Core M. To ale jak víme neplatí, tato CPU šla ven až v letošním lednu. To by mohlo znamenat, že tato roadmapa je velmi stará a už neaktuální – mohla by pocházet ještě z doby, než se vynořil problém s rozjezdem 14nm procesu. Je to v tuto chvíli jen domněnka, kterou nelze úplně podložit, všimněte si ale třeba, že řada 47W čtyřjader pro notebooky je v tomto slajdu stále postaru označována jako „řada M“. To bylo tradiční označení 35W notebookových čipů v době před Haswellem a jeho SoC řadou U.

 

Nic-Tock? Na LGA 1151 se možná zopakuje situace s Haswellem Refresh

S vědomím, že by nemuselo jít o roadmapu čerstvě nahradivší starší dokumenty, nýbrž naopak o původní plány, které se od té doby změnily, se podívejme na zbylé segmenty. I přes možnou neaktuálnost jsou vidět zajímavé věci. V tradičním desktopu totiž Intel nemá uvedené 10nm čipy Cannonlake, ale jen „Skylake refresh“. Je tedy možné, že existoval nebo existuje plán na přeskočení „ticku“ v desktopu, čímž by se vlastně opakovala situace s Haswellem a Haswellem Refresh. Pak by s Cannonlakem Intel počítal opět hlavně do tabletů a notebooků a do desktopu by se dostal jen pozdě nebo dokonce nikdy, takže bychom na 10nm čekali až na následující novou architekturu. Tedy na 10nm „tock“, který ale asi zase přinese nový, se Skylakem nekompatibilní socket.

Další zajímavá věc je pak vidět u highendového desktopu, tedy platformy LGA 2011/LGA 2011-3. V té se po Haswellu-E totiž také objevuje „Haswell Refresh“, tedy asi nové, mírně zrychlené 22nm modely. Hlavně zde ale úplně chybí Broadwell-E, který má být podle několika „leaků“ vydán v prvním čtvrtletí roku 2016. Místo toho by Intel dál prodával refreshovaný Haswell-E až do poloviny roku. V třetím kvartále by se ale objevil rovnou Skylake-E. Jak už jsem ale řekl, těžko říct, zda je toto původní plán, do nějž byl později přidán Broadwell-E, nebo zda byl Broadwell-E zrušen a Skylake-E posunut dopředu. Osobně mi přijde pravděpodobnější první varianta, což ale asi znamená, že Skylake-E je nyní plánován až k pozdějšímu uvedení.

 

Asi bychom měli upozornit ještě na některé další nesrovnalosti v této roadmapě. Například si všimněte, že v lowendu úplně chybí Braswell nebo Cherry Trail, a jako následník Bay Trailu se uvádí opět Bay Trail. Pro označení 10nm architektury se také myslím dříve používalo kódové jméno Cannonlake (dohromady), zatímco tento slajd píše zvlášť Cannon Lake. Takové lapsy se ale občas stávají – vzpomeňme například na chyby v těchto tabulkách, které se ukázaly býti autentické – a nemusí být znamením toho, že je dokument falzum, byť působí podezřele.

Vzorek desktopového procesoru Skylake (Zdroj: BenchLife.com)
Vzorek desktopového procesoru Skylake (Zdroj: BenchLife.com)

 

KL24

Stará roadmapa?

Hypotéza, že zde máme nikoliv novou, ale starou roadmapu, mi osobně přijde docela na místě. I pokud je tomu skutečně tak, by některé informace ale mohly platit. Myslím, že nahrazení desktopového Cannonlake refreshem Skylaku je hodně pravděpodobné, neboť v tomto segmentu není velký tlak ke snižování spotřeby a naopak je lepší zralý starší proces kvůli vyšším taktům. Intelu by tato politika také mohla ušetřit peníze, neboť bude moci déle využívat 22nm továrny místo nových 14nm, kde by výroba zpočátku měla být dražší.

Zdroj: Mustapekka.fi

Byl pro vás článek přínosný?