Hlavní navigace

Souborové systémy NTFS a ReFS se utkaly v benchmarku. Kdo zvítězil?

27. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak už asi víte, ve Windows 8 si po letech slibování odbude premiéru nový souborový systém, avšak dostupný bude zpočátku pouze v serverové variantě operačního systému. Klientská Windows mají podporu pro nový souborový systém dostat později. Zatímco si většina z nás bude muset vystačit s NTFS, někteří si budou moci ozkoušet kvality ReFS. Na serveru First Ever se před pár dny objevilo porovnání obou produktů. Pokud vás tedy zajímá, jestli novinka nabídne zásadně lepší výkon, podívejte se na následující grafy. Testovalo se poslední veřejné vydání 64bitových Windows 8, tedy Release Preview. Jako základ posloužil následující hardware:

  • Procesor: Intel Corel 2 Duo E8400 taktovaný na 4,1 GHz
  • Operační paměť: 4 GB Dual DDR2 PC2-9600 1200 MHz
  • První pevný disk: Samsung HD753LJ 750 GB
  • Druhý pevný disk: Western Digital WD2500BEVS-60U​ST0 250 GB

 

Prozatím ReFS nemůžete použít k bootování, nelze jím ani naformátovat přenosné paměťové moduly. Stávající disk s NTFS ani nejde jednoduše převést na ReFS. Nový souborový systém nepodporuje některé funkce, které NTFS má. To je ale vývoj. Časem většina uvedených problémů vymizí. Prozatím se ale podívejme na to základní, a sice výkonnostní srovnání.

 

Zbytek grafů najdete na webu First Ever. Jen se v nich netraťte, vaši obrazovku jich zaplaví opravdu slušný počet. Kopírování souborů probíhalo na ReFS pomaleji než na NTFS. Také ostatní testy dopadly povětšinou nepřesvědčivě. Někde novinka vyhrála, ale ne o moc, takže se prozatím nejspíše budeme muset spokojit s tím, že zase tak výrazný rozdíl mezi dvěma souborovými systémy není.

Zdroj: First Ever via Windows 8 beta

Byl pro vás článek přínosný?