Hlavní navigace

Sony poprvé přiznalo, že přijde „PlayStation 5“

12. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonská společnost prodala již půl miliardy herních konzolí a rozhodně přijdou i další. V rozhovoru pro Financial Times uvedl generální ředitel Sony Corporation Keničiro Jošida, že určitě potřebují další generaci hardwaru. V podobném duchu letos v květnu promluvil šéf Sony Interactive Entertainment Tsujoši Kodera, který upřesnil zprávu pro investory, ve které znělo, že PlayStation 4 vstupuje do finální fáze života. Sony se prý bude tři roky „připravovat na skok do budoucnosti“. Podle těchto slov by PlayStation 5 přišel až v roce 2021, tedy osm let po současné generaci. V historii by šlo o nejdelší čekání. PS2 a PS3 přišly po šesti letech od vydání předchůdců, PS4 po sedmi letech. Sony nicméně vůbec poprvé vydalo výkonnější verzi konzole (PS4 Pro), která může prodloužit životnost platformy. PS1 až PS3 se sice v průběhu života také měnily, šlo však jen o novější revize s nižší spotřebou, novými funkcemi nebo menším tělem, výkon se neposouval.

MMF24

Která je podle vás nejlepší herní konzole současnosti?

APU se Zenem+ a Navi?

Vývoj nových konzolí již reálně musí probíhat a byť samozřejmě vůbec neznáme specifikace, je pravděpodobné, že jak Microsoft, tak i Sony zůstanou u řešení od AMD. To momentálně připravuje nové čipy vyrobené 7nm procesem. Příští rok bychom se měli dočkat nových procesorů s architekturou Zen 2 a grafik Navi. Pro výrobce konzolí by byl risk okamžitě použít nové (a neověřené) čipy, příchod další generace PlayStationu a Xboxu je tak reálnější spíš až pro rok 2020 nebo později.

Microsoft již letos na E3 potvrdil, že na novém Xboxu pracuje a že přijde hned ve dvou verzích. Plnohodnotnou konzoli doplní levnější hybridní konzole, kde část výpočtů bude probíhat v cloudu. Do herního byznysu chce s Projectem Stream vtrhnout také Google. Streamování her ostatně chystá i Microsoft (nově představený xCloud) a již v současnosti nabízí Sony (PlayStation Now) a Nvidia (GeForce Now). Streaming již najdeme také na Nintendu Switch. Capcom pro něj v Japonsku nabízí Resident Evil 7, Ubisoft zase Assassin’s Creed Odyssey.

Byl pro vás článek přínosný?