Hlavní navigace

Snadné hledání chybějících a zastaralých ovladačů s DriverEasy Online

11. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nebudeme si nic nalhávat. Valná většina aplikací či webů, které slibují nalezení ovladačů pro váš počítač, nestojí za moc. Přinejlepším se před koncem procedury dozvíte, že vlastně za službu musíte zaplatit. Vůbec se přitom neřeší, že ještě před chvílí se služba tvářila jako zdarma dostupná. Jenže touha po aktuálních ovladačích není bezdůvodná a neopodstatněná. Aktuální software by měl žít v té nejlepší symbióze, jakou si dovedete představit. Znamená to ovšem, že bychom měli průběžně aktualizovat všechny aplikace, ovladače a operační systémy. Staré programy např. v novém operačním systému nemusí šlapat ideálně.

O instalování aktualizací do Windows se nám stará Windows Update, který rovněž ochotně pomůže s počátečním doplněním chybějících ovladačů. Není pravidlem, že vám Microsoft nabídne ovladač, ale je celkem dobrá šance, že ano. I když se vám poštěstí, ne vždy dostanete aktuální verzi ovladače. Počítač s ním fungovat může, ale abyste dosáhli optimálních výsledků, je nezřídka lepší ručně najít ovladač čerstvějšího data. Podíváme se dnes na jednu ze služeb, jež nabízí snadné instalování ovladačů. Slibuje, že je za vás najde. Můžete se ale na ni opravdu spolehnout, nebo se jedná o klamavou reklamu?

 

Kéž by to šlo v prohlížeči

Úplně optimální by bylo, kdybychom nemuseli opustit prohlížeč. Driver Easy Online se naoko tváří, že nám tento zážitek nabídne. Aby toho nebylo málo, vypíše podporované prohlížeče. Kromě Firefoxu se na seznam samozřejmě propracoval Internet Explorer. V našem případě první zmíněná možnost selhala, tak jsme se obrátili na prohlížeč od Microsoftu. Na webu nejprve musíte klepnout na tlačítko Scan Now. Tak jo, jdeme na to.

Vzápětí vám dojde, že nedobrovolně opouštíte bezpečné území prohlížeče. Instalovat nic skutečně nemusíte, avšak budete muset povolit spuštění malého nástroje, jenž využívá technologii .NET Framework. (Bez ní to tedy nepůjde, případně si ji sežeňte v Microsoft Download Center.) Jakmile vyskočí upozornění, dialog potvrďte tlačítkem Spustit. Proběhne stažení potřebných dat z internetu.

Dialog potvrďte tlačítkem Spustit
Dialog potvrďte tlačítkem Spustit

Pakliže použijete Internet Explorer, očekávejte ještě jednu hlášku, která vás varuje před soubory staženými z internetu. Opět potvrďte tlačítkem Spustit. Pokud nechcete, abyste byli stejně dotázáni případně někdy příště, označte rovněž předvolbu Před otevřením tohoto souboru se vždy dokázat.

Klepněte na tlačítko Scan Now
Klepněte na tlačítko Scan Now

Konečně vás uvítá hlavní okno aplikace. No, v prohlížeči se již nenacházíme, ale co si budeme dělat těžkou hlavu. Prostě jen klepneme na obrovské a vskutku nepřehlédnutelné tlačítko Scan Now. Ukazatel v horní části aplikace napovídá, že budeme muset projít třemi kroky.

Skryté záludnosti

Po pár minutách se ukáže, ke kterým komponentám nemáte aktuální ovladač. Sledujte proto především počítadlo Missing drivers. Zelená nula naznačí, že máte v tomto ohledu počítač v pořádku. Outdated drivers prozrazuje počet neaktuálních ovladačů. Počítadlo v našem případě naznačuje podezřele aktuální číslo, než abychom výsledek mohli brát vážně. Není divu, aplikace totiž udělala jednu věc. Všechny hardwarové součásti, jež pokryje software k chipsetu, vypsala po jedné. Jedinou instalací posléze zabijete několik much najednou.

Nuže, my chceme ovladače, proto myší zacílíme na Get Drivers. Jaké překvapení, že výsledky se otevřou opět v okně prohlížeče. Nedává to příliš smysl. V přehledném seznamu nicméně vidíte to nejdůležitější. Pokud se rozhodnete, že chcete některý z nabízených ovladačů, stačí klepnout na Download. Proč jich nelze vybrat více najednou? Odpověď se ukrývá o pár vět dále.

Get Drivers otevře výsledky
Get Drivers otevře výsledky

Stažení kupodivu neprobíhá v prohlížeči, nýbrž v nástroji, který jsme před chvílí museli opustit. Skákání mezi ním a prohlížečem pochválit nelze, určitě by to šlo vyřešit jinak a lépe. Do prohlížeče bychom nemuseli ani páchnout, případně by celé dějství mohlo být naopak zasazeno do prohlížeče.

Výsledky se načtou v prohlížeči
Výsledky se načtou v prohlížeči

Třetí krok doprovází titulek Download driver. Doporučujeme neponechávat výchozí umístění pro stažení. Raději klepněte na Browse a vyberte jiný adresář, klidně plochu (nebo nějakou složku, co je pěkně po ruce). Finiš přijde po klepnutí na tlačítko Start Download. Vedle standardní lišty průběhu spatříte prvky pro ukončení (Close) či pozastavení (Pause) přenosu.

Stahování můžete pozastavit
Stahování můžete pozastavit

V samé závěru vám aplikace aspoň umožní otevřít cílový adresář. Označte proto předvolbu Open file location, jestli máte zájem o malé ulehčení práce, a potvrďte stiskem OK. Pak se opravdu můžete pustit do instalace ovladače. Náš zkušební pokus dopadl dobře, počítač byl obohacen a jeden nový ovladač. Co když si budete chtít stáhnout rovnou další? Pak se dozvíte, že na více než jeden denně nemáte nárok. To je onen limit, který jsme celou dobu netrpělivě vyhlíželi. Až na něj ale služba Driver Easy Online splňuje, co slibovala.

Byl pro vás článek přínosný?