Hlavní navigace

Skype chystá vzrušující novinky pro uživatele Linuxu. Po dvou letech nová verze?

10. 7. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dokud byl ještě Skype nezávislý na Microsoftu, cílem firmy bylo dostat komunikačního software na všechny možné platformy. Jenže po obří akvizici Redmondští udali jiný směr. Takový, který upřednostňuje Windows, OS X, Android a iOS. Dokonce i verze pro mobilní Windows stojí mimo hlavní proud.

Skype pro Linux je špatný vtip
Skype pro Linux je špatný vtip

Pro Linux vyšla poslední verze v červnu 2014. Skype 4.3 se od té doby nedočkal žádné aktualizace. Na ostatní desktopové verze ztrácí co do funkcí i unifikovaného vzhledu. Ve středu se to ale možná změní. Skype na blogu láká na „vzrušující linuxové novinky“, odhalí je v 16:00 našeho času.

Jak už jsem psal v nedávném komentáři, Skype pro Linux je špatný vtip. Vypadá ošklivě, po přechodu na PulseAudio mu často zlobí zvuk, neexistuje v 64bitové verzi, nepodporuje skupinové videovolání, nelze v něm sdílet plochu a jeho nastavení je jeden velký zmatek.

 

Doufejme, že Skype vydá plnohodnotnou verzi 7.x, která by dohnala ty pro Windows a OS X. Pokud Microsoft klasický program zařízne a oznámí pouhou dostupnost webové verze Skypu (jako na Chromebooku), bude to zklamání. Ta webová je totiž ještě omezenější než stávající klient pro Linux.

Zdroj: Skype

Byl pro vás článek přínosný?