Hlavní navigace

Spaces je dalším pokusem Googlu, jak vytvořit novou sociální síť. Vyjde to tentokrát?

16. 5. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Buzz a Jaiku byly alternativy pro Twitter. Wave byla Wikipedia říznutá Facebookem a chatem. Orkut byl velkou konkurencí Facebooku v Indii nebo Brazílii. Schemer zase sdíleným ToDo listem. Všechny tyto služby mají společné dvě věci – šlo o sociální služby Googlu a žádná z nich neuspěla (všechny už skončily).

Čtyři roky přežívá Google+, byť i ten se za svou historii výrazně změnil. Původně to měla být obecná síť konkurující Facebooku, ale Google z ní nově dělá alternativu pro Reddit (Komunity) a Pinterest (Sbírky). K tomu ještě firma provozuje Skupiny (Groups), klasická diskuzní fóra na různá témata. Je proto překvapivé, že Google spouští novinku Spaces, která nabízí prakticky totéž co výše zmíněné.

Google Spaces

Google Spaces jsou dostupné na webu, v aplikacích pro Android (Play Store), Chrome (Web Store) a iOS (App Store). Český podtitul zní „Sdílení se skupinami“, takže účel nové služby vám asi došel. Každý uživatel přihlášený svým Google účtem může vytvořit několik témat, tzv. Prostorů. Do Prostorů lze vkládat textové příspěvky, obrázky a okomentované odkazy. Na mobilu je práce usnadněná přímým vyhledávání videí z YouTubu nebo obecných dotazů přes Google.

Google Spaces

Pomocí odkazu můžete ke zhlédnutí Prostorů pozvat ostatní. Ti se také mohou připojit a podílet se na tvorbě nových příspěvků, případně mohou pod příspěvky diskutovat. Autor Prostoru může přispěvatele spravovat (mazat, blokovat), mazat jejich příspěvky, ale diskuze moderovat nelze.

 

Celé to zkrátka funguje jako Komunity na G+ avšak s tím rozdílem, že bez pozvánky/odkazu se ostatní k Prostorům nedostanou. Komunity cílí na velkou veřejnost, Spaces jsou profilované pro menší skupiny. Jenže i Komunity lze otevřít jen pro zvané. Smysl Spaces nám proto uniká, jen duplikuje síť, kterou už Google má.

Nebo v Mountain View vidí hodně dopředu a připravují se na budoucnost bez G+. Fotky a Hangouts z něj už odstranili. Význam kruhů potlačili. A firma stále mluví o tom, jak populární jsou mezi lidmi Komunity a Sbírky. Možná se z nich stanou samostatné služby a sjednocující Google+ skončí. Ale to už pochopitelně vaříme z vody.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?