Hlavní navigace

Softwarové novinky: Trillian 5.2 beta, ICQ 7.8, Miro 5 a další

4. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trillian 5.2 build 8 beta CZOficiální stránka

Jeden z nejpovedenějších a nejlepších multiprotokolových kecálků pro Windows se chystá povýšit o jednu desetinku a přinést s sebou pár novinek. Trillian již v současnosti nabízí velice povedený vzhled a snaží se beze zbytku využít schopností moderních Windows. Také se stal prvním alternativním komunikátorem, který nabídl plnohodnotnou podporu Skypu bez nutnosti mít v počítači nainstalovaný oficiální software Skype. Na veřejnost se dostala první ukázka řady 5.2. Předvádí především ještě lepší podporu systémových vlastností. V tomto případě jde o využití náhledů na hlavním panelu ve Windows 7. Nyní pěkně vidíte všechny konverzace jednotlivě, podobně jako se v IE ukazují jednotlivé stránky.

 

Bez povšimnutí nezůstanou ani Jumplisty. Ty Trillian využívá již v aktuální řadě 5.1, to ale neznamená, že není co zlepšovat. Další novinkou bude (volitelné) automatické opravování překlepů. Jen s češtinou patrně bude trochu kříž. Můžete přirozeně využít pouze obyčejné upozorňování na překlepy. Vývojáři pracují také na zlepšení provázanosti s Twitterem. Můžete tak snadno vybírat, zda provedete buď novodobý retweet příspěvku, nebo se uchýlíte ke starému způsobu. Uživatelé této sociální sítě vědí. Přímo ve víceprotokolovém kecálku můžete rovněž sledovat twitterovské konverzace.

ICQ 7.8 build 6800 CZOficiální stránka

Již několikrát jsme vás informovali o tom, jak se kdysi velmi kritizovaná chatovací služba zmáhá. Květina jménem ICQ roste do krásy, pokud se to tak dá říct. V tuto chvílí nám nabízí řadu klientů pro běžné počítačové a mobilní platformy. ICQ už se nebojí vícenásobného přihlášení, dokonce se skrze něj můžete rozpovídat s přáteli na Facebooku nebo v síti Google Talk. Desktopový klient vám dokonce při instalaci nabídne možnost poslat odkaz ke stažení klienta na váš mobilní telefon. Od minula vývojáři pokročili v přihlašování. Kromě svého unikátního číselného identifikátoru nebo facebookovského účtu lze použít své telefonní číslo.

Zapracovalo se na posílání souborů, můžete se dokonce uchýlit k odeslání kolegovi přihlášenému na mobilu. Soubor se objeví jako odkaz, na který stačí klepnout, a už stahujete. Nové ICQ se oficiálně označuje jako ICQ 7M. Technicky vzato jde o verzi 7.8 a jde o nástupce řady 7.7. Nejlepším indikátorem od teď bude patrně číslo sestavení.

ICQ 7.8 build 6800 ICQ 7.8 build 6800 ICQ 7.8 build 6800 ICQ 7.8 build 6800 ICQ 7.8 build 6800 

Foxit Reader 5.3 ENOficiální stránka

Tak tu máme další čtečku dokumentů v PDF, které se inspirovala kancelářským balíkem Microsoft Office. Tím nemáme na mysli nic jiného, než že oblíbený Foxit Reader také přejal koncept uživatelského prostředí Ribbon. To není úplná novinka posledního vydání, ale na zlepšení několika detailů si vývojáři čas našli. Při prvním spuštění vám dá aplikace naštěstí na výběr mezi Pásem karet a klasickým rozhraním. Pokud se vám zdejší provedení Ribbonu nezdá (můj čistě subjektivní dojem z něj není právě nejlepší), můžete se držet klasiky. V tom případě můžete používat klasický Foxit Reader, jak jej znáte. Je především rychlý a bezpečný. Snaží se tak i sám presentovat.

Vývojáři se především zaměřili na bezpečnostní novinku v podobě dynamických vodoznaků, které se vykreslují v určitých chráněných dokumentech. Podpora takto chráněných dokumentů je určitě vítaná. Dále můžete při tisku rozměrné dokumenty rozdělit na více částí, jež posléze pokládáte dohromady. To ale jenom v případě, že se velikostně nevejdou na běžný papír (a že chcete tisknout ve 100% velikosti). Zlepšeno bylo též vybírání a zvýrazňování textu.

Foxit Reader 5.3 Foxit Reader 5.3 

BitDefender USB Immunizer 3.0 ENOficiální stránka

Tak jako byly kdysi diskety ideálním šiřitelem počítačových nákaz, se dnes jako ideální zařízení pro infikaci etablovaly flash disky. Každý počítač má USB port a strčit do něj USB klíčenku je to nejmenší. Vaše přenosné paměťové médium se může infikovat, ani si nevšimnete. A pak nevědomky přenášíte infekci dál, než si jí všimne některý z antivirových softwarů na některém ze strojů, s nimiž přijde vaše „fleška“ do styku. Můžete se ale bránit pasivně. Na svém počítači mějte přirozeně v první řadě ochranu aktivní, antivirus hlídkující v reálném čase je základ. Ohrožení bylo spojované především s funkcí automatického spuštění po vložení média, kterou ale Microsoft začal ve Windows hromadně vypínat.

Svou flashovou paměť nicméně stále můžete imunizovat. Prevence je dobrý způsob ochrany, imunizaci můžete provést i s bezplatným nástrojem od společnosti BitDefender. Tato aplikace může rovněž hlídat všechny nové flash disky a imunizovat je automaticky. Pokud narazí na malware, zablokuje jej. Třetí řada nabízí ještě k tomu přepracované prostředí, přijatelné reklamy a automatické aktualizace, kvůli nimiž už nebudete muset spěchat do prohlížeče.

Miro 5 CZOficiální stránka

Když Miro přirovnáme k iTunes od Applu, nešlápneme úplně vedle, byť to tak jednoduché s open sourcovou multimediální platformou není. Určitě je to multimediální přehrávač a správce knihoven s hudbou a videi. Poskytuje ovšem přímý přístup k obchodům s muzikou, především zde figuruje Amazon, který nás, Čechy, ovšem zajímat nemusí. Prostřednictvím Mira můžete také odebírat podcasty. K tomu všemu se ale přidává získávání obsahu nejen z hudebních e-shopů, ale také z mnohých (neoficiálních) zdrojů. Můžete procházet torrenty a rovnou je ve stejné aplikaci stáhnout. Stejně tak se ale můžete držet prohlížení YouTube, které rovněž probíhá přímo v Miru.

Multimediální obsah uložený na pevném disku lze zkonvertovat do jiného formátu, případně můžete využít synchronizace s Androidem nebo Kindlem Fire. Pokud jsou dva počítače s Miro připojené ke stejní síti Wi-Fi, můžete mezi nimi hudbu či video dokonce sdílet. Miro zvládne snad všechny druhy operací, které vás v souvislosti s multimédii napadnou. Bohužel má u mne vážné minus za to, že mi do počítače nainstalovalo AVG Security Toolbar, který jsem výslovně zakázal. Program k vlastní škodě nepatří k nejkrásnějším, Linux je z něj cítit na sto honů, do Windows kvůli tomu zrovna dokonale nezapadá.

Miro 5 Miro 5 Miro 5 

MMF24

Writemonkey 2.3.5 ENOficiální stránka

Znáte to, jakmile sednete k počítači a začnete ve Wordu něco psát, začnou vás vyrušovat sebemenší detaily a jevy. A to i v aplikaci samotné. Běžný textový editor, zvláště pak ten jmenovaný, obsahuje nespočet funkcí, které mj. pomáhají s formátováním textu. Jenže právě tyto vlastnosti mohou být pro produktivitu osudné. Writemonkey patří k projektům opačného druhu, funkce prakticky nemá, soustředí se jen na vytvoření příjemného uživatelské prostředí. Tím myslíme, že celá obrazovka zčerná a vy před sebou vidíte jen blikající ukazatel. Nehovoříme však o žádné vykopávce, program je aktivně vyvíjen a funguje ve Windows XP a novějších, přičemž vyžaduje .NET framework 3.5 nebo novější.

Instalaci Writemonkey nevyžaduje, pouze jej někam rozbalte a spusťte dvojitým klepnutím na WriteMonkey.exe. Novinka v podobě Jumps tool usnadňuje navigaci pomocí klávesnice. Pokud často píšete a potřebujete se koncentrovat na psaní samotné a vaším cílem jsou dlouhé výkony, zkuste tuto aplikaci.

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?