Hlavní navigace

Sony Vaio F12: šestnáct palců výkonu

1. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, zpracování, displej a klávesnice

Elegantní tělo, střídmá barva a solidní výkon uložený do těla, které i přes své rozměry nestrhne vaše rameno z brašnou. To je luxusní DTR podle Sony. A popravdě se s jejich představou shoduji. Ano, najdete obdobnou konfiguraci u konkurence za méně peněz. To bezesporu.

Ale prodává se i Audi A6, přesto, že Škoda Superb svého majitele odveze neméně pohodlně ve stejně velkém prostoru z bodu A do bodu B za přibližně poloviční cenu. Stejně jako u Audi je to se i Sony o určitém luxusu, prestiži.

 

 

Leskne se pouze logo

Úroveň zpracování notebooků Sony je vždy na velmi dobré úrovni. A nezáleží na tom, zda se poohlížíte po modelu se středu či dna nabídky. Vždy získáte kvalitní materiály a výborné mechanické zpracování. Ani dnešní Vaio nevybočuje z řady. Výborné slícování, pevnost těla včetně krutu i dostatečná síla pantů displeje, dostatečné dosedací plošky pro ochranu povrchu displeje proti poškrábání o klávesy při zavřeném víku.

Víko displeje i jeho vnitřní rám je hladký, ale zachytávání otisků na něm ve větší míře nehrozí. Vrchní plocha těla je v přední části opory pro ruce s plastickým, hrubým povrchem, který jej chrání před poškrábáním a zároveň působí příjemným pocitem. V části u displeje je osazeno perforovaným kovovým krytem skrývající pár reproduktorů. Mezi tímto krytem a klávesnicí je řada tlačítek pro ovládání multimediálního přehrávače, spínání nadstavbových aplikací, vypínání displeje a jedno programovatelné tlačítko.

 

Displej... pro fotky, video i tabulky

Displej F12tky patří v oblasti DTR notebooků k těm lepším. Jeho Full HD rozlišení 1920 × 1080 obrazových bodů a barevné vyvážení potěší každého, kdo se chce věnovat výtvarné činnosti, editaci fotografií či střihání a dalším úpravám videa.

Po kalibraci se ponížil jas displeje, takže při práci venku je jeho síla již hraniční a pro některé uživatele již nedostatečná. Nepovažuji to ale za zásadní problém, protože o něco více než šestnáct palců není příliš na tahání a práci venku.

Před kalibrací

Po kalibraci  !!! Po nainstalování ICC profilu se nejblíže přiblížíte optimu při cca 70-75% jasu !!!


Displej, touchpad, konfigurace

Klávesnice a touchpad...  radost používat

S čím jsem si již tradičně užíval při práci s notebooky Sony byla klávesnice. Plnohodnotná velikost bez zmenšených tlačítek s perfektním oddělením numerického bloku i kurzorových kláves je jedna část. Druhou kapitolou byl výborný dojem z mechaniky a odezvy jednotlivých kláves. Budu se opakovat, ale klávesnice notebooků Sony patří k tomu nejlepšímu, co lze u přenosného stroje nalézt.

Touchpad je oproti před necelým půlrokem testovaným modelem Vaio EB lepší. Nepodporuje sice ještě multitouch gesta, ale rolovaní horizontálním i vertikálním směrem pracuje spolehlivě. Opět budu truchlit nad malou plochou touchpadu. Ale jak ukázala letošní IFA v Berlíně, konečně začínají výrobci chápat, že Apple u svých MacBooků nemá téměř dvakrát větší plochu touchpadu jen pro parádu.

 

 

Srdce s modrou krví

Pod tuto konkrétní klávesnici Sony ukrylo další lahůdky. Čtyřjádrový procesor Intel Core i7-740QM (4C/8T, 6MB L3 cache) s frekvencí 1,73 GHz, kterou technologie Turbo Boost vyžene až na zajímavých 2,93 GHz. Procesor dokáže přetaktovat jádra jednotlivě nebo je i vypnout. Od výrobce získáte F12tku s 2 × 4 GB RAM (DDR3, 1333 MHz), což je zároveň maximum, jak lze paměť rozšířit. Grafickou část zastupuje karta od Nvidia. GeForce GT330M s 1 GB (GDDR3) vlastní pamětí podává solidní výkon a rozhodně nezklame ani hráče. Při nastavení nízkých či středních detailů zvládne i současné hry.

Přesto, že je pevný disk největší brzdou celého počítače, patří k těm rychlejším. Na 7200ot. plotnách získáte 500 GB místa. Pokud vám to bude málo, k zálohování můžete využít Blu-Ray mechaniku, která BR disky nejen čte, ale i vypaluje. Propojení s okolním světem je na stadnardní úrovni. Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR či gigabitový ethernet. Trochu mě u této kategorie a hlavně i velikosti, kde není až tak potřeba činit kompromisy, zamrzel počet USB. 3 porty nejsou mnoho. A přisadil bych si ještě tím, že všechny jsou pouze v2.0. Uvidíme, co přinese podzimní update modelových řad.

Kde se naopak nešetřilo byly sloty pro paměťové karty. Na spodní části přední hrany těla jsou vedle mechanického vypínače bezdrátových sítí hned dva. Jeden typicky pro Sony Memory Stick Duo a hned vedle dnes asi nejrozšířenější pro SD karty. Na levém boku absenci USB 3.0 vyvažuje hned několik příjemností. Kromě standardních RJ-45 a VGA tu nalezneme HDMI, eSATA combo (s jedním ze tří USB), ExpressCard 34 a Sony i.Link (IEEE 1394). Zprava doplňují rodinu konektoru zbývající dvě USB a dvojice 3,5mm jack audio konektorů, kombinovaných s optickým digitálním výstupem.

 

 

Ostrý obraz, dobrý zvuk

Webkamera, Sony nazývaná  Motion Eye je pouze VGA (640 × 480), ale to pro Skype či jiné aplikace využívající přenos obrazu, bohatě stačí. Tedy...  pokud si majitel(-ka) notebooku přenosem obrazu nevydělává. Zvuk F12tky je dobrý. Frekvenční charakteristika je zde rozumně vyvážená a to, co repráčkům chybí na spodní části spektra, je "odebráno" i na jeho vrchním konci. Akustické informace se tedy omezí pouze na hlavní rozsah středních tónů s jemnou příchutí okrajových pásem.

Výsledkem je příjemný zvuk, na kategorii běžných notebooků až překvapivě kvalitní. I při nejvyšší hlasitosti se nekoná nic, co by vás nutilo ubrat na výkonu a i při rockové hudbě je zvuk v rámci možností stále čitelný. Dá se tedy říci, že i při sledování filmu bude zvuk vyváženým partnerem obrazu, zkrátka že se nebudete dívat na plátno v kině s dráťákem v ruce.

Je fajn, když se výrobce nebojí dát ve výrobě pár korun navíc a osadit tělo kvalitnějšími reproduktory. V tomto případě opět vyzkoušené HarmanKardon. U modelu Vaio EB jsem si posteskl, že by bylo fajn, kdyby těch mincí bylo ještě o něco málo více a do těla se na spodní stranu přistěhoval subwoofer. Na druhou stranu rozumím, že mnoho uživatelů nemá na zvuk notebooku vyšší nároky. Nebo naopak jsou jejich nároky tak vysoké, že rovnou přeskakují "trápení" s interními reproduktory a pořídí si kvalitní externí.

 

 

Výdrž, chlazení, přidaná hodnota

Atlet na krátké tratě

U takto výkonného stroje s velikým displejem jen málokdo bude čekat výkony maratonce. Energie v 54 Wh baterii se mění jak na vysoký výkon procesoru a grafické karty, tak i na teplo. To má za následek nižší výdrž notebooku. Při sledování filmu je kapacita baterie tak akorát na středně dlouhý film, s prohlížením webu skončíte o půl hodiny déle a kancelářskou práci bez Wi-Fi připojení si užijete zhruba o hodinu déle.

V souvislosti s výkonem je jasné, že kontakt s notebookem nebude stejný jako s leklou rybou. Ne že by Vaio F12 topilo o život, ale pokud si vlevo od výdechu větrání položíte tabulku čokolády, stačí jen pár minut na to, aby se vám obal krásně přilepil k roztopené čokoládě. Nicméně to je důkaz kvalitně zpracovaného odvodu tepla, protože tělo samotné se ani na spodní straně, natož ze strany klávesnice, nijak zvlášť nezahřívá. Při noční práci samozřejmě hluk větráků slyšíte, není však na úrovni, která by vzbudila vedle vás spící partnerku.

 

 

Návdavek

Sony ke svým notebookům přidává nadstavbové aplikace pro zprávu notebooku, pro archivaci a třídění multimediálních souborů a samozřejmě pro jejich přehrávání či sdílení. Podrobněji jsem se o této nadstavbě rozepsal právě u již zmíněného modelu Vaio EB. Tímto přístupem se Sony snaží práci se svými stroji zpříjemnit i běžným lidem, kteří nemají přehled o zákulisí výpočetní techniky nebo jej ani mít nechtějí.

Trochu mi to připomíná Apple. Tím nechci Sony nikterak podezřívat z kopírování, naopak to cítím jako dobrý krok směrem k uživateli. Pravděpodobně nemálo fandů IT namítne, že většina těchto nadstaveb spíše obtěžuje a jsou k ničemu. Pro zkušené zřejmě ano, ale u uživatelů, které takové široké zkušenosti nemají, není málo a jistě takové aplikace uvítají.

 

 

F12 (+4 = F16)

Ne, nebojte se, nehodlám z notebooku dělat stíhačku. Chci jen naznačit, že Vaio F12 je výkonný stroj, který uspokojí jak tvůrce obsahu, tak editory, hráče, ale i běžné uživatele, mající rádi trocha toho luxusu. Výborný hardware, skvělý displej, elegantní vzhled a v neposlední řadě i snadná přenositelnost tohoto svalovce jistě zaujme mnohé. Otázkou zůstává, zda cena necelých 45 000 Kč je pro mnohé podobně tak zajímavá. Zde se stavíme na podobnou pozici, jako při rozhodování mezi zmíněnou Škodou Superb a Audi A6.

 

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže


 

Sony Vaio F12 16,4"

Cena

cca 43 500 Kč s DPH

Zapůjčil

Sony CZ, www.sony.cz

 

Specifikace

Procesor

Intel Core i7 740M 1,73 GHz, TurboBoost až 2,93 GHz

Operační paměť (vestavěná)

8 GB (DDRIII 1333 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

7 200 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

Blu-Ray

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

16,4

Rozlišení displeje

1920 × 1080

Grafická karta

Nvidia GeForce GT 330M

Grafická paměť

1 GB

Wi-Fi

a/b/g/n

Bluetooth

2.1 + EDR

Mobilní komunikace

n/a

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, eSATA/USB combo, audio in/out, optical digi out

Počet USB portů

3 × USB 2.0 (z toho 1 × v eSATA combo)

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, Memory stick

Rozměry

387 × 263 × 31 - 41 mm

Hmotnost

3,2 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

29 980

3DMark03 (body)

17 234

3DMark05 (body)

12 915, CPU 14 262

3DMark06 (body)

6 713, CPU 3214

3DMark Vantage (body)

P3417

PCMark05 (body)

n/a

PCMark Vantage (body)

6 231 (Mem 3 885; TV & Mov 4 227; Gaming 6 251; Music 5 435; Communication 4 042; Productivity 5278; HDD 3 606)

HDTune (MB/s; ms)

72,4 MB/s, 17,7 s

SiSoft Sandra 2010

CPU 49,55 GOPS; Mem 15,85 GB/s

CrystalDisk Mark 3

83,95 / 81,98 MS/s

Devil May Cry 4

low 105,23 / 96,77 / 103,99 / 84,80 fps, high 39,06 / 32,73 / 42,64 / 27,47

Cinebench R11.5

CPU 2,99 (1C 0,90) pts; OpenGL 20,58 fps

x264 BenchMark HD v3.0

40,52 / 15,58 fps

Divx Converter

31:48 min.

Windows 7 Experience Index

CPU: 7,1; Paměť: 7,4; Grafika Aero: 6,6; Herní grafika: 6,6; HDD: 5,9

Výdrž web* (čas)

2:11 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

2:34 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

1:43 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?