Hlavní navigace

Software a hardware pro sports tracking – Strava, Endomondo a ti další

31. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Změny HW nejsou tak levné – vybírejte dobře

Záznamy fyzických aktivit (sports tracking) prožívají společně s chytrými telefony a náramky obrovský rozmach. Ponecháme teď ale stranou nějaké počítání kroků, hodin spánku a vypitých sklenic vody a zaměříme se na rozhraní zabývající se především cyklistikou, běháním, plaváním či třeba běžkováním. O tom, že vás tyto sporty mohou přivést do kondice, nepochybuje nikdo.

Koho by však bavilo jezdit na kole třeba v sychravém počasí postopadesáté tu samou trasu z domu do práce? Jenže když jsou za tím vším nějaká čísilka, vzdálenosti, rychlosti, tepy, kalorie nebo třeba takový malý závod s časem, hned je to blíže zábavné hře než sebemrskačskému cvičení.

Existuje řada společností prodávajících snímače tepu či třeba kadence spojitelných přes Bluetooth s telefonem, tabletem či notebookem.
Mezi nejznámější a aplikacemi třetích stran nejpodporovanější patří Wahoo Fitness

Základem je kvalitní určení polohy

Než se podíváme na to, kterou z mnoha aplikací a k nim připojených webových rozhraní pro záznam aktivit zvolit, bude dobré vědět něco o potřebném hardware. Dnes už nemusíte mít specializovaný cyklopočítač nebo drahé sportovní hodinky, ale přinejmenším pro začátek vám vystačí chytrý mobilní telefon. Dokonce i na prvních (ještě „hloupých“) telefonech s GPS bylo možné sportovní aktivity jako běhání či cyklistu zaznamenávat. Prográmek TrekBuddy byl napsán v Javě a s vytvořeným GPX (GPS Exchange Format – uznávaný standard pro uložení GPS dat) už můžete v podstatě cokoli.

TrekBuddy si mnozí z vás pamatují třeba už z dob javových telefonů Sony Ericsson nebo Nokií se Symbianem 

Doba pokročila a dnes už má každý chytrý telefon schopnost určovat svou polohu na základě signálu z družic. Není tak úplně jedno, zda se jedná o přístroj s operačním systémem Android, iOS nebo Windows Mobile a už vůbec není jedno, jaký SoC se o gépéesku stará. Windows Mobile má zatím trochu smůlu v tom, že hodně společností pro něj nevytvořilo (přinejmenším zatím) klienta, iOS je zase mírně nepříjemný uzavřeným prostředím, které mimojiné neumožňuje zjistit počet viditelných družic, přesnost/odchylku signálu atd. Dalo by se tedy říct, že z pohledu používání GPS vychází ze silné trojky nejlépe Android.

Zapeklitost nekončí výběrem operačního systému. Nechcete-li být nešťastní z nepřesného nebo v hustém lese či hlubší rokli klidně taky v podstatě žádného určení polohy, vyhněte se smartphonům se SoC MediaTek staršími než MT6595. Podporují jen GPS, ale už ne třeba GLONASS. Ruská obdoba amerických GPS  dává zařízení díky možnosti vidět společně systémy GPS i GLONASS pro určení polohy k dispozici až dvojnásobek družic, což se zejména v místech, kde „chytáte“ sotva dva tři satelity GPS, hodně hodí.

 

Existují i zařízení, co i s polohováním pouze přes GPS mají solidní přesnost, to však bohužel neplatí pro žádný z telefonů s MTK. Je možné, že novější SoC MediaTek zvládající kromě GPS už právě i GLONASS či dokonce čínské Beidou postupně reputaci společnosti v tomto ohledu napraví, ale to (ne)potvrdí až zkušenosti s těmito v současnosti stále ještě žhavými novinkami. Zatím jsme v redakci vyzkoušeli dva produkty na MT6752M a máme rozporuplné pocity. Zatímco Acer Jade S byl pro polohování nebo nedej bože geocaching v podstatě nepoužitelný, Lenovo P70 je v otevřenějších místech vcelku přesné. V lesnatém údolí však přece jen vykazovalo výrazně vyšší odchylku než referenční zařízení.


Stále více možností pro sports tracking dává i outdoorová navigace Locus

Jistotou jsou naopak SoC Qualcomm Snapdragon a to zejména ty s podporou GLONASS. S tou Qualcomm začal už někdy v době S2, pokračoval v S3 i S4 (zde pozor jen na S4 Play) a i v současnosti všechny Snapdragon od 400 výše jsou v určení polohy velmi dobré. Nejnovější mobily se SoC jako Snapdragon 410 už počítají se signálem i z těch pár družic Beidou viditelných z našeho území. Velmi solidní GPS/GLONASS modul mají ale například také SoC Samsung Exynos. Dražší smartphony od Samsungu (zhruba od doby Galaxy S3) také nabízí barometr (tlakový senzor), což se hodí pro určení nadmořské výšky. Barometrický senzor najdete ale i v několika dalších telefonech – jmenujme například Motorolu Moto X, Xiaomi Mi2S, Sony Xperia Active či Nexus 4.

 

Sony Xperia Z1 Compact je příkladem velmi dobrého mobilu pro sports tracking – snoubí přesnou GPS díky SoC Qualcomm Snapdragon 800, dobrou výdrž s rozumnými rozměry a hmotností. Užitečným bonusem je voděodolnost

Chytrý telefon, nebo specializovaný sporttester?

Přestože mobilní telefon už dnes může patřit mezi nejpřesnější zařízení a zvládne aktivitu rovnou nahrát na server společnosti, kterou jste si pro správu vašich sportovních choutek vybrali, nemusí jeho použití pro tuto činnost vyhovovat každému. Někomu vadí, že jeho jinak dobrý smartphone není v určení polohy zrovna přesnost sama, jinému zase vybíjení baterky u zařízení, jež pak potřebuje k volání, surfování po internetu či vyřizování e-mailů. V tomto případě můžete vsadit na sportovní hodinky, specializované sporttestery či sofistikované cyklopočítače.

Většina z těch řekněme dražších než 2000 Kč už nabízí nějaký export dat do počítače a o čísilkovou zábavu tedy nepřijdete. Kromě toho, že ušetříte baterku mobilu, pak taková zařízení nabízí podle zvoleného typu ještě řadu dalších možných výhod: čitelnost na přímém slunci, odolnost proti vodě či dokonce nárazu, možnost ovládání v běžných rukavicích a v neposlední řadě také třeba (trackovacím softwarem podporovaný) barometrický výškoměr.

Garmin Edge 510Garmin Edge 510 nabízí extrémně přesné polohování (GPS/GLONASS), barometrický výškoměr, dlouhou výdrž,
možnost ovládání v rukavicích a širokou škálu dokoupitelných senzorů

Podstatné je, abyste z takového zařízení dostali záznam trasy v nějakém standardním formátu (GPX, TCX). A když si navíc vyberete jednu z rozšířených značek, budete mít nejspíš možnost synchronizace aktivit uložených na proprietárním webovém rozhraní výrobce sporttesteru (např. Garmin a jeho Connect) s „univerzálním“ webem/softwarem pro záznam sportovních aktivit (např. Strava).

Jelikož aplikací a webových rozhraní pro sports tracking existuje skutečně obrovské množství a další vznikají takřka jako houby po dešti, podíváme se podrobněji na osm dle subjektivního výběru redakce v našich končinách asi nejznámějších. Někomu bude možná chybět Wahoo Fitness, jinému omalovánková rodina programů Map My Sport a další skupina lidí nedá dopustit na jednoduchost v podobě nenáročného prostého záznamu trasy jednoduchými programy zapisujícími v nastaveném časovém intervale polohu (např. GPS Tracker na OS Android). Většina kritiky či pochval je z pozice primárního použití toho kterého programu/webového rozhraní pro záznam cyklistiky, turistiky a běhání.

 Segmenty jsou hlavní zbraní aplikace Strava. Ta svoje pro nás legrační pojmenování získala
ze švédské obdoby anglické slovesa strive (snažit se, usilovat o…)

Strava

Strava

Troufám si říct, že neexistuje lépe motivující sportovní aplikace než právě Strava. Tedy máte-li aspoň trochu soutěživého ducha. Strava je totiž hlavně mezi cyklisty považována za jakýsi etalon segmentů – tedy úseků, na kterých se můžete časem poměřit s kýmkoli, kdo daný úsek projel a svou jízdu svěřil serverům Stravy. A ty musí být skutečně výkonné, neboť segmentů už je opravdu velké množství a zejména na těch silničních existuje spousta výsledků. Navíc každý přístroj má nějakou odchylku a je potřeba počítat také s odchylkou zakladatele segmentu. Při počtu uživatelů Stravy si dovedete asi představit, jak se při velikém množství analyzovaných dat (zda nesedí potřebnými procenty na existující segmenty) zapotí i serverová farma.

Vzhledem k tomu, že Strava není prodejcem žádných zařízení a ještě živí spoustu lidí na své podpoře, je pochopitelné, že potřebuje spoustu prostředků také vybrat. Měsíční předplatné verze Premium tak činí 6 USD, při volbě roční platby samozřejmě něco ušetříte. Strava by ale nikdy neměla tolik uživatelů, kdyby byla jen placená. Můžete s klidným srdcem používat i neplacenou verzi a nutno říct, že zase o tolik nepřijdete. Nebudete sice vidět výsledky segmentů v reálném čase a filtrovat žebříčky podle věkových a hmotnostních kategorií, nikdo u vás neuvidí vaši sbírku „trofejí“ ze splněných výzev a nebudete si moci stanovit tréninkové či segmentové (tedy tak trochu závodní cíle) – ale to vše je do velké míry jen kosmetika. Kosmetika už nejsou taktéž „placené“ záznamy tepových frekvencí, kadence či záznam z wattmetru.

Zkrátka pokud na to máte a Strava se vám líbí, tak tu její mašinérii zakoupením premiového účtu můžete podpořit. Čas od času si v nějaké výzvě vybojujete možnost koupit sportovní oblečení s logem Strava a to je možnost finanční podpory pro ještě bohatší. Za dres po splněné výzvě utratíte typicky 120 USD, v balíku s kalhotami to už dává přes 250 USD – tedy částku, ve které se najde určitě dost velké spropitné pro provozovatele služby.

Výsledky do Stravy dostanete mnoha způsoby. Tím nejpohodlnějším je aplikace pro smartphony se systémy Android a iOS. Ta je mimochodem (v současnosti už i na Androidu) velmi stabilní, má nízké nároky na baterii a dovolí vám dokonce navázat, pokud se vám v průběhu záznamu třeba nečekaně vybije baterie a vám chvíli trvá, než vytáhnete svou powerbanku. Není však vhodná například jako cyklopočítač.

Další možnosti tkví v ruční přidání aktivity, nahráním GPX či TCX z úložiště a šikovné je automaticky se synchronizující propojení s rozhraními Garmin, Suunto, Timex, Tomtom a Soleus. Na Stravě je pořád ještě trochu vidět, že začala s cyklistikou a běháním a pak přibrala plavání mezi hlavní sporty. V tréninkovém logu tak třeba i při výběru filtru nevidíte vysokohorskou turistiku, bruslení či běžkování. Stejně tak nemůžete založit třeba segment „pod lanovkou na Sněžku“ jinak než běhací, přestože by byl zajímavý i pro chůzi. A stejně tak, chcete-li se na takový segment dostat do žebříčků, musíte vaši chůzi chtě nechtě označit jako běh.


  Mezi další slabiny Stravy patří jednoznačně nemožnost zobrazit výšková data z GPS – buď máte podporované zařízení s barometrickým výškoměrem (což nejsou bohužel třeba takto vybavené smartphony), nebo vám prostě rozhraní přidělí data z elevační sítě. Chcete-li mít u aktivity fotografie, musíte je ještě před jejím ukončením nahrát na přidružený účet na Instagramu (aktualizace: minulý týden vydala Strava novou verzi klienta, který už umožňuje k aktivitě nahrát libovolné fotografie. Tato možnost přibyla i do webového rozhraní).

Je také škoda, že Strava zatím nevymyslela účinné vypořádání se s přehršlí často duplicitních či nesmyslně umístěných (křižovatky, trasy vhodné jen jako privátní apod.) segmentů. Řešením by bylo třeba určení lokálních moderátorů, pomohla by ale jistě i nějaká přímá možnost kontaktovat autora segmentu.

+ motivující (segmenty)
+ sociální aspekt
+ spolehlivá aplikace pro Android i iOS
- bez barometrického výškoměru jen data z elevační sítě
- pouze mapy od Google
- vysoké poplatky za Premium

Garmin Connect

Garmin Connect

Zatímco Strava, Ride with GPS nebo Endomondo jsou primárně aplikacemi pro mobilní telefony, které umí přímo měřit ujetou nebo uběhnutou trať a současně fungují jako sociální sítě pro stejně nadšené jedince, je Garmin Connect primárně tréninkový deník. Bez externího GPS přístroje této značky je v podstatě k ničemu. Má totiž (pravděpodobně úmyslně) omezené možnosti importu GPX/TCX souborů.

Jednotlivé trasy si můžete prohlížet, popisovat, lze je sdílet (s kamarády nebo zcela veřejně), můžete sledovat průběh trati, rychlosti, tempa, tepu nebo kadence. Connect ale dokáže online stahovat například počet kroků, které jste nachodili, zobrazuje spotřebované kalorie, umí hlídat spánkový cyklus a zobrazuje vaše spánkové aktivity (například převalování v posteli nebo noční návštěvu toalety). Opět je ale potřeba mít příslušnými funkcemi vybavený přístroj – zvládá to například Fenix, vyšší řady Forerunnerů apod.

Aktivity můžete zadávat i manuálně – třeba silový trénink, chození do schodů nebo jízdu na rotopedu či válcích není nutno nijak měřit. Lze uložit vše od vzdálenosti, kadence, spotřebovaných kalorií, času atd. Takto můžete vložit i třeba jízdu na kole, pokud jste si zapomněli vzít sebou GPS; pak samozřejmě bude chybět mapa ujeté trasy.

Pokud se spojíte s kamarádem, můžete sledovat jeho aktivity a srovnávat svoje výsledky; to ale umí i všechny ostatní fitness aplikace. I zde můžete jednotlivé aktivity kamarádů oceňovat, komentovat apod. Zatímco u Stravy je tento „sociální feed“ hlavním pohledem, Connect pracuje s kartami, které se zobrazují na úvodní obrazovce a teprve po jejich rozkliknutí se dostanete na tréninkový deník, kalendář akcí, plány tréninku, feed s kontakty nebo segmenty.

Hlavní obrazovky jsou dvě – jedna zobrazuje sporty, tj. běh, jízdu na kole, plavání apod., druhá fitness. Ta se zobrazí jen tehdy, pokud používáte hodinky nebo fitness náramek. Zde vidíte, kolik jste dnes nachodili kroků (pokud máte online spojení přístroje s Connectem) a kolik vám zbývá do nastaveného plánu, graf s kroky po jednotlivých dnes, odhad ušlé vzdálenosti a spálené kalorie, případně výzvy, do kterých jste zapojili (například kdo nachodí během týdne nejvíc kroků).

Segmenty jsou v Connectu slaběji zpracované než ve Stravě. Navíc je uživatelů Connectu výrazně méně, takže v jednotlivých segmentech je i o řád méně sportovců. Hlavně jsou ale méně přehledné a hůře se dostanete ke svým starým časům. Chybí propracované filtrování žebříčků apod.

Connect ale není bez chyb. Například ve svém profilu, kde je vidět průběh všech vašich aktivit, získané odznaky za nachozené kroky nebo graf s četností jednotlivých aktivit v čase, se nezobrazují zvlášť najeté, naběhané nebo uplavané kilometry, vše se počítá do jednoho čísla.

V seznamu aktivit není možno třídit, nelze si tak vypsat jen „silniční cyklistiku“ nebo jen „rotoped“. V aktivitách se rovněž špatně hledá, aplikace nenajde ani aktivitu podle klíčového slova, které je evidentně součástí názvu. Když se chcete podívat do historie, v podstatě nemáte šanci a musíte projíždět listovačku. I přes tyto drobné výtky je Connect dobře zpracovaným tréninkovým deníkem pro majitele některého ze zařízení značky Garmin.

+ velmi pohodlný pro majitele přístrojů Garmin
+ skutečně multisportovní
+ propojitelný například se Stravou
- nepřehledný
- komplikované použití s jinými zařízeními
- slabší zpracování segmentů

Prostředí Garmin Edge 810Prostředí Garmin Edge 810Datová pole Prostředí Garmin Edge 810

Obrazovky zařízení Garmin Edge 510

Endomondo, Runkeeper

Endomondo

Endomondo je určitě jednou z prvních aplikací pro záznam sportovních aktivita, a tak má velkou uživatelskou základnu. V ČR se těší ještě větší oblibě než jinde díky promo akci s jedním z mobilních operátorů.

Mezi nesporné výhody Endomonda patří jeho skutečně multisportovní zaměření, přehledné webové rozhraní a oku lahodíců mobilní aplikace. Endomondo však patří mezi aplikace se špatně vyřešenou auto pauzou a především naprostými nesmysly, co se výškových dat týče.

I ve chvíli, kdy všechny další aplikace používající GPS ukazují nějakou nadmořskou výšku, nemá aplikace Endomonda problém ukazovat o padesát metrů jinak. A když dojde na výpočty převýšení ve webovém rozhraní, tak se třeba dozvíte, že 16-8=6 a podobně. Endomondo je bohužel zdánlivě výborný sportovní tracker protkaný otřesnými a dlouhodobě neřešenými chybami.

  

+ přehledný
+ multisportovní
- otřesné chyby i v triviálních výpočtech
- špatně pracující auto pauza
- drahé aplikace Pro a ještě dražší poplatky Premium


Runkeeper

Ani nevím, jestli jsem dříve slyšel o Runkeeperu, nebo Endomondu, ale každopádně i tato aplikace patří mezi pionýrské. Runkeeper je docela dobrý, pokud si dáváte pozor třeba na to, abyste nezačali už zaznamenávat chůzi v budově nebo prostě bez signálu. To si pak dokáže klidně vymyslet „let“ deset kilometrů daleko a bez uzardění se nadzvukovou rychlostí vrátit zase kousek od posledního místa fixu. S přesností výškových dat to také není bůhvíjaké.

Webové rozhraní Runkeeperu prošlo nedávno změnou a potěší hlavně příznivce barviček. Přehlednost a čistota některých konkurenčních aplikací mu ale podle nás schází. Bez zajímavosti rozhodně není editor tras, který vám v podstatě umožní celou trasu překreslit. Nápomocná vám přitom bude chytrá funkce „snap to road“, ale Runkeeper bohužel zapomněl na možnost zafixovat některé uzly a čas průjezdu v nich. Takto se při editacích posunují všechny následující uzly a při opravě větších výkyvů tak klidně někde máte tempo hlemýždě a jinde zase sokola při střemhlavém útoku.

Bude to znít trochu škodolibě, ale po posledním pořádném vyzkoušení Runkeepera (který byl shodou okolností mým prvním skutečně častěji používaným sport trackerem) jsem nejvíce ocenil hromadný export všech aktivit do GPX.

 
 

+ editor tras
+ hromadný export GPX
- chování aplikace mimo fix GPS
- chyby ve výškových datech
- nepříliš přehledné webové rozhraní

Sports Tracker, Runtastic

Sports Tracker

Potrpíte-li si hlavně na co nejvíce „cool“ webové rozhraní a aplikaci, pak vás možná zaujme Sports Tracker. Ten zcela nedávno prošel redesignem a v něčem se trochu podobá beta verzi Polar Flow.

Jedním z taháků Sports Trackeru je spojení aktivit s fotografiemi a možnost právě přes proud fotografií sledovat snažící se sportovce po celém světě. V této myšlence jsem neshledal nic až tak zajímavého nebo motivujícího (jako třeba změřit síly na segmentu s mistrem světa Nino Schurterem v aplikaci Strava), ale třeba budete opačného názoru.

Aplikace pro mobilní telefony je zpracována celkem hezky a zaměřuje se hlavně na cyklistiku a běhání. Chcete-li si zazávodit s časem (Ghost Target), stanovit cíle nebo změnit mapy, musíte si předplatit Premium. Dalším zdrojem příjmu společnosti je s aplikací spolupracující tepový pás (Bluetooth)pod stejnou značkou.

+ přehledné rozhraní
+ zaměřeno na fotodokumentaci aktivit
- podporuje jen vlastní snímač
- problémy se stabilitou aplikace na různých zařízeních
- vyšší poplatky za Premium


 

Runtastic

Runtastic nabízí celou škálu obvyklých funkcí pro záznam a následnou analýzu sportovních aktivit. Do boje vytahuje se třemi specialitami. Tou první je zabudovaný audio přehrávač. Druhou pak kouč, kterého zaplatíte ve verzi Pro. Jeho užitečnost můžete ale nejdřív ověřit ve zkušební lhůtě.

Nejzajímavější ale podle mě je fakt, že Runtastic nabízí v obchodech s aplikacemi zvlášť verzi pro běhání, zvlášť pro cyklistiku a dokonce odděluje horské kolo od silničního. Pro uživatele to sice znamená několik různých aplikací (v případě multisportovce), ale současně také rychlý a snadný výběr aktivity, kterou budete skutečně provozovat.

Pokud si nezaplatíte verzi Pro, bude vás bohužel webové rozhraní Runtasticu bombardovat reklamami a společně s dalšími boxíky jako Facebook Runtasticu či příspěvky na blogu to tedy moc přehledný výsledek nedává. Také klient pro mobilní telefon je v neplacené verzi dost očesaný. Dalším zjištěným mínusem je příliš velké vyhlazování dat GPS – kupříkladu na kole počítejte klidně s až o 5 % kratší trasou oproti jiným aplikacím nebo cyklopočítači.

  

+ audio přehrávač a kouč
+ specializované aplikace pro různé sporty
+ velká spousta funkcí i nastavení
- v neplacené verzi nepřehledný
- příliš velké vyhlazování dat z GPS
- drahá verze Pro

Ride with GPS, Polar Personal Trainer

Ride with GPS

Jestli vás štvou dříve vyjmenované hlavní nešvary Stravy a sledovat potřebujete jen cyklistiku, zkuste Ride with GPS. RWGPS má stejně stabilní a nenáročnou aplikaci jako Strava, navíc zobrazuje více informací a dá se tak lépe použít jako cyklopočítač. Navíc na rozdíl od Stravy nepotřebuje na Androidu poslední verzi Služby Google Play, takže starší zařízení s menším úložištěm nemají tolik problémů.

Výhodou je možnost nahrát k aktivitě fotky bez Instagramu a dodatečně nebo si vybrat, odkud má RWGPS brát výšková data. Kdo jezdí v terénu, určitě ocení volbu mezi mapami od Googlu a kdejakou cestičku obsahující OpenStreetMap. S placenou verzí dostanete možnost uložení map offline (a šetření datového tarifu i baterie).

RWGPS za Stravou zaostává především v sociálním aspektu (upozaděný „feed“ aktivit a komentářů) a segmentech. Ty zde také najdete, ale vše je nepřehledné a na segmentech je obvykle jen pár časů. Navíc RWGPS řadí trochu nepochopitelně mezi placené funkce zrovna možnost tvorby privátních segmentů či synchronizaci s Garminem. Zařazení navigování či třeba pokročilého čištění dat jízdy do předplatného se naopak pochopit dá.

 
 

+ kvalitní aplikace pro mobilní telefony
+ volba zdroje výškových dat a mapy
+ fotografie k aktivitě
- upozaděný sociální aspekt
- slabší zpracování segmentů
- především verze Premium hodně drahá


Polar Personal Trainer

Personal Trainer sice pomalu přechází v moderní Flow, přesto si povíme zatím o něm. Flow je stále ve fázi Beta a upřímně řečeno současní spokojení uživatelé Traineru z něj budou nezřídka asi nešťastní. Personal Trainer je se zařízeními značky Polar svázán ještě úže než Connect s těmi od Garminu. Polar se xenofobně brání provázání s dalšími aplikacemi, a tak třeba do Stravy budete muset vše přenášet ručně přes GPX. Tepy či watty už neexportujete a hromadný export je omezen na deset aktivit.

Personal Trainer je optimalizován pro nižší rozlišení a mapové podklady má omezeny na ty od Googlu. Trochu nepřehledné je současné zobrazení tepů a rychlostí, to řeší ale zoom, resp. filtr. Jde-li vám o profesionální tréninkový deník, je Polar velice přehledný a kromě standardních funkcí snadno vidíte i kumulaci zátěže, odhad, kdy by měla být únava už odbourána či a šikovné je filtrování statistik z veškerých tréninkových ukazatelů za dané období. Unikátní je možnost zadávat hodnoty z lékařských vyšetření a dle toho společně s vašimi výkony sledovat stav tréninku.

Webové rozhraní od Polaru je skutečně multisportovní a přinejmenším si v tomto nezadá s Connectem od Garminu. Trochu nás mrzela nemožnost opravy výškových dat na elevační síť – Polar naivně spoléhá na to, že data z GPS či barometrického výškoměru přístrojů vlastní výroby jsou za všech okolností správně.  

+ profesionální a přehledný tréninkový deník
+ unikátní náhrada kouče
+ multisportovní
- uzavřený ekosystém Polaru
- nevyužije displejů s vyšším rozlišením
- jen mapy od Googlu a jen data z GPS

KL24


Byl pro vás článek přínosný?