Hlavní navigace

Soundbar a subwoofer TCL Ray Danz TS9030: k televizoru i mobilu (minirecenze)

12. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: TCL
Kvalitní obraz je u televizoru už pomalu samozřejmostí, ale na kvalitní zvuk máte nárok jen u drahých modelů. Samostatný soundbar je tak téměř povinnost. Seznamte se s Ray Danz.

Ray Danz je cenově dostupný soundbar od TCL s velmi kvalitním zvukovým projevem. Nejvyšší model TS9030 za cenu okolo 10 tisíc nabídne tříkanálový zvuk, podporu Dolby Atmos i samostatný subwoofer. Nechybí ani ostatní standardy Dolby: Digital, Digital Plus a True HD. Neumí pouze zvuk v DTS.

Přímo v soundbaru jsou centrální a boční reproduktory. Konstrukčně jde o řešení, kdy boční měniče směřují opravdu do stran, a místo fázového posuvu se zvuk odráží od stěn. Na dojem ze zvuku má tak vliv i šířka vašeho obýváku.

Po vybalení dostanete všechny potřebné kabely, dokupovat nemusíte prakticky nic. V balení je vedle kabelu HDMI i optický kabel, což jsem ocenil při zkušebním připojení k jednomu postaršímu televizoru. Nejstarší HDMI konektory totiž ještě neumí zvukový kanál, zato optický vstup často najdete i na starých televizorech. V případě nouze postačí i výstup na sluchátka, ale to už bych raději nejprve investoval do lepšího televizoru.

V krabici najdete i jednoduchý držák pro namontování na zeď; i když jde jen o dva menší výlisky, které přivrtáte do zdiva a soundbar na ně zavěsíte. Tento systém je trochu náročnější na vyvrtání správné rozteče.

TCL Ray Danz TS9030
TCL Ray Danz TS9030
TCL Ray Danz TS9030
TCL Ray Danz TS9030

Soundbar má konektory na zadní straně, kde je pak s připojenou kabeláží lze ještě schovat pod odklápěcí krytku. Z jedné strany je to průchozí HDMI 2.0 ARC, z druhé napájení, optický a pomocný (AUX) vstup. A také port USB, který lze využít pro připojení externího zařízení s hudbou ve formátech MP3 či FLAC, což lze řešit i připojením přes Bluetooth (standard 4.2).

Přímo na soundbaru je pět senzorových tlačítek pro přepínání vstupu či změnu hlasitosti. Pod tkaninou na centrálním reproduktoru pak zahlédnete segmentový displej. Subwoofer stačí zapojit do zásuvky, se soundbarem už komunikuje bezdrátově na frekvenci 2,4 GHz. Dálkové ovládání je pohodlné a ničím nepřekvapí. Hlavním prvkem, na který na něm padne palec, je kolébka hlasitosti, vedle pak změna úrovně výšek a basů.

TCL Ray Danz TS9030 TCL Ray Danz TS9030

Soundbar je poměrně rozměrný, na šířku měří lehce přes metr a hodí se tedy pro televizory velké alespoň 55". Poskytuje výkon odpovídající 240 W, subwoofer má pak výkon až 300 W. Na bocích soundbaru jsou velká vybrání, kde se bude hromadit prach, ale kudy také dochází k šíření zvuku. Subwoofer je pro nejlepší výsledek potřeba umístit alespoň tři metry od soundbaru.

TCL Raydanz subwoofer exploded view TCL Raydanz subwoofer exploded view

Zvuk je velmi dobře naladěný na běžného posluchače, respektive filmového fanouška. Podpora prostorových formátů je téměř kompletní (zamrzí jen absence DTS) a provedení bočních reproduktorů znamená, že řadu zvuků opravdu slyšíte téměř za sebou. Zároveň nemusíte řešit, jestli dokoupit subwoofer, neboť je rovnou v balení. Díky bezdrátovému propojení pak nemusíte řešit ani jeho kabeláž.

TCL Raydanz soundbar exploded view

Na filmový zvuk nemám co vytknout, ale ani hudební projev nezklame. Ray Danz přitom v písničkách příjemně zdůrazňuje hlasové frekvence. Maximální hlasitost ani nezkoušejte, ta má velké rezervy a v místnosti se pak nedá vydržet. U soundbaru dbejte na jeho umístění, zejména na provedení bočních stěna a stropu (aby tam nějaké byly).

CS24

Soundbar přehrává primárně zvuk z televizoru, ale využijete jej i pro hudbu ze smartphonu. Zvukové profily (TV/Boost/Movie/Music) volíte na dálkovém ovladači a nejsou mezi nimi přehnané rozdíly. Což ale znamená, že je využiji daleko častěji. Možnost automatické volby profilu třeba podle vstupu jsem ale nenašel.

Pro soundbary platí pravidlo, že často nějaké výrazné zlepšení zvuku po chvíli vnímat přestanete. Ale zkuste jej odpojit a vrátit se k interním reproduktorům. To teprve poznáte rozdíl. Pro Ray Danz TS9030 to platí dvojnásob.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.