Hlavní navigace

Sony opouští spotřebitelský trh s OLED televizory

9. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rok 2012 se má konečně stát metou nástupu větších OLED televizorů. Jenže ouha, tento výrok tu již byl několikrát a Sony to podle všeho přestalo bavit, výrobce tak oznámil, že se stáhne ze spotřebitelského trhu. Nadále chce dodávat zejména korporátním klientům, investice do výzkumu a vývoje tak půjdou, nicméně ponejvíce asi do zdokonalování výroby menších panelů.

Skutečností opravdu je, že každý rok vidíme několik nových modelů velikých OLED televizorů, ovšem na (náš) trh se po dlouhé době z „větších“ dostal jen 15" LG 15EL9500. Samotné Sony představilo první Full HD OLED televizor již v roce 2007, následovaný prvními komerčně dostupnými XEL-1, ty ovšem byly malé (jen 11") a za svou cenu opravdu neprodejné. Následovalo víc modelů, ty se k nám však opět buď nedostaly vůbec, nebo jen v malém množství za příšerné ceny.

Sony XEL-1

Sony tak již v roce 2010 s OLED přestalo, avšak zbytky byly dodávany do Spojených Států a do Evropy. U nás jich ovšem nikdy nebylo moc k dostání, jak jsem již zmiňoval. Výroba velkých panelů je zatím drahá, do linek vlastně ani nebylo pořádně investováno, výrobci představují jen demoverze velikých televizorů, ty ale nikdy neskončí na trhu. A o televizory menší než počítačový monitor za třicet tisíc zájem rozhodně není. Zmíněný 15EL9500 se sice dá sehnat pod dvacet tisíc, to ale stále není nic moc za TV s tak malou úhlopříčkou když běžné LCD modely s dvojnásobnou plochou stojí polovinu. (LG slíbilo 31" verzi na loňský březen, do obchodů se ale nikdy nedostala.)

LG 31EL9500

LG 31EL9500 se do obchodů nikdy nedostala

MMF24

Lze tak očekávat, že Sony nechá Korejce a ostatní konkurenty vytvořit trh a jakmile v něm půjde o zajímavé obraty, vletí na něj a ukousne si kus koláče. Letos to ovšem dle manažerů tohoto japonského giganta nebude.

Zdroj: The Daily Yiomiuri

Byl pro vás článek přínosný?