Hlavní navigace

Sony A95K Master Series: vždy ten nejlepší obraz s QD-OLED (recenze)

19. 1. 2023

Sdílet

Zdroj: Cnews
Pokud byste potřebovali velkou úhlopříčku, na QD-OLED ještě na chvíli zapomeňte. Ale u běžné 55 či 65" velikosti jde o novou úroveň kvality obrazu, která předčí běžný OLED i (ač to Samsung nerad slyší) 8K QLED.

Bravia A95K se prodává v úhlopříčkách 55 a 65". Tu menší si pořídíte za cenu okolo 55 tisíc. Na krabici není o kvantových tečkách uvedeno nic a výrobce televizor prezentuje prostě jako další OLED. Zatímco jeho jiné televizory s panelem OLED mají obrazovku od LG, tento pro Sony vyrábí Samsung.

Technologie QD-OLED jsou OLED panely od Samsungu doplněné vrstvou kvantových teček. Takový televizor si zatím můžete pořídit jen od Sony či Samsungu a ani v jednom případě nejde o levnou záležitost. Obraz je však vskutku luxusní.

Instalace televizoru je jednoduchá. Masivní široký stojan pozicuje televizor nízko nad stolek (pokud jej tedy nepověsíte na zeď). Můžete si vybrat, zda velká „odkládací“ plocha stojanu bude směřovat od obrazovky dopředu (televizor může být blíže ke zdi), nebo naopak dozadu. Na umístění soundbaru před televizor to ale dělané není ani v jednom případě, protože by zacláněl.

Stojan lze upevnit takto, nebo obráceně velkou plochou dozadu
Stojan lze upevnit takto, nebo obráceně velkou plochou dozadu
(zdroj všech snímků: Cnews)
(zdroj všech snímků: Cnews)

Rámeček okolo televizoru je klasicky velmi tenký. Shora můžete nacvaknout dodávanou webovou kameru. Oceňuji, že je vybavena posuvnou krytkou, která může zajistit větší pocit soukromí. Kamera slouží i pro úpravu obrazu podle okolních podmínek, ale v praxi ji příliš nepotřebujete.

Upevnění kamery
Upevnění kamery

V krabici najdete taktéž dva dálkové ovladače. Jeden klasický s větším množstvím tlačítek a druhý modernější s připojením přes Bluetooth. Mnohem lépe se mi používal právě ten druhý, který má i příjemně bíle podsvícená tlačítka. Ta se rozsvítí už při uchopení ovladače.

Dvojice dálkových ovladačů
Dvojice dálkových ovladačů
Detail uchycení televizoru ke stojanu
Detail uchycení televizoru ke stojanu

Druhý ovladač obsahuje tlačítka pro přímý přístup ke službám Bravia Core, Netflix, Disney+ a Prime Video. Schází zde tedy HBO Max či YouTube, ale v rámci Smart TV tyto aplikace samozřejmě máte. Dálkový ovladač (ten druhý) lze použít i pro hlasové ovládání (Asistent Google či Alexa).

Tip: Vyzkoušeli jsme konkurenta Netflixu – službu Bravia Core

Místo systému Android TV je zde již novější Google TV. Celé prostředí je hodně svižné a příjemné na používání, stejně tak ovládání televizoru. Známá bolístka pomalých reakcí tu nehrozí (za pár let tomu ale může být jinak).

Obraz

Při přepnutí do filmového režimu se sice objevila známá ekologická hláška s nutností odkliknutí, ale při dalších změnách režimu obrazu již nikoliv. U jiných značek se hlášky nejde zbavit vůbec, takže Sony zaslouží malou pochvalu.

Přepínání do filmového režimu nedoprovází otravná ekologiká hláška
Přepínání do filmového režimu nedoprovází otravná ekologiká hláška

Výhody i nevýhody OLEDu jsou všeobecně známé. Vynikající kontrast doplňuje nižší maximální jas hlavně u sytých barev. A také potenciálně nižší životnost (což je již pár let vyřešeno a není třeba se OLEDu obávat) či degradace barev po letech. S každou další generací je to však lepší. Televizory s OLEDem také často měly více lesklý panel a přes slunný den na ně zase tak pěkný pohled nebyl. Tahle Bravia má však vynikající antireflexní úpravu a poskytla i přes den velmi dobrý zážitek. Večer (nebo po zatemnění) je to pak pecka. Tento panel by měl také mít pasivní chlazení, neboť OLED se při vysokém jasu více zahřívá.

Obraz u této Bravie vylepšuje obrazový procesor Cognitive Processor XR. Je perfektně ostrý, kolem světlých prvků ve scénách není ani náznak halo a zároveň jsou barvy výrazné jako u QLEDu. Lepší obraz jsem zatím u žádného televizoru neviděl. Technicky se jedná o 100Hz OLED panel s rozlišením 4K vylepšený o vrstvu kvantových teček. Televizor podporuje Dolby Vision, HDR10 i HLG. Nejlepší upscaling získáte při převodu z Full HD do 4K, to potom nepoznáte rozdíl.

EPG
EPG

Filmy ze streamovacích služeb či ještě lépe z Blu-ray jsou jedna věc, ale běžné televizní vysílání umí i z kvalitního televizoru udělat kostičky. Pokud se například díváte jen na televizní stanice a myslíte si, že vám stačí levný televizor, budete u velké plochy (řekněme od 65" výše) docela zklamaní. V tomto případě je ale lepší jít třeba do internetové televize, kde je kvalita obrazu televizních stanic vyšší a není třeba, aby se televizor snažil provádět upscaling. Bravia A95K má každopádně upscaling vynikající a i SD vysílání vypadá na 55" velmi dobře.

Takto vypadá na Bravii SD vysílání
Takto vypadá na Bravii SD vysílání

Obraz je výborně naladěný na sledování filmů. Po přepnutí z filmového režimu do režimu živých barev dokáže televizor poskytnout ještě větší rozsah barev a stále to není tak nepřirozené a přesaturované jako u jiných modelů.

Zvuk

Zvuk bude pro většinu uživatelů dostatečný. Pořádný soundbar sice udělá „více muziky“, co se týče výkonu či prokreslenosti, vestavěné reproduktory Sony ale mají výhodu v tom, že vycházejí přímo z obrazu (Accoustic Surface). Na obývák běžné velikosti zkrátka hraje krásně. Výstupní výkon složený ze čtyř reproduktorů (2× měnič a 2× subwoofer) je 60 W. Basy hrají směrem vzad s odrazem, středy a výšky pak skrz obrazovku. Zvuk je famózní, a redakční soundbar od Sonosu jsem k tomuto televizoru tak vůbec nepřipojoval.

Sony Bravia A95K recenze16
Sony Bravia A95K recenze16
Sony Bravia A95K recenze15
Sony Bravia A95K recenze15

Pro hráče je zde režim ALLM i VRR a podpora 120 snímků za sekundu. Sony zejména propaguje propojení s konzolí PS5. Všechny čtyři porty HDMI jsou již standardu 2.1. Sony v balení dodává Bravia Cam a kromě videohovorů ji televizor využije jako senzor okolních barev pro lepší naladění obrazu. Pokud ji ale vůbec nepřipojíte, zase o tolik nepřijdete.

Detail uchycení televizoru ke stojanu
Detail uchycení televizoru ke stojanu
Sony Bravia A95K recenze14
Sony Bravia A95K recenze14

Hodnocení

Jedinými nevýhodami tohoto televizoru jsou zatím absence větší úhlopříčky (i když já třeba do obýváku více než 65" stejně nedám) a subjektivně i zvláštní stojan, který by mě přesvědčil, abych televizor raději pověsil na zeď.

Měl bych také dilema, zda vůbec používat soundbar, protože zvuk přímo z obrazu je zde úchvatný. Jen nemusí pro některé akční filmy a větší místnosti být pro filmové fanoušky dost silný. A před televizor se nevejde.

CS24

S takto úchvatným obrazem jsem navíc úplně zapomněl na jinou technologii, která mě dlouho držela u konkurenční značky. Ambilight mi tu zkrátka nijak nechyběl.

Sony Bravia A95K recenze21 Sony Bravia A95K

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.