Hlavní navigace

Sony následuje s Ivy Bridge, Vaio E 14P bude mít hned čtyřjádro

24. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po Hewlett-Packard a Fujitsu z posledních dní byly odhaleny podrobnosti také o laptopu s Ivy Bridge procesory od společnosti Sony. Jedná se o 14" Vaio E 14P, který sice byl představen již minulý týden, ovšem opět se starším procesorem. Nyní australská pobočka Sony zveřejnila detaily o lepší verzi, označené SVE14A16FGH. V tomto případě je zařízení vybaveno pravým Ivy Bridge, konkrétně hned čtyřjádrovým Intel Core i7-3612QM (2,1/3,1 GHz, 6 MB L3 cache) s TDP 35 W.

 

Bohužel se jedná o čip v BGA balení (připájený přímo na desku), což znamená, že nepostará-li se Sony o kvalitní odvod tepla a současně bude-li notebook fyzicky namáhán, po pár letech provozu se spoje mohou snáze zlámat. Integrované grafické jádro HD 4000 se šestnácti výpočetními jednotkami zde pracuje na 650 MHz s možností přetaktování až na 1,15 GHz. Podporuje již DirectX 11 a nabídne dnes již běžný D-Sub a HDMI výstup. O pohon náročnějších aplikací (jako např. her) se pak postará samostatná grafická karta AMD Mobility Radeon HD 7670M.

Sony Vaio E 14P

Že se jedná o notebook vyšší kategorie je jasné již na první pohled: 14" displej má rozumnější rozlišení 1600×900 bodů. Operační paměť by za cenu kolem 1500 australských dolarů (asi 29 400 Kč) ovšem mohla mít již v základu kapacitu 8 GB, ne jen 4 GB jako v tomto případě. Na druhou stranu je v laptopu krom běžné DVD SuperMulti mechaniky i 750GB disk a čtečka karet MS/SDHC. Na obvyklém místě na víku (nahoře uprostřed) je i 1,3MPix webkamera.

Sony Vaio E 14P

S ohledem na výkonný hardware je hmotnost 2,3 kg poměrně slušná, zejména uvážíme-li, že i se základním akumulátorem laptop může fungovat až přes pět hodin. S kapacitnějším pak až 8,5 hodiny. Z australského webu Sony byl později laptop stažen, bohužel tak více není zatím známo. Snad s výjimkou toho, že v laptopech budou dva porty USB 3.0 a s pravděpodobností hraničící s jistotou také GbE modul. Specifikace použité verze Wi-Fi či Bluetooth ovšem server Laptop Reviews nestihl zachytit.

KL24

Sony Vaio E 14P

Zdroj: Laptop Reviews

Byl pro vás článek přínosný?