Hlavní navigace

Sorry jako: aplikace Účtenkovka od ministerstva financí šmíruje, s kým si voláte

1. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elektronickou evidenci tržeb chce ministerstvo financí lidem ozvláštnit státní loterií účtenek. Cílem je motivovat lidi, aby si v obchodech, restauracích i na trzích brali účtenku a aby je od prodejců vyžadovali. Za to jim nabídne vidinu možné výhry, jelikož účtenky každý měsíc slosuje. Podmínkou je, abyste své účtenky nevyhazovali, ale zadali je do aplikace.

No a právě aplikace Účtenkovka pro Android, jejímž tvůrcem je přímo ministerstvo financí (autor se skrývá za zkratkou MF ČR), obsahuje bezpečností riziko. Aplikace totiž vyžaduje až zbytečně velká práva, konkrétně z vašeho telefonu zjistí vaše telefonní číslo, ID zařízení a dokonce i číslo telefonu, se kterým si telefonujete. Na problém upozornil na Twitteru Petr Lev.babisovka

Účtenkovka startuje prvního října, tedy dnes a první losování proběhne v polovině listopadu. Ministerstvo financí lidem rozdá ceny, které čítají jeden milion korun, osobní automobil (bez bližší specifikace typu) a 21 023 dalších cen.

screenshot_20171001-180200screenshot_20171001-180219screenshot_20171001-180350

Aplikace existuje kromě Androidu i na Windows Mobile a také pro iOS, ovšem druhý odkaz je neaktivní. Apple si se schválením aplikace dá zřejmě načas. Účtenkovka funguje i na webu, tam je ale potřeba ručně opisovat kódy, zatímco aplikace si účtenku vyfotí.

Loterii zajišťuje společnost Diebold Nixdorf a daňoví poplatníci za její provoz zaplatí okolo jednoho milionu korun měsíčně, ještě bez započtení cen.

Oživeno: přinášíme reakci ministerstva financí na twitteru

Cloud24

screenshot_20171001-213010

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.