Hlavní navigace

Sony o třetinu zlevnilo PlayStation Now. Do Česka ale stále nemíří

2. 10. 2019

Sdílet

Přes 700 her za hubičku, Sony významně zlevnilo své herní předplatné PlayStation Now. Doposud si účtovalo 15 eur za měsíční či 100 eur za roční předplatné. Od prvního října 2019 ale ceny snížilo na 10, resp. 60 eur. Japonská firma kromě toho uvedla ještě nový čtvrtletí účet za 25 eur.

Především roční tarif je hřích neplatit. Za cenu jedné nové AAA hry dostanete přístup do archivu největších pecek pro PS2, PS3 a PS4. Sony ale – zdá se – upravuje i samotnou politiku zařazování nových her. Místo trvalého ponechání v katalogu chce nové tituly přidávat každý měsíc s tím, že budou dostupné jen na čtvrt roku. Aktuálně tak přibydou GTA V, God of War, Uncharted 4 nebo inFamous Second Son, ale začátkem příštího roku zase zmizí. Místo nich dorazí jiné.

PlayStation Now původně fungovalo pouze prostřednictví streamování her ze serverů Sony. Služba byla kromě PS4 dostupná i pro PS3, PS Vitu, televizní přehrávač PS TV či vybrané televizory Sony Bravia. Dnes ale funguje jen na čtvrté generaci PlayStationu… a PC. Ano, na počítačích lze hrát skvělé exkluzivity pro PS4.

Má to ale několik háčků. Služba je dostupná v 19 zemích světa, ale Česko mezi nimi zatím není. To by se dle některých indicií mělo brzy změnit. Co je však horší, Sony neumí streamovat v moc dobré kvalitě. Recenzenti si stěžují na ne moc stabilní spojení a samotné parametry jsou v roce 2019 také trochu pro smích. Streamování je omezené na 720p, 30 snímků za sekundu a stereo zvuk. Zanedlouho přitom startuje konkurenční Google Stadia, která nabídne až 2160p60 s HDR a 5.1 zvukem.

Sony si je ale nedostatků vědomé a chce svou infrastrukturu posílit. Letos přistoupilo na nepravděpodobné partnerství s Microsoftem a herní cloudy chtějí budovat společně.

Mimochodem: Od loňska lze hry z PS Now stáhnout pro offline hraní v plné kvalitě. Funguje to jen na PS4 a s hrami pro PS4 a PS2 (ty pro PS3 konzole nezvládne v reálném čase emulovat).

Zdroj: Sony

Byl pro vás článek přínosný?