Hlavní navigace

Soluto pro Metro: hlídejte a spravujte svým blízkým počítač na dálku

23. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud nás čtete pravidelně a poctivě, víte, že vývojáři mohli soutěžit o několik málo volných prvních (a velice exkluzívních) míst ve Windows Store. Brány obchodu se poprvé otevřely spolu s vypuštěním Windows 8 Consumer Preview, abychom mohli všichni v omezeném režimu začít poznávat budoucnost. Microsoft samozřejmě musí obchod vyladit, k čemuž mu pomohou reakce uživatelů, kteří na sebe dobrovolně navlékli masky králíků a nechávají na sobě provádět pokusy. V tuto chvíli tak katalog aplikací pro Metro obývá omezený počet aplikací a k několika málo šťastlivcům, kteří mají tu čest ve Windows Store předvádět své peří hned zkraje, patří také Soluto.

Toto jméno by vám nemělo být neznámé, protože šlo o šikovnou s užitečnou aplikaci pro Windows. Protože se dostala do Metra, kde aktuálně není výběr aplikací příliš široký, má šanci se dostat do povědomí uživatelů ještě před zahájením prodeje Windows 8. Hozenou rukavici zvedá, dokonce jde možná o jeden z nejzajímavější kousků, které se v obchodě vystavují na odiv. Předesílám, že není určena pro každého, má zasáhnout srdce pokročilejších uživatelů, kteří často suplují (placenou) technickou podporu své rodině a známým. Nyní se do této úlohy můžete ponořit naplno, dělat ji na plný úvazek. Jen vám za vaše služby příbuzní platit nejspíš nebudou.

 

Přibližme si Soluto známé z doby stále ještě relativně blízké. V uplynulých měsících nám šikovný nástroj pomáhal především optimalizovat spuštění počítače. Vždy zanalyzoval položky po spuštění a v pěkném grafickém přehledu nám ukázal, co start brzdí nejvíce. Díky tomu jsme mohli největší zpomalovače ze startu buď úplně vyškrtnout, nebo alespoň jejich spuštění oddálit, aby se všechny zbytečnosti nenačítaly najednou. Jenže Metro zavádí úplně novou éru a Soluto se neváhalo razantně proměnit. Přizpůsobilo se a výsledek rozhodně zaujme. Ještě nikdy jsme nevěnovali celý článek jediné aplikaci pro Metro, jak ale sami víte nejlépe, nastal čas se připravit na budoucnost.

Soluto se spouští

 

Soluto nové generace z vás udělá technickou podporu nové generace

Pakliže používáte Windows 8 Consumer Preview, můžete otevřít Windows Store, Soluto se v něm sice trochu skrývá, najdete jej ale rychle. Zvykněte si, že před instalací aplikace si můžete pročíst její požadavky, zejména si můžete udělat dobrou představu o tom, k čemu všemu bude mít přístup. Sami se pak můžete rozhodnout, zda to prográmek se slíděním po počítači nepřehání. Soluto například vyžaduje přístup ke knihovně s dokumenty a obrázky, včetně možnosti přidávat nebo mazat soubory. Zvláštněji vám může připadat ovládání webkamery, internetové připojení je naopak samozřejmostí, bez něj se aplikace neobejde.

Uživatelské recenze vám napoví, jak schopná aplikace ve skutečnosti je. Hodnocení může být ale ovlivněno zbytečně negativními nebo přespříliš pozitivními recenzemi. Orientačně se jím řídit určitě můžete. Především slovní hodnocení prozrazuje největší nedostatky a přednosti.

 Můžete si pročíst požadavky na počítač Recenze vám napoví, jak se program povedl Instalace programu Oznámení o úspěšném dokončení instalace 

Soluto je nyní se vším všudy služba, kterou můžete obsluhovat z dostupných programů. Ten pro Metro nás nyní zajímá. Na začátku vás z podstaty věci donutí si zaregistrovat účet, pokud jej ještě nemáte. Pak následují další krok, a sice přidat si až pět uživatelů, jejichž počítač budete spravovat. Klidně může jít o vaše stroje, v tom vám nikdo nebrání. Když se někomu nabídnete, že mu budete dělat správce, dostane uživatel na druhé straně příslušné radostné oznámení do e-mailové schránky. Vy ve své aplikaci v Metru uvidíte, v jaké fázi se uživatel nachází.

Soluto pro Metro po vás chce hned na začátku přihlášení Soluto po prvním přihlášení Uživatele, které jste dříve vytvořili, můžete upravit  Vybrte uživatele, jehož profil chcete otevřít

Ze stavu „uživatel pozvání ještě nepřijal“ se postupně propracujete k tomu, že mu zbývá už jen nainstalovat aplikaci. Jakmile bude vše v pořádku, Soluto vám z osmiček umožní vzdálený počítač sledovat ve smyslu technického stavu systému. Soukromí sledovaného uživatele kompromitováno nebude.

Soluto stále umí to, co dřív

Když se vžijete do role toho, komu chcete pomoct, obdržíte na e-mail s oznámením o nabídce. Pokud ji budete chtít využít, rovnou klepnete na vložený odkaz a Soluto nainstalujete (tentokrát půjde o edici pro desktop). Program vám pak oznámí, že vám někdo pomáhá se správou počítače. Spustit instalační program je zhruba tak všechno, co se od vás chce. Samotnou správu má na starosti uživatel, který vám podal pomocnou ruku. Méně zkušený uživatel skoro nemusí hnout brvou. Kdyby vám nikdo nepomáhal, měli byste tabulku s přehledem aplikací na dosah ruky, a to i v onom desktopovém klientu, instalovat klienta pro Metro vás nikdo nenutí.

Jenže začátečník by si s ní přehledovými tabulkami příliš nevěděl rady, takže mu s ní pomůžete vy jakožto technicky zdatnější jedinec. Vtip je v tom, že Soluto nadále umí všechno to, co dovedlo dřív. Po prvním restartu vám opět zanalyzuje celý proces spuštění, úplně stejně jako dřív (stále hovoříme o variantě pro desktop). Jen si v tomto případě s výsledky nebudete muset poradit sami, naopak je uvidí a zpracuje správce vašeho počítače.

Když se tedy přepneme zpátky do role správce, v aplikaci v Metru uvidíme, že má uživatel nějaké problémy. Můžete za něj vypínat brzdy zpomalující spuštění počítače nebo instalovat nejběžnější programy (např Skype nebo Dropbox). Stejně tak můžete pomáhat s aktualizací programů. Soluto vám prý dokonce pozadí, že potřebuje hardware opravit. To jsem neměl možnost otestovat, ale zní to fajn. Je hloupé používat za vzor babičku, pokud ale není technicky příliš nadaná, skutečně máte jedinečnou možnost udržovat její počítač v dobré kondici, aniž byste museli kvůli každé prkotině startovat auto nebo nasedat na vlak.

Vzhledem k tomu, že se Soluto de facto přerodilo v cloudovou službu, ji můžete spravovat také přes web. Na webu máte dokonce zpřístupněno více možností než v klientu pro Metro. Tam ale můžete využívat toho, že vás program upozorní, pokud se děje něco negativního charakteru s některým z počítačů, které na dálku spravuje. Pokud budete počítače spravovat přes web, dostanete se i k takovým možnostem jako vypínat a zapínat firewall. O webové podobě se tu dnes nicméně bavit nemáme. Všechno podstatné už o ní ale vlastně stejně víte.

Výborný pomocník

Výhody vzdálené správy si vyjmenovávat nemusíme. Se Solutem se obejdete bez klienta, spravované počítače můžete naprosto pohodlně obsloužit z webového prostředí. Windows 8 ovšem nabízí zdaleka nejpohodlnější způsob ovládání. S čistým svědomím mohu konstatovat, že Soluto pro Metro je to nejlepší, co se nám mohlo přihodit. Služba jako taková vám umožní pomáhat druhým, klidně můžete dávat pozor na své vlastní počítače. Metru představuje perfektní prostředí, kam se podobné aplikace přirozeně hodí. Ne snad, že by podobný klient pro správu nemohl vzniknout také pro desktop, ale až budete v rukou držet tablet, dostane ve vaší perspektivě najednou Soluto pro Metro nový rozměr.

KL24

O veškterém postupu jste infromováni e-mailem Uživatel, jehož počítač je spravován, si musí naisntalovat desktopového klienta Java potřebuje aktualizovat. Instalovat můžete i jiné programy Na spravovaném počítači Soluto uživateli pouze oznámí, kdo mu stroj spravuje Správa přes web je umožněna také

Díky přímočarosti Metra se okamžitě dozvíte, když se děje něco nekalého s některým ze spravovaných počítačů. Nápravu sjednáte v řádku několika málo vteřin. Na spravovaném počítači přitom uživatel nebude nikdy omezován, třeba vzdálený pokyn k instalaci programu nabude účinnosti ve chvíli, kdy uživatel s počítačem nepracuje. Soluto ve verzi pro Metro nenabízí to stejné, co verze pro desktop. Oba programy mají vlastní účely a pro oba najdete v počítači využití. Novinka přitom ukazuje, k čemu se Metro může hodit.

Byl pro vás článek přínosný?