Hlavní navigace

Sony Bravia pro rok 2023: OLED i Mini LED, ale také japonské Anime

8. 3. 2023

Sdílet

Zdroj: Sony
Sony má na špici své nabídky hned několik obrazových technologií. Řada Bravia XR bude letos obsahovat čtyři nové modely: X95L Mini LED, X90L Full Array LED, A95L QD-OLED, A80L OLED. Za nimi pak následují nižší modely Bravia již bez přídomku XR.

8K zůstává u Sony na špici jako Bravia XR Master Series (Z9K, Z9J), v aktuálně představených novinkách ale televizory s tímto rozlišením nejsou. Zato si můžete vybrat špičkový model s LCD v obří úhlopříčce, LCD s podsvícením pomocí miniaturních diod a velkým množstvím samostatně stmívatelných zón, klasický OLED (od LG) i OLED s kvantovými tečkami (od Samsungu).

Japonci své přednosti prezentují jako čtyři P (což trochu evokuje P5 od Philipsu). Zde to znamená zaměření se na obraz, zvuk, prémiový obsah (Bravia Core) a udržitelnost (recyklovaný plast). Společným jmenovatelem novinek je inovovaný kognitivní procesor XR s novou technologií XR Clear Image pro redukci šumu a čistotu obrazu při pohybu, zejména tedy pro rychlé akční scény. Procesor umožňuje i lepší ovládání podsvícení při vyšším počtu lokálních zón – omezení blooming efektu. Počet těchto zón ale Sony neuvádí.

Co se týče zvuku, novinkou je Acoustic Center Sync. Ten ve spojení s některými soundbary stejné značky umí mírným zpožděním signálu vytvořit prostorovější efekt. Model X95L má malé repráčky v rámu obrazu, které fungují jako tweetery, a vytváření zvuku přímo obrazovkou pomocí technologie Acoustic Surface je doménou modelů A95L a A80L.

Záměrné zpoždění signálu pro externí reproduktory
Záměrné zpoždění signálu pro externí reproduktory
Malé repráčky v rámu obrazovky (model X95L)
Malé repráčky v rámu obrazovky (model X95L)

Hráči se mohou těšit na samostatný ovládací panel pro přepínání režimů (například VRR) a podporu 4K při 120 snímcích s Dolby Vision. Dále s funkcí Black Equalizer na možnost zvýšení jasu v tmavých oblastech obrazu (čemu se u filmů chceme naopak vyhnout).

Sony Bravia XR pro rok 2023 obr4 Herní menu

Specialitou je pak možnost zmenšení herního okna na menší plochu, což podle Sony může vést k většímu soustředění hráče. Model A95L má multi-view, což umožňuje vedle sebe hrát hru a současně sledovat YouTube.

Zmenšení obrazu pro lepší soustředění v některých typech her
Zmenšení obrazu pro lepší soustředění v některých typech her
Hra a YouTube na jedné obrazovce
Hra a YouTube na jedné obrazovce

Nechybí ani vlastní streamovací služba Bravia Core. Ta nabídne filmy zejména ze studia Sony Pictures (Spiderman, Venom, Krotitelé duchů, Šmoulové). Zdarma ji k televizoru nemáte, Sony vám ale dá do začátku nějaký kredit, filmy pak ale dále již dokupujete. Kvalita obrazu (i bitový tok, který dosahuje 12 až 80 Mb/s) je proti konkurenci mnohem vyšší.

Bravia Cam
Bravia Cam
Mechanická krytka kamery
Mechanická krytka kamery
Nový dálkový ovladač RMF TX910U
Nový dálkový ovladač RMF TX910U

Televizory řady Bravia XR podporují Bravia Cam, tedy vlastní kameru využitelnou kromě konferencí (Sony prezentuje Google Meet) i pro úpravu naladění barev obrazu či zjištění polohy sledujících osob a následné uzpůsobení zvuku právě tím směrem. Televizor umí na základě nepřítomnosti diváka i snížit jas. Kamera obsahuje mechanickou krytku.

Funkce kamery Bravia Cam
Funkce kamery Bravia Cam
Tuny Anime: Streamovací služba Crunchyroll
Tuny Anime: Streamovací služba Crunchyroll

Na novém dálkovém ovladači se vedle tlačítek pro rychlý přístup k Netflixu, Disney, Prime, YouTube a samozřejmě Bravii Core objevilo nové logo Crynchyroll. Jde o americkou platformu obsahující zejména kategorii Anime. Dostupná je i u nás a vlastně je jen pár zemí (Kuba, Írán, Súdán či překvapivě Japonsko), kde si ji nespustíte.

Bravia XR A95L (QD-OLED od Samsungu): 55", 65", 77"

 

KL24

Bravia XR A80L (OLED od LG): 55", 65", 77", 83"

Bravia XR X95L (LCD s Mini LED): 65", 75", 85"

Bravia XR X90L (LCD s podsvícením Full Array): 55", 65", 75", 85", 98"

 

Zdroj všech snímků: Sony

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.