Hlavní navigace

Skype zabije Desktop API. Spálí tím most pro aplikace třetích stran

16. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Propojení aplikací se Skypem se stane minulostí. API pro externí vývojáře bylo původně představeno v roce 2004, přičemž se znovu zrodilo v roce 2011. O dva roky později a s novým vlastníkem bude podpora rozhraní pro programování aplikací zrušena. Resp. bude podporováno až do konce letošního roku. Pro uživatele to znamená především z toho vyplývající, že programy od třetích stran nebudou moci komunikovat se sítí a klientem Skype.

Tip: Skype 6.6 vyšel ke stažení. Opět ladí videovzkazy a řeší spousty nedodělků

V září se uzavřou brány digitálního katalogu aplikací. App Directory obsahuje nástroje, které dokáží využít Skypu např. k nahrávání hovorů atd. Místo tzv. Desktop API mají vývojáři používat Skype URIs. Ty slouží k tomu, abyste snadno navázali kontakt s někým v síti. Na rozdíl od uvedeného desktopového API, jež ovšem zřejmě bylo o pořádný kus mocnější, funguje jak na počítačích, tak na mobilech a jiných zařízeních. Konkrétně na seznam podporovaných patří iOS, Android, Windows a OS X. Na Linux se zapomnělo.

 

DT24

Provozovatel sítě se v souvislosti se zrušením Desktop API odvolává na to, že se snaží vytvořit konzistentní zážitek napříč platformami. Společnost se stále více zaměřuje na mobilní platformy. Vývojáři se o nadcházejících změnách mohou poradit s Microsoftem na e­‑mailové adrese skypedev@microsoft.com.

Zdroj: GigaOM

Byl pro vás článek přínosný?