Hlavní navigace

Sony jde do výroby SSD pro PC pod značkou Nextorage. Má PCIe 5.0 moduly s rychlostí 10 GB/s

19. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: Nextorage
Kdybyste v obchodě viděli SSD značky Nextorage, jde o moduly pocházející od firmy Sony. Ta je nejdřív začala vyrábět pro PlayStation 5, ale teď se pod jménem Nextorage budou moduly Sony prodávat i pro normální PC.

V nabídce SSD pro počítače se zase objeví jedno nové jméno. Ovšem bude to nováček s dlouhou historií. Do této oblasti se totiž pustí firma Sony, která začíná prodávat SSD pod značkou Nextorage. Její SSD budou částečně určená pro konzoli Sony PlayStation 5, která podporuje zvětšení úložiště. Ale firma se od toho odpíchla a začíná prodávat i zcela standardní SSD pro herní PC a další počítače. A začne rovnou výkonnými PCIe 5.0 moduly.

Pro Sony byla zřejmě impulzem nebo odrazovým můstkem právě výroba rozšiřujících modulů pro PS5. Ty jsou sice nabízeny i normálními zavedenými výrobci, ale Sony také začalo nabízet vlastní moduly právě pod značkou Nextorage. Ta dříve vyráběla průmyslové SSD, ale zdá se, že také paměťové karty.

A teď se firma zřejmě rozhodla, že když už podniká tyto aktivity, nejsou důvody nezačít tato SSD nabízet i volně pro ostatní zákazníky, byť jde o mnohem více konkurenční trh. SSD pro PlayStation 5 jsou totiž hodně blízko NVMe modulům pro PC, takže firmu rozšíření na tento trh asi stojí minimum prostředků.

PCIe 4.0 moduly Nextorage PCIe 4.0 moduly Nextorage (zdroj: Hermitage Akihabara)

Sony, respektive Nextorage představila nyní nová SSD pro osobní počítače (zejména asi ty herní) na Tokyo Game Show. Byly to minimálně tři řady modulů. Jednak řada se značením NE1 s kapacitami 1 TB, 2 TB a 4 TB s podporou PCIe 4.0 ×4. Ta je založená na Phisonu E18, možná je odvozená od modulu Nextorage NEM-PA používaného v modulech pro PS5. Dosahuje rychlostí až 7300 MB/s ve čtení a 6900 MB/s v zápisu, v náhodném přístupu až 1 000 000 IOPS jak pro čtení, tak pro zápis (byť 1TB model je o něco pomalejší).

Dál Nextorage ukazoval moduly řady G Series SE, které jsou také na bázi PCIe 4.0 ×4, ale s nižším výkonem a cenou, dosahují rychlostí do 4800 MB/s ve čtení a 4100 MB/s v zápisu a jsou k mání v kapacitách 500 GB až 2000 GB, nicméně ty menší mají snížený výkon.

PCIe Gen5 od Sony

Zajímavá je ale hlavně druhá řada, která zatím nemá žádné jméno. Tyto moduly s kapacitami 1000 GB a 2000 GB již využívají PCI Express 5.0 ×4, takže dosáhnou výrazně vyšších sekvenčních rychlostí, pokud je použijete s novými desktopovými platformami (zejména Ryzeny 7000 na platformě AMD AM5; možné to bude i s procesory Intel Core 12. a 13. generace, jejichž desky však budou obvykle potřebovat adaptéry do slotu ×16 či ×8 pro grafické karty).

Vzorek PCIe 5.0 SSD Nextorage. Chladiče je asi jen zkušební ač vypadá funkčně u finálních modelů bude asi nahrazen jiným designem Vzorek PCIe 5.0 SSD Nextorage. Chladič je asi jen zkušební, ač vypadá funkčně, u finálních modelů bude asi nahrazen jiným designem (zdroj: Hermitage Akihabara)

Jde pravděpodobně o SSD založené na řadiči Phison E26. Větší 2TB modul má dosahovat v sekvenčním přístupu rychlostí až 10 000 MB/s při čtení a 9500 MB/s v zápisu, zatímco 1TB verze o něco nižších rychlostí 9500 MB/s ve čtení a 8500 MB/s v zápisu. Hodnoty IOPS bohužel uvedené nejsou.

Více: SSD používající PCIe 5.0 budou až dvakrát rychlejší, podívejte se na detaily řadiče Phison E26

Kdy se tyto moduly začnou prodávat, není zatím úplně jasné. Mělo by to snad být v následujících měsících, ale Sony/Nextorage zatím datum ani ceny neprozrazuje.

Parametry PCIe 5.0 SSD Nextorage Parametry pro PCIe 5.0 SSD Nextorage (zdroj: Hermitage Akihabara)

Proč mají některá chystaná SSD rychlost 12,5 GB/s a jiná jen 10 GB/s?

Všechna tato SSD by měla být založena na obvyklých čipech 3D NAND typu TLC. Výkon modulů tedy bude podobný jako u modulů GoodRAM, o kterých jsme psali nedávno. Už jste si možná všimli, že moduly s řadičem Phison E26 nemají všechny stejný výkon, u různých předběžně oznámených SSD s ním se objevily dvě úrovně rychlostí – jedna skupina SSD bude mít, zdá se, rychlosti čtení až okolo 12–12,5 GB/s, ale vedle toho jsou oznámené také moduly s výkonem uváděným jen okolo 10 GB/s, což je případ modulů Nextorage, GoodRAM, ale i dalších.

Tento rozdíl je podle aktuálních informací (dle webu Tom's Hardware) daný použitou pamětí NAND, ne samotným řadičem. Rychlejší verze modulů s řadičem E26 by údajně měla být založená na 232vrstvých čipech 3D NAND od Micronu, jejichž přenosové rozhraní, jímž jsou připojené k řadiči, má rychlost 2400 MT/s. Tyto čipy jsou dražší, ale zejména je omezená jejich dostupnost, z vyrobených čipů ji zvládá jenom část. Mnohá z prvních PCIe 5.0 ×4 SSD bude používat pomalejší verzi čipů s rychlostí 1600 MT/s. SSD, která je mají, pak s Phisonem E26 dosahují oné nižší úrovně sekvenčních rychlostí okolo 10 GB/s.

CS24

Tato pomalejší třída PCIe 5.0 SSD pořád bude mít skoro o polovinu vyšší sekvenční rychlosti než moduly s rozhraním PCIe 4.0, takže by snad v kombinaci s nižší cenou měla mít svůj smysl. Zejména pokud použitím 1600MT/s NAND moc neutrpí IOPS v náhodném přístupu – bude zajímavé porovnat výkony v recenzích.

Zdroje: Hermitage Akihabara, Tom's Hardware (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?