Hlavní navigace

Sony prodalo 4,5 milionů dotovaných PlayStationů 5, ale jen milion Xperií.

4. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Sony
Sony se velmi daří prodávat nový PlayStation 5. Od podzimní premiéry prodalo 4,5 milionu konzolí PS5, ale také 1,3 milionu kusů zlevněné minulé generace PS4. Herní divize tak měla rekordní čtvrtletí v historii s tržbami 8,4 miliard dolarů a ziskem 763 milionů.

Sony jej nestíhá vyrábět a navíc jej prozatím dotuje. Výrobní náklady jsou vyšší než prodejní cena a zisky plynou z prodeje her (celkem 103,7 milionů her) a předplacených služeb. PlayStation Plus nebo PlayStation Now má prý předplacené většina uživatelů.

Prodeje PS4 byly tehdy v roce 2013 obdobné a nyní již čítají 115 milionů konzolí. PS5 je ovšem stále těžko k sehnání. Například Datart uvádí naskladnění až v srpnu tohoto roku. Řada spekulantů také konzoli nakoupila jen kvůli tomu, aby ji poté prodala se ziskem.

Sony nabízí dvě verze: s optickou mechanikou a bez. V první verzi (13 490 Kč) si hru můžete koupit na fyzickém nosiči, ve druhé (10 790 Kč) čistě stahujete. Verze s Blu-ray je logicky dražší a může sloužit i jako přehrávač filmů.

KL24

Vedle toho prodej Xperií v divizi Sony Electronics se ve stejném období (říjen až prosinec, v terminologii Sony jde o Q3) dostal jen na 1 milion kusů. Meziročně jde o 23% propad a mobily značky Sony se tak stále potácí na hranici. Narozdíl od LG ale Sony zřejmě zatím o případném prodeji neuvažuje. Vždyť nedávno představili Xperii Pro za více než 50 tisíc korun.

zdroj: flatpanelshd

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.