Hlavní navigace

Sony si ve smartphonech drží první místo – dodává pro ně nejvíce obrazových snímačů

8. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Sony
Sony je ve smartphonech stále největší. Pokud tedy nemáme na mysli prodeje telefonů, ale výrobu senzorů pro jejich kamery. Z pohledu zisku drží 46% podíl. Druhý je s 29 % Samsung.

Vedoucí pozici Sony sice ohrožují problémy jednoho z jeho největších odběratelů, náskok však mají Japonci velký, píše GSMarena. Tím odběratelem je samozřejmě Huawei. V tomto byznysu mají hlavní výrobci senzorů CMOS příjmy okolo 15 miliard dolarů a trend je vzrůstající. Zatímco před lety byla v telefonu většinou jedna kamera, dnes jsou to v průměru tři. A to průzkum nezmiňuje, zda počítá i přední kameru.

K hlavní čočce přibyla kamera na selfie, později širokoúhlý snímač, teleobjektiv (zoom), makro či samostatný snímač pro černobílý snímek. Odhaduje se, že až 70 % vyrobených obrazových senzorů (CMOS) je určených pro smartphony.

Fotoaparáty ve smartphonech prodeje za rok 2020 Fotoaparáty ve smartphonech - prodeje a příjmy za rok 2020

Třetím největším dodavatelem je pak společnost OmniVision a nezanedbatelný podíl má ještě SK Hynix (známý výrobce paměťových modulů). OmniVision je původně tchajwanská firma, kterou v roce 2015 koupili čínští investoři.

CS24

Senzory Samsungu používají například značky Xiaomi, Vivo a Oppo. Sony najdete například u iPhonů. Sony má také z prodeje obrazových senzorů CMOS větší příjmy, než z prodeje vlastních celých smartphonů.

Senzory od Sony poznáte podle označení IMX, Samsung je nazývá ISOCELL a OmniVision najdete pod zkratkou OV. Ty od menších výrobců byste občas našli třeba u selfie kamer. Na kvalitu výsledných fotek má vliv nejen použitý senzor, ale také software, který už si každý výrobce telefonu dodává svůj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.