Hlavní navigace

Sony promluvilo: „Bude to PlayStation 5 a přijde na Vánoce 2020“

8. 10. 2019

Sdílet

Japonský videoherní gigant se po půl roce opět rozpovídal o nové generaci konzole. Sony tentokrát oficiálně odhalilo název, bude to nepřekvapivě… PlayStation 5. Do obchodů zamíří na Vánoce 2020, takže nás firma ještě rok a pár drobných může vnadit na chystané vychytávky.

Od jara již víme, že PS5 opět poběží na čipech od AMD. Dostane osmijádrový procesor s novou architekturou Zen 2 a grafiku Navi postavené na 7nm výrobě. Velkou změnou bude integrace výkonného SSD, který má výrazně zrychlit načítání her. Počítá se VR, 8K obrazem a ray tracingem.

Pro magazín Wired dnes Sony prozradilo i další detaily. Například to, že ray tracing bude akcelerován přímo pomocí jednotek v GPU. PS5 také nadále počítá s optickými mechanikami – hry budou distribuovány na 100GB discích Blu-ray.

Změn se dočkají i samotné hry. Sony umožní instalace rozdělit do několika modulů, takže hráči si budou moci zvolit například jen singleplayer, zatímco multiplayerovou část vynechají, a ušetří místo. Nebo naopak. Hry by ani nemusely zabírat tolik prostoru, Sony prý dbá na to, aby se na disku nenacházely zbytečné duplicitní soubory jako nyní.

Hry pak budou s uživatelem „komunikovat“ i v hlavním menu. Dnes tam jsou jen víceméně statické dlaždice či ikony, ale Sony mluví o tom, že u PS5 bude možné i u vypnuté hry vidět, které úkoly na uživatele čekají v singlu či jaké události se odehrávají v multiplayeru.

„DualShock 5“

Imerzivní hraní má podpořit nový ovladač, jehož název zatím neznáme (nejspíš to bude DualShock 5). Sony nahradí obyčejný vibrační motorek pokročilou haptikou, která pomůže jemně odlišit různé typy odezvy. Ovladač se tak bude jinak chovat při zásahu hráče ve střílečce, jinak při chůzi po trávě, jinak při hrabání auta v rally.

Druhým tahákem budou adaptivní triggery L2/R2, jejichž odpor budou moci programovat přímo vývojáři her. Uživatelé by tak měli opravdu cítit natahování tětivy při lukostřelbě. Při motoristických závodech pak trigger ovládající plyn bude mít jiný odpor při jízdě na rovince, jiný v kopci nebo těžkém terénu.

TIP: Sony detailně promluvilo o budoucnosti PS4 i PS5. Co nás čeká?

Ovladač se též bude nabíjet novým konektorem USB-C, dostane větší baterku a celkově bude o něco těžší než dřív. Prý ale bude pořád lehčí než gamepad pro Xbox One. Sony prý chtělo nový ovladač představit už s PS4 Pro, ale nakonec funkce ještě vyladilo a představí je až v PS5.

Zdroj: Sony

Byl pro vás článek přínosný?