Hlavní navigace

Sony začíná vyrábět vlastní SSD, disky řady M s řadičem Phison a NAND Toshiba

7. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncern Sony měl v poslední době určité problémy, které vedly například k odvrhnutí divize notebooků Vaio. Ovšem do oblasti PC hardwaru se nyní nečekaně vrací jiným artiklem. Na trhu se totiž objevila SSD nesoucí jeho stále světoznámou značku. Disky řady Sony SLW-M či „řady M“ se začaly prodávat v Japonsku, ale podle některých informací by se měly eventuálně prodávat celosvětově.

Disky jsou konvenčním SSD pro rozhraní SATA (6 Gb/s) v 2,5" formátu, tloušťka je obvyklých 7 mm (v dodávce by ale měla být vložka do 9,5mm pozice). Dostupné jsou kapacity 240 GB (model SLW-MG2) a 480 GB (SLW-MG4). Firma oficiálně neprozradila, na jakém hardwaru jsou disky založeny, ovšem mezitím se stihly objevit první recenze, které na PCB identifikovaly 19nm (respektive A19) TLC NAND Toshiba a řadič označený H1, který je ovšem podle všeho přeznačený Phison S10. Zda pro něj má Sony vlastní či nějak výrazně upravený firmware (jako Toshiba u lowendových Trion 100Trion 150), známo není. Jako mezipaměť pak slouží DDR3L Nanya.

SSD Sony řady M, 240 GB (SLW-MG2, zdroj: DIYPC.hk)

SSD Sony řady M, 240 GB (SLW-MG2, zdroj: DIYPC.hk)
SSD Sony řady M, 240 GB (SLW-MG2, zdroj: DIYPC.hk)

Sony uvádí výkony v sekvenčním čtení až 560 MB/s a v zápise až 530 MB/s, ovšem bez čísel pro náhodný přístup. Ve výše odkázané recenzi se v CrystalDiskMarku podařilo změřit 563 MB/s při čtení a 500 MB/s při zápisu, a to u 240GB modelu.

Sony na disky řady M dává tříletou záruku a v balení by měl být také software Arconis True Image 2015 HD pro naklonování pevného disku, z nějž upgradujete. Sony také poskytuje nástroj SSD Toolbox pro správu disku. Dostupnost je zdá se asi zatím jen v Asii, v evropských nebo českých vyhledávačích cen zatím tato SSD vidět není.

SSD Sony řady M, 240 GB (SLW-MG2, zdroj: DIYPC.hk)
SSD Sony řady M, 240 GB (SLW-MG2, zdroj: DIYPC.hk)

 

Před pár lety se předpovídalo, že trh SSD se zkonsoliduje do rukou menšího množství firem, kterým budou vládnout ty, které mají vlastní technologii řadičů (firmy tehdy jejich výrobce doslova skupovaly) a zejména vlastní NAND. Vývoj však šel poněkud jiným směrem. Došlo v podstatě k obměně mezi hlavními výrobci řadičů, kdy se vyšvihly čipy Silicon Motion v lowendu a Phison ve výkonnější části trhu. Zejména Phison otevřel trh novým subjektům (například Zotac, Klevv). Jeho referenční návrhy může na trh vypustit téměř kdokoliv a Phison je dokonce může i sám vyrábět ve své továrně coby OEM dodavatel.

Lze říct, že tato firma vám udělá řadu SSD skoro na klíč, což zřejmě teď využívá i Sony. Díky tomuto přístupu by také SSD různých nováčků neměla trpět nějakými dětskými nemocemi.

Zdroje: Sony, Legit Reviews, DIYPC.hk

Byl pro vás článek přínosný?